My też mamy bardzo dużo butelek , i mieszkamy w bloku to tym bardziej tego miejsca jest mało i nie mamy gdzie ich trzymać ale teraz chyba najlepszym rozwiązaniem będzie kubek filtrujący żeby było wszystkiego mniej
Widziałam, że automaty już stoją w Żabkach, przynajmniej tych w moim mieście, pojawiają się już też w marketach, więc myślę, że i tak idzie to w miarę chronologicznie, bo w sklepach i tak nie zauważyłam jeszcze opakowania z kaucją.
Poza tym myślę, że to kwestia przyzwyczajenia, wszędzie to działa, to czemu u nas miałoby nie działać?
No u nas też dużo tego szło ale mam soda stream I w butelkach to tylko czasami sok kupuję albo małemu wodę. Bo on musi mieć, mała z dziubkiem🤣, więc na szczęście nie bardzo muszę się tym martwić ale fakt że u nas zaczynają wszystko od du** strony
Jak tam wasze kaucje ?
Bylam sceptycznie nastawiona bo wiedzialam ze jako kraj nie jestesmy na to przygotowani i… nie mylilam sie. Zamiast miasto inwestowac w automaty na kazdym kroku tak jak to bylo z kontenerami na ubrania to nieee, sklepy musza to wykupywac w leasing.
Do dzis nie widzialam zadnego automatu. W mojej biedronce nie ma. Zebralo mi sie 8 butelek i Filip poprosil zebysmy dzis oddali. Sam zauwazyl ze to butelki z kaucja wiec obiecalam mu ze za pierwszy bon bedzoe mogl sobie cos kupic.
Nie chcialo mi sie stac w wielkiej kolejce w biedronce, wiec postanowilam isc do osiedlowego Sklepu Społem. To duzy sklep i dobrze zatowarowany choc Panie w nim pracujace rodem z PRL i one krolowe zycia.
Odmowila mi tam Pani przyjęcia butelek twierdzac ze ona nic nie wie jakoby mieli je przyjmowac. Gdy zapytalam o powierzchnie czy kierownika oczywiście ona nic nie wie.
W koncu znalazlam automat ( zapytalam na lokalnej grupie)
O jakie bylo moje zdziwienie ze zeby wlozyc ta butelke trzeba miec wiecej niz 150cm ( ja mam 156cm i ledwo siegnelam) wiec Filip majacy 120cm musiał stanac na sankach. Co ma zrobic osoba niepelnosprawna ?
Na wymiane butelek MAMY CZAS. Myslalam ze go duzo, ale okazalo sie ze co chwile wypluwal mi automay butelke mowiac ; nie dotykaj butelki podczas recyklingu - nie dotykalam, nawet zaczelam je wrzucac zeby nie byc blisko palcami…
Czas mi sie skonczyl, zdazylam wlozyc 4 butelki… wyplulo mi paragon na 2zl.
Kolejne podejscie, znowu to samo ale udalo sie kolejne 4 butelki zwrocic. Wypluło kolejny paragon na 2zl.
O jakie bylo moje zdziwienie jak bon jest tylko do tego sklepu ktory ow automat wykupil - ja do Pelcowizny nie chodze, nie kupuje tam.
No ale mysle : batony wszedzie takie same, niech Fifi sobie kupi.
Ch*ja tam.
Weszlismy, Filip sobie wybral i radosnie w podskokach leci do kasy; w prawej raczce batonik w lewej zaś 2 kupony.
Pani za kasa powoedziala ze jesli teraz to wymienilismy to jej system jeszcze tego nie przyjmie bo musi minac czas na zasadzie zaksiegowania - ile ? -, nikt tego nie wie.
Spedzilam godzine na odbiciu sie od sklepu i znaleznieniu automatu, kolejne 15 minut stalam i wrzucalam na zmiane z synem butelki. A gdy soe udalo okazalo sie ze musze paragon schować głęboko i o nim zapomniec.
Szalenstwo.
