Ja też mam daleko Lidla. Czasami w nim jestem jak jadę w tamtą stronę ale nie zwracałam nigdy uwagi na te pojemniki
musze u siebie to sprawdzic ![]()
Koniecznie , moje dziecko ma ogromną frajdę z wrzucania tych butelek ![]()
Pieron wie czy medykamenty tez , ale na chłopski rozum powinny ![]()
Tam mozna zwracac tylko butelki z tym specjalnym znaczkiem ?
Ja też sobie nie wyobrażam jeździć z tymi butelkami. Masakra. A jak ktoś nie jest mobilny to współczuję.
Ceny kaucji są już podane, 50 groszy butelki plastikowe, 50 groszy puszki i zlotowka za szklane butelki do 1,5 litra
Z jednej strony fajnie bo może właśnie ludzie będą zwracać teraz uwagę na śmieci i będzie mniej tego plastiku z drugiej strony gdzie to trzymać. Ja na soda stream nie mogę sobie pozwolić ze względu na twardą wodę w kranie, a kupować niegazowana by ją gazować to głupota. Jeśli ktoś ma dom, segment to może jeszcze znajdzie miejsce na kubeł do trzymania tego a jak ma się małe mieszkanie to już średnio, my chyba na balkonie jakiś pojemnik postawimy i tyle. Oczywiście jak z piwem w zwrotnych będzie się kaucja doliczała a więc będzie drożej. No i logistyka zakupów, żeby najpierw pójść do automatu i oddać. Ucierpią na tym małe sklepiki które nie mają gdzie tego postawić i składować stąd właśnie sieci których głównym zysk nie był z napoi rezygnują z nich. Sam system nie jest jakiś skomplikowany już korzystaliśmy jak na próbę pojawił się w Lidlu
Ale male sklepiki nie musza przyjmowac, tylko powyzej 200m kw
Też mam mieszane uczucia, bo z jednej strony ekologia a z drugiej coś, co utrudnia życie. U nas też okoliczny Lidl ma już od jakiegoś czasu te automaty na butelki, ale mi ten Lidl jest zupełnie nie podróże, więc nie jeżdżę tam prawie wcale. W końcu palenie paliwa specjalnie po to żeby zwrócić butelki to jednak mało ekologiczne. Od niedawna mamy na wiosce Dino i zastanawiam się, czy tego typu sklep ma już na tyle dużą powierzchnię, że też będzie tam stał automat, bo jeśli tak to może zacznę korzystać ![]()
Niby tak a z drugiej strony jak mam kupić już napoje to zrobię to tam gdzie mogę też oddać butelki, pojedyncze i doraźne zakupy spoko ale często widzę jak u mnie na osiedlu w małym sklepiku ludzie kupowali baniaki i zgrzewki, teraz pewnie będą rzadziej to robic
Myślę że na pewno będą mieć bo jednak będzie im się to opłacać ![]()
Kurcze… My mieszkamy w mieszkaniu i nie mamy miejsca, żeby trzymać nie zgniecione butelki. A chodzić z dwiema butelkami zanim się nazbiera ich więcej też bez sensu…
Ja teraz jak zwracam to nie ma żadnych specjalnych znaków , przyjmuje chyba każda w całości i z etykietą
Wlasnie masakra ze one maja byc nie zgniecione… bo w domu juz doszlismy do wprawy co do gniecenia az na plasko
Ale to chyba nie jest tak, że jak kupisz w Lidlu, to tylko w lidlu możesz oddać. Po prostu małe sklepy, poniżej 200m kw nie muszą takich automatów mieć, jak np Lewiatan.
No ja właśnie myślę, czy po prostu nie kupimy sobie soda stream ![]()
![]()
To też jest dobra opcja! Znajomi mają i są bardzo zadowoleni
Kurde, ja mam najbliższego Lidla 30 km ode mnie, to nie będę tam z butelkami jeździć
może zrobią nam w Biedronce taki automat, chociaż średnio uśmiecha mi się trzymać butelki nie zgniecione, bo u nas idzie ok 5 zgrzewek wody, to gdzie ja to będę trzymać ![]()
U nas właśnie wody też idzie dużo. Zacznę chyba kupować tą w 5 l butelkach, albo właśnie soda stream, chociaż tam chyba tylko gazowana? Probowaliśmy przefiltrowanej kranówki, ale nie lubię jej ani ja ani mąż