hm… to zależy od pory roku za oknem moim zdaniem ;D ale i tam myslę że im wcześniej tym lepiej . Maleństwo nie jest cięzkie i duzo spi więc jest pewność że ładnie prześpi całą mszę oraz nie napędzi kłopotów mamusiom na przyjęciu
ja całą mszę trzymałam synka na rękach nie był jakoś mega ciężki i o dziwo nie spał w ogóle przez całe popołudnie aż do 21… chciał być gościnny i towarzyski hehe
Oj u nas byłoby ciężko z prawie rocznym dzieckiem. Taki wiercipięta chcący chodzić. Nie dałby się trzymać całą mszę na rączkach. U nas teraz wyprawa do kościoła to nie lada wyzwanie.
U nas chrzest był w sobotę, więc bez mszy. Synek trzymany był na rękach, widać było, że mężowi było ciężko momentami, a synek miał wtedy dwa miesiące dopiero. Przed chrztem synek był w wózku i spał.
Ja córkę chrzciłam jak miała półtora miesiąca i było ok przespała całą msze ładnie i tylko na chrzest się obudziła cały czas trzymaliśmy ją na rękach, natomiast synka chrzciliśmy jak miał 4 miesiące i już bardzo był zainteresowany, nie chciał spać i cały czas praktycznie krzyczał też był cały czas na rękach. Z doświadczenia wiem, że lepiej jest chrzcić mniejsze dziecko bo praktycznie prześpi i nie stresujemy się
Chrzciny robilismy w lokalu bardzo wygodne rozwiązanie.
Ja będę chciała do 2-3 miesięcy ochrzcić, kiedy jeszcze dokładnie to nie wiem. Synek terminowo ma się urodzić w październiku więc najpóźniej na święta będą chrzciny a nawet bym chciała żeby to było wcześniej. Wszystko zależy jak ja się będę czuła i malutki.
A jeśli chodzi jak zaoszczędzić to myślę że dobrym pomysłem jest zrobienie chrzcin przy okazji jakiegoś święta. Nie koniecznie Wielkanoc czy Boże Narodzenie, ale mogą być to jakieś imieniny jeśli i tak urządzacie lub jakaś rocznica. Albo po prostu skromnie zaprosić tylko najbliższa rodzinę. Uważam że na chrzest zaprasza się rodziców dziadków i rodzeństwo. Na pewno nie żadne ciotki. Można powiedzieć jednej mamie żeby zrobić jakąś sałatkę, druga niech zrobi inną. Może chrzestna lub ktoś z rodzeństwa coś upiecze. No a dla nas samych pozostaje wtedy tylko zrobić obiad. Można wtedy zaoszczędzić nie tylko na przyjęciu ale również na czasie którego i tak jest mało bo trzeba się dzieckiem zająć.
Wydaje mi się, że lepiej ochrzcić malutkie dziecko, takie 3, 4 miesięczne. Niejednokrotnie widziałam biegające maluchy po kościele, które miały właśnie swój chrzest:)
My ochrzcimy synka jak będzie miał dokładnie 2 miesiące z lekkim haczykiem. W mojej i męża rodzinie ogólnie chrzci się małe dzieci do skonczonych 3 miesiecy. Myślę, że jest to najlepszy czas bo dzieci są wtedy jeszcze spokojne i śpią sobie. A im starsze dziecko tym jest bardziej ruchliwe i wtedy mama musi właśnie albo biegać za maluchem po kościele albo dziecko stara się przekrzyczeć księdza.
Oliwia jak dziecko zaczyna płakać bardzo w trakcie mszy gdzie masz chrzciny to zawsze możecie wyjść do zakrystii i tam przesiedziec z nim, a na sam obrzęd poprostu wyjść. Zresztą zawsze można tam wyjść jeśli dziecko zaczyna płakać, u nas nawet nie raz ksiądz sam podchodzi i mówi żeby zabrać dziecko i tam podejść. Wtedy nikt na Ciebie nie patrzy i dziecko może spokojnie płakać w razie w. Zresztą to jest normalne że dziecko sie rozplacze. Ja bym nie czekala aż będzie starsze.
Najfajniej chrzcić w cieplejsze miesiące, dziecka nie trzeba ubierać w kilka warstw tak jak zimą. Ale to już zależy od miesiąca urodzenia malucha i od rodziców.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.