Karolina no tak poradziłam dla koleżanki.. ale chciałam też dowiedzieć się co wy na ten temat myślicie.
U nas żadne formy się nie sprawdzały przed skończeniem 2 roku życia. Nocnik służył do zabawy, nakładka była ble. Wtedy mąż powiedział "ja miałem grający nocnik i działał". Spróbowaliśmy i to był strzał w 10. Córa koło 2 lach zaczęła sama na niego siadać i kiedy powiedzieliśmy jej że jak nasiusia to peppa zaśpiewa to od razu załapała i zaczęła korzystać. Z kupą też nie było problemu.
Myślałam że te nocniki grające to pic na wodę a jednak w naszym przypadku on zrobił całą robotę. Jestem ciekawa jak mój syn podejdzie do odpieluchowania... ale to jeszcze długo długo przed nim. ;)
Mietowapoziomka ja nie chciałam uczyć córeczki, że coś gra żeby nie kojarzyła siusiania z muzyką. Mamy zwykły nocnik i jest super :)
Mietowapoziomka ja nie chciałam uczyć córeczki na takim bo bałam się że tylko z takiego będzie chciała korzystać. Ze jak gdzies pojedziemy i załatwi się na zwykły nocnik i nie zagra to nie będzie chciała.
My też próbujemy z nocnikiem córka skończy 17 miesięcy Ale wczorajskończyło się sikaniem za firanka;p będziemy próbować. Nie mam grającego nocnika tylko zwykły . a próbuje jak jest ciepło wtedy mała lata w majtkach
Mamakisi uda się, życzę powodzenia :)
Hej. Dwa tygodnie przed urodzinami mojej córki. Postanowiłam spróbować bo wracałam do pracy a to była zaczynająca się majówka. Założyłam majtki na pupcie i tłumaczyłam, że trzeba wołać bo będzie mokro. Było kilka wpadek ale nie poddawałam się po trzech dniach załapała o co chodzi. Na początku nie rezygnowałam z pampersa tylko nocą.
Katarzyna to dobrze że załapała dość szybko
Katarzyna to super oby tak dalej :)
Syn skończył 2 lata i nie chce siadać na nocniku, boi się go. Nie zmuszam go, przyjdzie czas i sam usiądzie :)
Wercia a może niech sobie wybierze nocnik jaki chce
Wercia własnie może idźcie do sklepu i niech wybierze nocnik, na który będzie robił siusiu. Wytłumacz mu, że sam wybierze jaki chce ale musi siadać i w ogóle, może to go zachęci. A może od razu kupcie nakładkę na sedes i mojej koleżanki tak było, córeczka bała się nocnika a na sedes siada i to z chęcią.
U nas na początku stał w pokoju, przyzwyczaiła się do niego, siadała, później zaczęliśmy jej pokazywać do czego służy i w miarę szybko ogarnęła temat. Nakładka na toaletę równocześnie też jest dobrym pomysłem - czyszczenie nocnika mamy wtedy z głowy :)
Bas ja zaczęłam uczyć córeczkę wcześnie więc u nas nakładka jeszcze się nie sprawdzi :) ale z czasem warto na nią przejść
Bas u nas też narażone nocnik stoi w pokoju i uczymy się. Ciągle pokazuje i pytam czy chce siku lub kupę. A czasami sama siada więc wtedy zdjemuje jej pampersa i czasami udaje się zrobić
Pamiętam jak córka mnie zaskoczyła w wieku ok 17 miesięcy. Byłyśmy w Pepco bo jakieś ubranie a ona zanurkowała między półki, wyjęła sobie z dolnej półki nocnik i siadła na nim na środku sklepu. Nie było wyjścia - musiałam kupić :)
Nakładkę kupiłam kiedyś, żeby była na zaś. Teraz leży w łazience a córka czasem sobie wybiera czy chce siku do nocnika czy na sedesie. Zdecydowanie woli nocnik.
Zresztą to też wygoda, bo na nocniku jest w stanie sama usiąść a na sedes musi iść z kimś
Wercia może po jakimś czasie się przekona. Nie ma co zmuszać.
KK skoro sama go wybrała to na pewno był ten wyjątkowy :)
Jak zacząć przygodę z nocnikiem?
Kupiłam nocnik ale jak teraz przekazać dziecku że siusiu i "2" do nocniczka a nie w pampers...
Karolina szybko uczysz korzystania z nocnika .
Ja ostatnio kupiłam nocnik nawet nie chciał usiąść oczywiście nie zmuszam . Raz usiadł w ubraniu jak ja byłam w toalecie ale mimo wszystko widzę że to jeszcze nie czas bo nie chce a zmuszać też nie ma co