Kiedy na nocnik

To zawsze jakiś dobry początek. My mamy grający i taki zwykły z Ikea z wyjmowanym środkiem dla chłopca rewelacja bo może sikać tak jak tata na stojąco. Natomiast ten grający służy jako podest do umywalki.

MNPB i tak właśnie robię. Jak.raz powiedziałam brawo to zaczęła sama sobie nic brawo 

Dzieci bardzo lubią jak się je docenia. Jeszcze mogą nie mówić ja już pokazują radość z tego że się zauważyło ich postępy

MNPB to prawda. Warto chwalic ale najlepiej słownie a nie nagrodami 

Ja nagrody rzadko daje. Ewentualnie jest nimi możliwość pogrania na telefonie lub jakieś słodycze

Nagrody to fajna sprawa, mnie za dzieciaka bardzo motywowaly, ale jak ze wszystkim w granicach rozsadku. 

Właśnie tu bardzo ważna rolę odgrywa rozsądek..bo jak dziecko nauczy się że jak nasika dostanie nagrodę to będzie się upominać 

Ja wybieram narody i kary słowne. Na razie się sprawdza ;)

Pannaxoanna u mnie też ale ma dopiero 16 miesięcy więc zobaczymy jak będzie dalej

Właśnie wszystko w granicach rozsądku. Bo naprawdę dzieci szybko przyzwyczają się do tego, że za wszystko dostaną nagrodę i później jest problem. 

Mój syn ma 3 lata i jest już tak nauczony, że rozpoznaje ton mojego głosu. Wie kiedy przestać, a kiedy może dalej "broić". 

Pannaxoanna to dobrze że wie i słucha się. Ze przestaje a nie dalej to robi albo na chwilę przestaje

PannaXoanna i tak powinno być :) dzieci mojej siostry wystarczy, że na nią spojrzały i już widziały, że żarty się skończyły :) 

Pewnie niedługo zacznie testować moja cierpliwość. I starsze dziecko tym mądrzejsze. 

Pannaxoanna to napewno. Trzeba być na to przygotowanym 

dziewczyny poradzcie koleżanka ma problem. Jak córeczka skończyła rok zaczęła sadzać na nocnik. Dziecko ładnie robiło z rana siku, po kąpieli zdarzało się też czasami a w dzień sporadycznie. Obecnie córeczka ma 15 miesięcy i od jakiegoś czasu wogole nie chce robić siku ani z rana ani po kąpieli ani w dzień. Czasami godzinami siedzi na tym nocniku i nic. A wstanie pochodzi w pampersie chwilę i już nasilane. Co ma robić? Poradźcie

Czy ma na razie odpuścić sadzanie na nocniku? Wrócić do tego za jakiś czas? Czy zmienić nocnik? A może tak długo ma nie po,waląc siedzieć na nocniku? 

Być może znudziło się jej. Trzeba poczekać. A, może za wcześnie zaczęła uczyć. Trudno powiedzieć.Roczne dziecko to jeszcze raczej nie rozumie co to znaczy zrobić siku. Mój synek 22msc  robi  nna nocnik siku i kupkę ale jak chodzi bez pampersa czy majtek. Jak jest ubrany nie zawoła. Sika w spodnie czy pampersa bo na spacer mu zakładam bo jak nie założę to zasikany. Trzeba czasu. Czasem dziecko czegoś się nauczy i nagle się cofa robi kok w tył. 

Milena czyli lepiej zrobić przerwę np przez tydzieńi. I później wrócić i zobaczyć? Ale siedzieć na nocniku lubi jedynie siku nie robi 

Ja bym poczekała. 

Aneczka ja też bym zrobiła przerwę i spróbowała za jakiś czas znowu.