Kaucja za butelki

To racja każdy kraj ma swoje akcje. Tak jak w wielkiej Brytanii nawet jak kupisz sobie dom to on i tak jest króla :rofl::rofl::rofl: tam ryb nie możesz łowić. Ale to fakt że u nas jest coś zrobić ale nie do końca wiedzą jak. Najpierw wszędzie powinni wstawić automaty dopiero później ogłaszać że będzie kaucja.

1 polubienie

Jest nadzieja. To było do przewidzenia. Bez sensu takie zdzieranie pieniędzy.

Dokładnie tak, najpierw wprowadzają kaucję, a dopiero potem myślą o całej reszcie :joy: powinno to być najpierw dobrze przygotowane, a dopiero potem coś wprowadzić. Ale u nas przeważnie jest coś robione na szybko, bez przemyślenia :slight_smile:

2 polubienia

Zaraz każdy o tym zapomni, zanim będą te automaty i kaucje :rofl:

Dokładnie, na testy chyba tylko Lidl się odważył i postawił automaty że można było zgarnąć za butelki kupony,

A ja długo nie byłam w lidlu i nawet nie widziałam :see_no_evil:

Slabe tylko jest to ze zamiast zwrotu pieniedzy dostajesz kupon na zakupy w sklepie. Jesli wrzucasz butelki orzy okazji zakupow to jeszcze spoko, ale jesli bez zakupow, to mam nadzieje ze dlugo bedzie mozna go wykorzystac, a nie tylko kilka dni

Ale to tylko w lidlu bylo z kuponem. Automaty zwracaja kase

1 polubienie

Niee… dzisiaj kupilam 4 pak coli 2l i zero kaucji… wgl w tygodniu soki kupowalam to tez bez kaucji

U mnie tez od lipca stoi… i praktycznie do dzisiaj stoi tam i tylko tam w innych sklepach brak :see_no_evil:

Innego automatu niz ten w Lidlu u siebie na wiosce nie widzialam, ale ogladalam ostatnio jakas pania w TV ktora opowiadala o tym systemie i tez mowila,
Ze wiekszosc sklepow wielopowierzchniowych drukuje kupony, i to moze zniechecac do tego systemu, zwlaszcza ze jesli chcialabys odzyskac pieniadze to zwrotu mozesz zarzadac przy kasie

Ale oni chyba te kupony teraz drukosali na czas testów a jak już docelowo będzie system kaucyjny to chyba nie mogą tego robić tylko musi być zwrot pieniędzy

Ja jednak wolalabym zwrot niz te kupony :slight_smile:

Tak. System kaucyjny nie będzie opierał się na kuponie, który możesz wykorzystać w sklepie.

No właśnie , widziałam że już w tv było wprowadzenie w błąd

Ciekawe jak w automacie będzie brakować gotówki

Ale jak kupię coś w Żabce to mogę to wymieć w biedronce ? Czy to trzeba mieć paragon

Mozesz gdziekolwiek i nie trzeba paragonu

Gdziekolwiek byle było informacja że to kaucyjna, to będzie działać jak z butelkami po piwie

Możesz wymienić w każdym sklepie, który ma obowiązek przyjąć takie opakowanie, czyli w każdym powyżej 200 metrów kwadratowych