Kaucja za butelki

Ale to na zewnątrz go mieli?

Tak przed budynkiem taki duży stał prawie na całe miejsce parkingowe

A to ciekawe czy będzie tam cały czas stać , jakby były na zewnątrz to fajnie , że będzie można w każdym momencie podjechać

No wydaje mi się że tak bo to wielkie było. Myślałam w ogóle że to nowy paczkomat ale tam było napisane że tu zwrócisz butelki.

No to może każda biedronka tak zrobi, bo tak to oni nie mają tyle miejsca w środku

A co twz przeczytalam to ze to wcale nie jest za darmo taki automat. To sklep sqm ma kupic w leasing ! Takze kuzyn kogos z politykow bedzie mial zarobek niczym niektorzy na maseczkach i srodkach do dezynfekcji :rofl: maz sie smial : Natalia, bedziem robic recyklomaty niczym Brzózka " na co ja : ej to ja soe musze trocje opalic i schudnac zeby byc jak Omena " :rofl:

1 polubienie

Nooo to było wiadomo że chodzi o kasę i ktoś wzbogacić się musi. Jak będziesz miała jakieś wtyki to daj znać. Na omene też nie wyglądam aleeeeee recyklomaty bym mogła stawiać za kasę :rofl::rofl: ale tak sobie teraz myślę czy ty musisz być omeną. Omena @Mamina można się pomylić :rofl::rofl:

Ja myślałam że oni to dostają za darmo , szok hahah

Oooo mam właśnie wystawili na lokalną stronę

1 polubienie

Ooo , faktycznie duży

U mnie nie ma miejsca na postawienie takiego automatu. A uważam że teraz każdy sklep powinien mieć skoro biorą kasę.
Ja narazie nie korzystam tylko wyrzucam po staremu.

Otóż to, przecież ktoś musi zarobić na tym…
Ja się zastanawiam czy jak one już stoją to przyjmują tylko butelki z kaucja czy wszystkie

My nie , pijemy głównie wodę . I większość to przegotowana , tak że jeszcze nie

1 polubienie

My akurat dużo kupujemy wody ale nie było jeszcze z kaucją

Ale sklepy nie mają w obowiązku stawiania automatu. Mają obowiązek przyjęcia opakowań z kaucją, a to w jakiej formie, to już ich wybór. Może być automat, może być zwrot przy kasie, a może być jeszcze co innego

1 polubienie

To jak takie coś wprowadzili, to automaty mogli też dać bo gdzie te wszystkie butelki mają trzymać w sklepach

O i to jest spoko

Powiem wam, że mieszkam w Holandii i tu odkąd pamiętam zbiera się butelki, a później wymienia na pieniądze/bon do sklepu. Ceny podane są bez kaucji, przy kasie jest doliczana kaucja, zazwyczaj to 25 centów od dużej butelki. Na temat przechowywania się nie wypowiem, bo mam tu duży dom i w pralni trzymamy puste butelki, a do sklepu i tak jeździmy ok 2-3 razy w tygodniu więc praktycznie na bieżąco się wymienia. Nie wiem czy w Polsce ludzie po prostu nie zaczęli sobie szukać jakichś problemów tam gdzie ich nie ma, bo na różnych grupach czytałam, że gdzie to trzymać te butelki itd, a przecież nikt raczej raz w miesiącu nie jeździ do sklepu, więc nawet jak raz na tydzień się jeździ, to nie zużywa się nie wiadomo ile butelek, żeby była taka sterta nie do ogarnięcia

U mnie w domu samej wody schodza dziennie dwie butelki i do tego zazwyczaj 1 butelka coli zero.
Jezdzimy na zakupy raz w tygodniu, co sie robi okolo 20 butelek… i mimo ze mam dom to ciezko mi bedzie je trzymac niezgniecione.
Zupelnie inaczej by bylo jakby najpierw postarali sie o te automaty na kazdym rogu, ale u nas zawsze wszysyko na opak

My mamy kranik z woda filtrująca, więc tak dużo tych plastikowych butelek nie mamy, ale dla mnie to troche uciążliwe byłoby trzymanie tych butelek, a potem zwracanie ich do sklepu, te automaty w lidlu to też często mają awarię :confused: