Kaucja za butelki

Od 1 października wchodzi kaucja za butelki.
Jak do tego podchodzicie ?
Ja z jednej strony sie ciesze, bo to oczywiscie zwrot kasy ale czy teraz nie bedzie ta butelka z piciem drozsza ? Bedzie raczej…
Mam nadzieje ze naucze tym syna systematycznosci i oczywiscie prawidlowego segregowania ( choc mieszkajac w domu i tak to robimy a syn zawsze pyta gdzie cos wyrzucic). Jak bedzie sam wyrzucal to niech ma pieniazki do skarbonki.
Ale wlasnie troche sie boje ze tych punktow nie bedzie duzo. Chcialabym zdby byly tez takie wolnostojace…
Najblizej mamy biedronke ale to i tak 15 minut piechota i w sumie w kierunku w ktorym nie spacerujemy bo tam nic nie ma oprocz kompleksu handlowego :rofl:
Przez ten nakaz Rossmann rezygnuje calkowicie z napoi bo nie ma zamiaru stawiac kontenerow na zwrotne butelki bo nie ma na to miejsc a i nie wyglada to higieniecznie. Zmartwilo mnie to bo zawsze jak jestem w Rossmannie to picie kupuje :rofl:
No i boje sie ze mnostwo plastiku bedzie mi lezec w domu poki nie wybierzemy soe do biedry - raz max dwa razy w tygodniu.
A Wy, co uwazacie ? Jakie sa wasze przemyslenia ?

My już od dawna zbieramy butelki , tzn nasz syn zbiera . Bardzo mnie to cieszy tylko jest jeden minus . Te butelki muszą być w całości nie zgniecione . Także w garażu stoi wielki worek budowlany z butelkami . Napoje będą droższe podobno do każdej plastikowej butelki będzie 50 gr a szklana 1 zl

Ooo serio pierwsze słyszę. Mnie to w zasadzie nie dotyczy bo ji od jakiegoś czasu mamy soda stream I butelek w zasadzie w ogóle nie używam. Pewnie na początku będzie wilki chaos i nie wiadomo co do czego ale jakoś się to wszystko ureguluje ludzie się przyzwyczaja i będzie Ok

To Cie chyba zasmuce poniewaz nie bedzie mozna wymieniac tych statych podobno. Gdzies tak czytalam

No napoje będą droższe na pewno o tą kaucje. Ja z jednej strony się cieszę, bo fajnie, segregacja odpadów, a z drugiej mam trochę mieszane uczucia. Po pierwsze odchodzi kolejny odpad, który normalnie mogłam wyrzucić i się nie martwić (mówię o ubraniach) a cena za śmieci nie spada, ani nie stoi w miejscu, u nas jest drożej. No a dwa, to gdzie to zbierać? Mama ma super, bo ma ponad 100 metrów dom, do tego szopka, garaż i kotłownia, zawsze to miejsce się zorganizuje, ale ja mam mieszkanie 64 metry… gdzie mam to trzymać? :hear_no_evil:

Znalazlam fajna grafike

1 polubienie

Przedsiębiorcy wprowadzający napoje w opakowaniach objętych systemem zobowiązani są do umieszczania na tych opakowaniach oznakowania wskazującego na objęcie opakowania systemem kaucyjnym i określającego wysokość kaucji.

To gov wiec raczej pewne
Nie wymienisz tych starych

Te stare nie podlegają wymianie, butelki muszą być oznaczone że są do wymiany. Zmiany w opakowaniach mają być wprowadzane do 31 grudnia, więc w sklepach też będzie jeszcze misz masz, bo trafisz te które jeszcze pod to nie podlegają i te, które już to obejmuje :upside_down_face:

1 polubienie

No wlasnie, bedzie straszny chaos. Jedna butelka ktora kupie w pazdzierniku bedzie pod kaucja inna nie. Ale beda kosztowac roznie ? Czyli 1 butelka coli bedzie ze stara cena bez kaucji a inna butelka tej samej coli w opakowaniu nowym bedzie z kaucja naliczana ?
Gdzies tez czytalam ze wlasnie bedzie osobny sort czyli tekstylia i bedzie to odbierane jak odpady wielkogabarytowe. Ucieszylo mnie to ale to byl tekst gdzies na fejsie a w necie czy na gov nie ma zadnej wzmianki o tym wiec slabo.

Podobno tak ma być, że do tych starych opakowań kaucja ma jeszcze nie być doliczana. Akurat siedzę u siostry i o tym czytałyśmy :rofl::rofl: i zaczęłyśmy dyskutować, a po chwili widzę twój wpis hahah :sweat_smile::rofl:

1 polubienie

Az zaluje ze nie mieszkamy blisko siebie, bo zaproponowalabym Ci spotkanie :rofl::heart: to mogloby byc naprawde ciekawe doswiadczenie !

Bo moja siostra poznala wiele lat temu na forum Lovi dziewczyne z ktora ma kontakt do dzis - internetowy bo mieszkaja 500km od siebie ale ma.
@Redakcja_LOVI jestescie najlepsi :heart:

3 polubienia

No naprawdę! :rofl:spotkanie mogłoby być ciekawe haha :sweat_smile::face_with_hand_over_mouth:

@_MamaKinga_1 bardzo sie wkurzylas ta wiadomoscia ? Bo az mi bylo dziwnie pisac ze tych nie wymieni Twoj synek :sob::sob::sob::sob::sob:

Ale my wymieniamy na bieżąco tylko chodzi o to że dużo miejsca zajmuje

1 polubienie

W ogóle się nie wkurzyłam bo ja nie zbieram tych butelek na zapas ,wymieniam w lidlu jak jadę autem na zakupy :wink:

1 polubienie

A to gdzies juz mozna je wymieniac ? W moim lidlu chyba nieee

U nas w lidlu stoją 2 automatu, ale chyba jeszcze są nieczynne :rofl::sweat_smile:

Ja już od daaaawna wymieniam w lidlu . Przy drzwiach stoi taka duża maszyna . Dlatego piszę że mój syn zbiera :blush:

1 polubienie

U nas też długo stał nieczynny , teraz wymieniam w nim jak trochę więcej mi się nazbiera bo za butelki dostajesz kupon z rabatem na zakupy

1 polubienie

Tez mam mieszane uczucia. Z jednej strony fajnie, bo butelki beda mialy realna wartosc i nie beda ladowac gdzie popadnie. Dzieciaki moga sie nauczyc ze nie wyrzuca sie bez sensu i mozna miec kase do skarbonki…z drugiej strony – cena napojow na start bedzie wyzsza, a w domu beda zalegac worki z plastikiem az do momentu kiedy bedziemy jechac do sklepu. Jak ktos ma blisko biedre czy lidla to spoko, ale jak trzeba isc specjalnie, to srednia przyjemnosc…Co do rossmanna to tez szkoda, ja tez czesto tam bralam picie przy okazji i teraz trzeba bedzie kombinowac. Mysle jednak ze z czasem pojawia sie jakies wolnostojace automaty, bo ludzie beda cisnac o wygode…tak czy siak troche balagan na poczatku, ale nawyk wejdzie i moze za rok nie bedziemy juz tego w ogole odczuwac.

1 polubienie