Myślę że jeżeli nie ma się większych problemów z zsjsciem w ciążę to nie myśli się nawet o adopcji. Gdybym nie mogła mieć własnych dzieci jestem pewna że zdecydowalabym się na adopcje jednak do takiej decyzji trzeba dojrzeć.
Dlatego właśnie gdy kobieta zobaczy te upragnione dwie kreski na teście ciążowym dobrze jest od razu skonsultować się ze swoim lekarzem w celu zrobienia jakiś tam dodatkowych badań z krwi bo wiadomo Każda sytuacja każdej kobiety jest inna jedna miała z tymi zejśćiem w ciąże jakieś tam wcześniej problemy inna nie miała ich wcale i zaszła bardzo spontanicznie natomiast Moje zdanie jest takie że z tą pierwszą wizytą jeżeli nie ma takiej konieczności też nie ma się co aż tak za bardzo spieszyć i lepiej na spokojnie poczekać do takiego momentu gdzie faktycznie pójdziemy na tą wizytę pan doktor nas zbada I ewidentnie będzie mógł stwierdzić i pokazać nam na monitorze No to dzieciątko w tym jajeczko tam jest i serduszko mu bije bo zdarza się że dużo kobiet na wizytę idie od razu po zrobieniu testu ciążowego badz zrobieniu testu ciążowego z krwi i nagle okazuje się że coś tam jest ale jeszcze dokładnie nie widać nie słychać jeszcze bicie serduszka kobieta zaczyna się stresować denerwować do kolejnej wizyty bardzo często niepotrzebnie bo już na kolejnej wizycie widać wszystko bardzo dokładnie natomiast mądry i doświadczony lekarz po skontaktowaniu się znali i na przykład sprawdzeniu naszych wyników i naszego poziomu beta HCG przykładowo przez telefon sam powinien zasugerować kiedy mniej więcej powinniśmy dopiero stawić się na taką pierwszą wizytę aby Faktycznie było coś widać i abyśmy mogły uniknąć niepotrzebnego stresu
Ja słyszałam, że najlepiej iść do lekarza dopiero w 6 tygodniu (a słyszałam też że nawet i w 6 jeszcze nie dało rady znaleźć serduszka tylko dopiero 7,8)
Można przed 6 tygodniem zrobić bete HCG, ale to też nie zawsze można się tym sugerować.
Niestety czasami trzeba się uzbroić w cierpliwość....sama też odliczałam dni kiedy będę mogła zrobić test, a kiedy do lekarza. U mnie na szczęście w 6tc lekarz od razu potwierdził ciążę.
U mnie też w 6 tyg lekarz potwierdził ciążę i serduszko już biło
U mnie był 6 tydzień, 6 dzień i biło serce w pierwszej ciąży. A teraz już dokładnie nie pamiętam, ale było to chyba nawet minimalnie wcześniej. Na pewno wcześniej się zorientowałam, że jestem w ciąży.
Ja pamiętam że w pierwszej ciąży gdy poszłam do lekarza po zbadaniu mnie stwierdził że był to piąty tydzień plus 3 dni przy badaniu na chwilę zatrzymać mi oddech i faktycznie był w stanie wyłapać tętno i bicie serduszka płodu No niestety długo to nie trwało bo nacieszyłam się tylko moment i w dziewiątym tygodniu na USG już jest tak ty nie było w ogóle bicia tego serduszka
ja poszłam w 8 tc i wszystko ładnie było widać
ja w 7 też widziałam wszystko
W pierwszej ciazy bylam po 5 tygodniu nie pamietam ike dokladnie bylo dni ale serduszko bilo;)
W drugiej bylam najpierw na bardzo wczesnym etapie ;) jeszcze nie wiedzac o ciazy ;) ale juz cos sie dzialo bo pani dr mowila ze macica jakas dziwna;) ale jak poszlam drugi raz do swojego lekarza po 4 tygodniu i kilka dni to bylo widac fasolke ale serduszka nie bylo slychac dopiero 2 tyg pozniej na wizycie ;)
A ja zrobiłam bete HCG w 5 tygodniu i powtórzyłam po tygodniu vyl przyrost a z wizytą poszłam dopiero w 9tc żeby było coś widać . Wtedy już serduszko ladnie biło i było widać co nieco :)
Ja byłam w 7 tyg ciąży i też już było widać wszystko ładnie;)
ja w 6 tyg widziałam
czasami mozńa poczekać;) ale są też takie przypadki gdzie ta wizyta w jak najszybszym terminie jest wskazana
Ja serduszko usłyszałam dopiero w 8 tygodniu. Wcześniej byłam jeszcze w 6 tygodniu na wizycie ale wtedy było tylko usg
u Syna w 9TC a u córy w 6 TC ♥
ja usłyszałam w 6 tygodniu ciąży, ale dużo zależy też od sprzętu jakim dysponuje lekarz
U mnie koło 7 tygodnia już było wiadomo jak z serduszkiem :)
Mini kacperka chyba masz racje;) bo jak 10 lat temu prowadziłam ciaże to też lekarz na badania penatralne zalecał badania w innej placówce ze wzgledu na dokładnosć sprzętu;) teraz w sumie takiej potrzeby nie było
Ja to bardzo sobie takie zachowanie w lekarzach cenie jak powie wprost mam nieodpowiedni sprzęt do wykonania jakiegoś danego badania Proszę iść i skonsultować z kimś innym kto ma dobrany odpowiednia do tego sprzęt a nie robi badania na siłę Albo po to aby na nas zarobić
Ok 8 tygodnia usłyszeliśmy nasze maleństwo i wtedy też lekarz potwierdził ciążę. Jeden ze szczęśliwszych dni! Wcześniej nie było terminu na wizytę ale ten 8 tydzień to taki był dla nas również odpowiedni termin.
Ja się staram chodzić do nowych placówek medycznych np a tam sprzęt mają dobry zazwyczaj ;)