Jejku próby, szkolenie przed chrztem? U nas dobrze, że ksiądz kościół otworzył by dzieciaka ochrzcić ![]()
Artan u Was nie ma nauk? Kurcze a myślałam że to każda parafia praktykuje ![]()
U mnie tez nie ma żadnych nauk przed chrztem, ustaliliśmy tylko datę i godziny mszy z księdzem i poszliśmy na chrzest. Za to w parafii obok jak moja siostra miała być chrzestna musiała wraz z rodzicami dziecka i chrzestnym iść na nauki w piątek. Do tego ksiądz bardzo komentował imię dziecka i powiedział ze co niektórzy rodzice potrafią skrzywdzić dziecko wybierając takie imię.
U nas też musieli być chrzestni na naukach ale nie komentował imienia
Co parafia to inaczej może dbają o to żeby nie czuć się takim zagubionym bo chrzest to też jest troszkę stresy dla rodziców.
Ja w sumie nie mam nic przeciwko ze ksiądz powiedział co i jak właśnie w czwartek przed niedzielnym chrztem trwało to krótko ok 25min takie szybkie sprawy organizacyjne ![]()
Do imion się nie czepiał a była dzwczynka która chrzcili Naomi :-/
No i z jakiej paki miałby ksiądz mieć pretensje do imienia teraz to rodzice decydują
Imiona powinny być takie które występują w kalendarzu czyli te chrześcijańskie ![]()
Hmm wybór rodzica ale takie wyszukane imiona nie są dobre dla dziecka… a zwłaszcza te które brzmią śmiesznie… później dzieci w szkole wyśmiewają się…
U nas na wsi chłopak ma na imie Ezdrasz… Życia w szkole nie miał… Wołali za nim ‘eee srasz?’ …
Ja słyszałam że jak nie jest 1 imię święte to przynajmniej te 2 ma być ale ludzie już tym się nie kierują tylko wybierają własne ![]()
Dziewczynka dostala na imie Jagoda takze imie nie jest jakies dziwne i mysle ze komentarz ksiedza byl zbedny.
Jagoda, ładne imie to nie wiem o jakim skrzywdzeniu ksiądz mówił… dla nich jak już nie jest Maria albo Józef to jest źle
Hihi Cela miala miec Maria na imie ![]()
Marcelinka ładnie i Maria tez
No ja nie mam nic do imienia Marysia tylko taki przykład dałam ![]()
To zależy od księdza czy coś powie czy nie a i tak ochrzcic musi :-/ rozumiem że moda wraca na różne imiona co były kiedyś akty nie każdemu się to podoba.
Święte imię to może do bierzmowania wybrać.
Dlatego nie trzeba się przejmować tylko wybrać imię które nam się podoba ![]()
Kumpela miedzy dwoma wlasnie mialam dylemat no i zostala Marcelinka ![]()
I ślicznie bardzo ładne imię
a wracajac do chrzcin to odrzucilam mozliwosc chrztu malej w danii w polskim kosciele bo co to by byly za kosztq biletu lotniczego…
3 miesiące:)
Zapisałam Kacpra na chrzest na 27 wrzesnia, bedzie miał lekko ponad 4 miesiace
z imieniem nie było problemu. ksiądz (a dokładniej to brat) bardzo miły itp do momentu jak spytał o ślub kościelny
aż strach iść teraz ![]()