Kiedyś przeczytałam, że picie kawy podczas w ciąży prowadzi do niskiej masy urodzeniowej, ale teraz nie mogę znaleźć tego artykułu żeby Wam wrzucić
Jest dużo przeciwko piciu kawy ale tez nie ma potwierdzonych informacji sprawdzonych że właśnie waga się nie zgadza czy coś w tym stylu
Nigdy nie słyszałam żeby kawa wpływała na masę urodzeniową dziecka. Nie wiem czy to w ogóle ma jakieś znaczenie.
Też nigdy o tym nie słyszałam. A nawet jeśli miałoby to mieć jakikolwiek wpływ to chyba trzeba byłoby ja pić bardzo często.
Przeczytałam to gdzieś ale jakoś bardzo nie wzięłam tego do siebie, bo przecież nie każda z nas odstawia kawę na czas ciąży i pewnie dzieci urodziły się o prawidłowej masie.
Znam dziewczyny co pily kawę całą ciąże i to nie jedna filiżankę dziennie a dwie i rodziły dzieci powyżej 4kg .
Ale tez natknęłam się na taki artykuł kiedyś ze obniża masę urodzeniowa .
Czytalam gdzieś ze jak się pije kawę to witaminy się wypłukują z organizmu i gorzej wchłaniają .
Piłam rozpuszczalna
U mnie się to nie sprawdziło bo piłam kawę w każdej ciąży a urodziłam duże dzieci powyżej 4 kg właśnie.
Kawa wypłukuje magnez z organizmu więc w ciąży nie wolno przesadzać z ilością.
Ja w ciąży i podczas karmienia też piję kawę, ale tak tylko dla smaku. Rozpuszczalną z jednej łyżeczki i jeszcze na pół z mlekiem albo zbożową też z mlekiem.
Ja pilam kawę prawie codziennie i moja niunia urodziła się z wagą 3480 i była dość długa, raczej bym powiedziała że waga w normie :)
Ja tez piłam często kawę i wszystko okej
Ja od początku ciąży pilam kawę normalnie. Rozpuszczalna z jednej łyżeczki z mlekiem ;) potem jakoś przeszłam na Inkę, a teraz jest dzień że nie wypije wcale. Ale jak ktoś pije kilka mocnych kaw w ciągu dnia to to może być szkodliwe a nie takie kawki z mlekiem jedna dziennie ;)
mnie w ciąży odrzuciło od kawy i mi nie smakowała
Pewnie to jakieś przypadki 1na 1000. Moja koleżanka też piła dużo kawy a jej mała 3800 więc muszą to być niewielkie przypadki
teraz tez zamierzam pic rozpuszczalna by jakos funkcjonowac
Myślę, że kawa nie ma wpływu na wagę dziecka :) prędzej może wpłynąć na zachowanie dziecka i pobudzać go
Ja wszystko dZieci mam duże a w 2 ciąży nie piłam kawy bo nie lubiłam wtedy . Syn urodził się 4300. z dziewczynami kawę piłam , z druga właśnie sporadycznie , ale one były tez blisko 4kg
ja w ogóle nie pije kawy
Dozwolona jest pewna ilość kofeiny w diecie mamy, kofeina w odpowiednich ilościach nie powinna mieć wpływu na dzidziusia :)
Dokładnie u mnie również dwie kawki dziennie są na porządku dziennym