Kiedy na nocnik

Ja się cieszę, że już córeczka nie robi kupy w pampersa, dużo łatwiej jest ja wytrzeć jak zrobi na nocnik niż jak zrobiła w pampersa :) zresztą w pampersa miała problem zrobić, zawsze płakała, wierciła się. A na nocniku jej chyba łatwiej bo nie widzę, żeby wkładała w to dużo wysiłku, tak jak było wcześniej. 

Karolinach- bo pozycja na nocniku jest bardziej fizjologiczna i rozluźnione da wtedy mięśnie odbytu. A z zapaszkiem się zgodzę. Zdecydowanie lepiej, jak już robią do nocnika. Poza tym oszczędzamy na pampersach :)

MNPB rozluźnione pod warunkiem że dziecko nie siedzi jak na skazaniu bo mama no każe..

MNPB o tak, dużo mniej teraz zużywamy pampersow. 

Aneczka moja córeczka jak nie chce już siedzieć odbija się nogami od podłogi i zjeżdża z nocnika, nie da się jej zmusić :) 

Ja z ulgą odetchnęłam jak już nie trzeba było używać pieluch

Karolina to moja jak nie chce to wstaje 

MNPB ja też na to czekam ale jeszcze długo zanim się pożegnamy z pieluchami. 

Karolinach- ja dopiero te historię za kilka tygodni rozpocznę od nowa :D

Kazda mama nie może się doczekać pożegnania z pielucha 

Mój kuzyn nauczył swoją córkę załatwiania potrzeb fizjologicznych na nocnik jak miała bagatela 12 miesięcy, więc też będę tak próbowała z drugim :)

MNPB ja też do tego dążę zobaczymy jak będzie :) na razie idzie nam dobrze :) 

Uczyć można ale trzeba uważać żeby nie zrazić dziecka i nie osiągnąć odwrotnego skutku

U nas takie próbowanie nic nie dało niestety. Synek nie załapał tematu. Dopiero konkretne działania przyniosły zamierzony skutek.

Kasze dziecko jest inne i trzeba zobaczyć na co można sobie pozwolić

U nas synek od jakis 2-3 msc zaczął robić siku do nocnika albo woła do WC. Ale często jeszcze potrafi się zsikac w majtki. Bo jak chce kupę to przynosi pampersa. Myślę że jeszcze u nas trochę zejdzie zanim całkowicie odstawimy pampersy. Teraz na noc, drzemkę i spacer zakładamy. Ma 21msc.

U nas widzę, że córeczka chętnie siedzi, czasami pokazuje palcem na nocnik i chce chociaż na nim posiedzieć :) 

Milena- to i tak bardzo ładny wynik, że umie w tym wieku już tyle

Karolina to i moja lubi na nocniku siedzieć nawet sama siada na niego ale nie zawsze siku wychodzi 

Moja wczoraj siedziała ponad godzinę nie dała się zdjąć :) 

Milena, to naprawdę super, że w tym wieku takie umiejętności, ale wiadomo samo nie przyszło... Rodzice też muszą chcieć odpieluchować dziecko:) 

Karolinach, oprócz tego, że siedziała na nocniku, to robiła coś jeszcze? np. oglądała książeczki, czy coś?