Kiedy na nocnik

Patrycja koleżanka też się denerwowała  bo nie dała rady  2 letnia córeczki odpieluchowac. Nie miała pomysłu. Koleżanki się chwalić że odpiluchowsly itp a tu nic. Aż nadszedł dzień kiedy córeczka się sama odpieluchowala bliżej 3 urodzin. I to w dzień i w nocy na raz 

Nawet jak my sie staramy a dziecko nie chce to na nic nasze wysiłki.Ja szybko odpieluchowałam maluchy,zobaczymy jak pójdzie mi to za trzecim razem.Jeszcze kilka miesiecy zostało bo dopiero ma 10 miesiecy

Weronisia a w jakim wieku odpieluchowalaś ? 

Weronika a masz jakiś sprawdzony sposób,  czy tak po prostu odpieluchowalas?

Gugi Aneczka zaczęłam jak dzieci miały 1,5 roku.przez pierwsze 2 tygodnie pilnowałam siadania na nocnik- za zrobienie sisiu czy kupki były przytulaski i brawa.Faktem było  ze dzieci chciały siadać na nocnik i nie było buntu.Po dwóch tygodniach było chodzenie bez pampersów i tylko jak naprawdę daleko jechaliśmy to zakładałam.Obowiązkowo noc bez pampersa tak by układ moczowy przestawił się na trzymanie moczu."karą " dla moich dzieci było chodzenie w mokrych majtkach to chyba była ich wewnętrzna motywacja bo nie lubili mokrych ubrań.tak ok 3 miesiące zajęło  i już nie pamiętałam o pampersach.

Weronosoa mokre majtki to chyba dobry sposób alby dziecko odczuło tą różnicę i motywacja napewno też bardzo dobra. 

Weronisia to sproo jak 3 miesiące odpieluchowywalas. Mam nadzieję że u nas szybciej pójdzie.

Weronisia no to super jak same chciały siadać na nocnik ;) fajnie , że się udało ;) 

Aneczka niby długo, ale przed skończeniem 2roku życia były odpieluchowane , więc szybko  ;) 

Mój synek długo nie chciał robić i faktycznie mokre majteczki były dobra motywacja. Na początku się bałam że wszystko mi zasika oczywiście nie obyło się bez kilku wpadek ale nie ma co narzekać. Teraz niestety walczymy ciągle by jeszcze kupkę zrobił na nocnik.

Gugi patrząc z tej strony tak. Ale przez 3 miesiące non stop ścierać siku z podłogi, prac ciuchy pościel czy wychodzić na spacer a tam niespodzianka trzeba przebrać to mnie nie przekonuje żeby wcześniej dziecko odpieluchowac

Aneczka z tego co kojarzę to Weronisia mieszka na wsi, a tam dzieciaki po placu latają i jest o wiele łatwiej z mokrymi majtkami ;) u nas w domu tez tak się wszystkie dzieci odpoeluszkowuje  ;)

Aneczka spieszę z wyjaśnieniami....3 miesiące uważam że to nie długi okres by spokojnie dziecko odpieluchować.dziecku również trzeba dać czas...jeżeli tobie się uda szybciej to tylko pogratulować.Druga sprawa to nie wyglądało tak że moje dzieci stale sikały i kupę robiły do majtek.pisałam że na początku pilnowałam ja sama by się załatwiali do nocnika,później uczyłam ich by wołali sami.I tu owszem zdażaly się wpadki ale to było naturalne.Przecież jak będziesz oduczać dziecko też się zdaży że ci się dziecko posika w majtki.A według ciebie kiedy trzeba oduczać dziecko by się nie zdażało nasikać do majtek ????jak dziecko będzie miało 3,4 lata????

Gugi tak dzieciaki na wsi więc trawa była podlana niż panele w domu.

Weronisia zależy co ma się pod pojęciem odpielichowania. Bo ja sadzanie na nocnik o tako żeby dziecko przyzwyczaić nie uważam za odpieluchowaniem. Dla mnie odpieluchiwanie to bieganie bez pampersa tylko w majteczkach 

aneczka ale własnie o tym pisałam.dzieci od momentu gdy uczyłam ich na nocnik nie miały już  pampersów ubieranych,i w nocy równiez nie zakładałam juz pampersów.stale byli w majtakch.Nie było by sensu odpieluchowywać jakbym im zakładała pampersy w dzien i w nocy.Zdazyło się może 3 czy 4 razy gdzie ubrałam bo daleko jechaliśmy(w przeciągu tych 3 miesięcy)ale i tak pampersy były suche bo dzieci juz kodowały ze siku robi sie na nocnik.

Weronisia skoro trwało to 3 miesiące to widocznie dziecko nie było gotowe jeszcze. Udało się po taki czasie bo było na to gotowe 

Takie uroki odpieluchowywania, Aneczka tak się zastanawiam czemu wszystko negujesz skoro każde dziecko jest inne i jedne dzieci potrzebuja kilku dni a inne kilka miesięcy, nie dziwi mnie to że np u Weroniki tak było. Kierując się twoim tokiem myślenia to równie dobrze 6 latek może nie być gotowy skoro ciągle wali w pampersa i nie zna innej możliwości i tego uczucia a tak naprawdę nauka nocnika, korzystania z toalety czy nauka bez pampersa zaczyna się od decyzji rodzica to on dedyduje kiedy podjąć te próbę a nie dziecko i to potem z różnym skutkiem wychodzi. 

Wioleczek bardzo dobrze napisane .  Każde dziecko ma swoje tempo rozwoju, tak samo ma swoje tempo nauki. Jedne się uczą bardzo szybko inne dłużej. No takie są dzieci i tego się nie przeskoczy. 

aneczka odpieluchowanie dziecka nie polega na ściągnięciu pampersa posadzeniu na nocnik i na drugi dzień dziecko wie że siku i kupkę robi się na nocnik.Ja mam dzieci nie ROBOTY.I nadal twierdzę że 3 miesiące to krótki okres na który składa się:

-oswajanie z nocnikiem

-siadanie na nocnik

-nauka dziecka  by wołało na nocnik

-samodzielne komunikownie o swoich potrzebach fizjologicznych

-nauka spania w nocy bez pampersa 

-oraz tydzień bez nasikania do majtek

To wszystko wtedy jest sukcesem odpielucholwania

Wioleczek masz racje to rodzic decyduje o kończeniu z pieluchą tak samo jak decyduje kiedy dać jeść kiedy uczyć pić z kubka kiedy uczyć pić ze słomki itd...

Weronisia dokładnie również uważam,  że to wcale nie długo.  Wszystko zrobione dokladnie i powoli, by dziecko miało czas na oswojenie się i zaakceptowanie tego. 

Taka prawda że to my jako rodzice decydujemy o tych ważnych kwestiach  a dzieci mają różne humory, kapsysy, etapy, to ile zajmą różne nowe umiejętności czy przyzwyczajenia zależą od wielu czynników a małe dzieci to nie automaty że wyleci kupka na zawołanie. Niektóre dzieci super robią siku na nocnik ale dwójkę no way...i to też często długo trwa aż się przekonają. Cierpliwości i wytrwałości potrzeba.