Dawno nie bylam tak zazenowana. Smutek mojego dziecka byl najwiekszym ciosem. Byl tak rozczarowany
… oczywiscie ja mu za tego batonika zapłaciłam ale to wcale nie o to chodzilo…
U mnie w sumie problemu nie ma. Wygospodarowałam jakoś miejsce na tygodniowy zbiór butelek. Lidla mam codziennie po drodze, więc nie ma problemu z odstawieniem ich ![]()
Nie korzystałam jeszcze z tych automatów , ale słabo , że tak u Was wyszło
myślałam , że będzie to sprawniejsze a średnio to działa . Może z czasem będzie lepiej.
Nie korzystaliśmy jeszcze z tego rozwiązania. Średnio widzi nam się zbieranie tych butelek i zawożenie do sklepu a potem jeszcze bawienie się z tym automatem który i tak często jest zajęty więc trzeba by było czekać w kolejce ![]()
Ciekawe co ile te automaty oprozniaja bo widzialam na osiedlowej grupie ze juz dwa sa przepelnione od kilku dni ![]()
U nas w lidlu nie zdarzyło sie, że był przepełniony, ale oba nagle miały jakąś awarię i to często któryś z nich jest nieczynny ![]()
My i tak zbieramy butelki , musimy segregować śmieci i wszystko wrzucamy do kotłowni
może pomyślę nad segregowaniem , ale trochę to zniechęcające bo butelki jak są zgniecione to jednak mniej miejsca zajmują.
Ja nie zbieram nie mam gdzie trzymać i potem nie mam jak nie zgniecionych zabrać sama z dziećmi
U Was w domu tez teraz miszmasz ? Troche tych z kaucja, troche tych bez kaucji i oczywiscie plastikowe male i tetrapaki. No masakra. Wchodze do kuchni a tam sam plastik
mam nadzieje ze to chwilowe i przejsciowe. I ze duzo lepiej bedzie z organizacja oddawania.
Powiem Ci ze od nowego roku zaczęłam dopiero zbierać plastik na wymianę. Wcześniej wyrzucaliśmy do segregowanych worków. Nie korzystałam jeszcze z tych maszyn. I jaki czas ? To mam np 2 minuty żeby wrzucić butelki czy jak ![]()
?
I to nie wydaje bonów uniwersalnych do każdego sklepu a tylko konkretnego? Np bede w Lidlu to do Lidla dostanę ten bonik a jak bede pod aldi to aldi? A tu gdzie nie ma znaczka kaucja to nie wrzuce takiej butelki?
Dokladnie tak, ale o ile wiem to lidlowskie automaty wydaja bony do kazdego lidla, a biedronkowe to kazdej biedronki.
Butelek bez kaucji nie wymienisz w tych automatach ale zaraz beda tylko z kaucja.
Wlasnie nie pamietam ile czasu bylo bo to w sekundach alw chyba 200 sekund odlicza
Te bony sa do sklepow ktore zainwestowaly w te automaty bo to sklepy wykupuja je w leasing - nie maja ich za darmo. Wiec w ten sposob probuja zachecix klientow do swojefo sklepu
A nie wiesz czy takie butelki plastik czy szklane bez znaczka kaucja wymienię w każdym sklepie niezaleznie czy kupiłam czy w żabce czy w Lewiatanie - jak to działa ? U nas to do wora od razu wszytsko leciało.
Ja wrzucam wszystkie w Lidlu… czy kupilam tam gdzie gdzie indziej wszystko laduje tam… nawet te bez kaucji w sensie bez tego znaczka bo wtedy zamiast 50gr daja 10 ![]()
Tylko lidl i żabka odbieraja wszystkie butelki ale inaczej je rozliczaja no i nis wszedzie mozna je oddax bo w moim lidlu ani mojej zabce nie ma takiego automatu dla wszystkich butelek.
Ja te bez kaucji po prostu wyrzucam jak wczesniej bo wiecej paliwa spale szukajac lidla czy zabki niz to warte
Ja również nie korzystałam, od tego czasu kupuję wodę 6l i też częściej pijemy przegotowaną wodę i nie mamy problemu z tymi butelkami ![]()