MNPB moja córeczka miała 7 jak zaczęłam ją sądząc. I teraz lubi siedzieć, skończyła 8 miesięcy.
Ja zaczełam sadzac od roku..lubi siedzieć rano prawie zawsze wychodzi zrobić siku
Ale tylko sądzicie czy już sikają?
Takiego 8 malucha to tylko po to żeby posiedział i się oswajal że tu się siada a jak uda się zrobić to fajnie. Niektóre mamy wogóle nie kupują nocnika. Czekają aż dziecko samo zacznie komunikować że chce siku czy kupkę. Czasem może to być i 3 latka. Ja wolę wcześniej i mieć z głowy.
MNPB moja córeczka jak ją posadzę zawsze zrobi siusiu. Za każdym razem. A kupkę robi już tylko jak siedzi na nocniku. Robi zawsze rano, po przebudzeniu się :) pampersy służą jej już tylko do siusiania :)
MNPB na początku tylko żeby przyzwyczaiło się dziecko do nocnika czyli tylko sadzalam. A już po roku zaczęłam sądząc z rana żeby siku robiła
U nas była szybka 2 tygodniowa akcja. Z pieluch przeszliśmy na nocnik i tak już zostało.
Dużym ułatwieniem jest to, jak dziecko w miarę o stałych porach załatwia swoje potrzeby.
Aga jak dziecko ma pampers ciężko stwierdzić kiedy są te pory kiedy załatwia sie.
Ja zawsze sadzam córeczkę rano po przebudzeniu, po każdej drzemce i w ciągu dnia staram się tak co godzinę.
Jeśli chodzi o oddawanie stolca to u nas są to stale pory. Gdy uczyłam synka to bardzo ułatwiło mi sadzenie go na nocnik. Wiedziałam mniej więcej kiedy muszę być czujna.
Ja wam powiem że tego nie ma czegoś takiego jak stałe godziny kupy
U nas tak samo. Nie ma stałych por robienia kup
Aneczka, jestem w stanie określić kiedy mały robi kupę. Zawsze przybiera określoną pozycję i charakterystyczna minę...
Wiadomo, że nie co do minuty, ale zawsze robi po śniadaniu, więc mniej więcej wiem kiedy się spodziewać
Aga może u was tak jest u mnie niestety nie. Czasami z rana robi a czasami dopiero ok południa. Tak samo zdarza się nawet po kąpieli ale bardzo rzadko to się zdarza
My też poznawaliśmy po jego minach kiedy chce kupę. I się biegło po nocnik
Moja córeczka zawsze robi rano po przebudzeniu a jak nie to po drzemce już na pewno.
Ja cczasmi też widzę kiedy robi kupkę ale to nie są jakieś stale pory
Z Gabrysiem 20msc jestem jeszcze przed czekam aż sam się w miarę zainteresuje, mamy problem z komunikacją więc wolę jeszcze do lata poczekać. Natomiast z Amelka było tak że jak tylko zaczęła chodzic pra babcia pokazała jej nocnik w wieku 16msc Amela robiła kupę na nocnik ale to była zasługa pra babci i babci, więcej nas wtedy było miałyśmy więcej czasu tylko i wyłącznie dla Ameli więc że wszystkim było mi łatwiej, jak było lato ok 18 Msc biegala cały czas na wsi bez pampersa i tak nauczyła się sikac do nocnika były oczywiście wpadki, było ich mnóstwo, wywaliłam też kilka dywanów bo jak Amela sikała to automatycznie kot przychodził i sikał w to miejsce w którym Amela popuściła no i po kocie nie było szans doprac. W wieku 2 lat odrzuciła całkowicie pampersa krzyki płaczę histeria jak na noc miałam pampersa założyć więc odpuściłam, kilka razy zalane łóżko płakała po nocach budziła się z płaczem, zrezygnowana pytałam czy zakładamy pampersa ale moje dziecko mądrzejsze od mamy mówiło cały czas ze nie i tak u nas córka sama zdecydowała kiedy pampersa Odstawiamy.
Ja doskonale wiem kiedy synek chce kupe i mimo tego że siku już od paru miesięcy robi tylko na nocnik to jednak kupy nie może. Siada puści bąka powierci się chwilę i dopiero jak założę mu pampersa na drzemkę lub na noc kupa jest dosłownie po 1 minucie. Już kilka razy się było tak że siedział i 30 minut i nic nie jakoś nie może się przełamać.