To racja każdy kraj ma swoje akcje. Tak jak w wielkiej Brytanii nawet jak kupisz sobie dom to on i tak jest króla ![]()
![]()
tam ryb nie możesz łowić. Ale to fakt że u nas jest coś zrobić ale nie do końca wiedzą jak. Najpierw wszędzie powinni wstawić automaty dopiero później ogłaszać że będzie kaucja.
Jest nadzieja. To było do przewidzenia. Bez sensu takie zdzieranie pieniędzy.
Dokładnie tak, najpierw wprowadzają kaucję, a dopiero potem myślą o całej reszcie
powinno to być najpierw dobrze przygotowane, a dopiero potem coś wprowadzić. Ale u nas przeważnie jest coś robione na szybko, bez przemyślenia ![]()
Zaraz każdy o tym zapomni, zanim będą te automaty i kaucje ![]()
Dokładnie, na testy chyba tylko Lidl się odważył i postawił automaty że można było zgarnąć za butelki kupony,
A ja długo nie byłam w lidlu i nawet nie widziałam ![]()
Slabe tylko jest to ze zamiast zwrotu pieniedzy dostajesz kupon na zakupy w sklepie. Jesli wrzucasz butelki orzy okazji zakupow to jeszcze spoko, ale jesli bez zakupow, to mam nadzieje ze dlugo bedzie mozna go wykorzystac, a nie tylko kilka dni
Ale to tylko w lidlu bylo z kuponem. Automaty zwracaja kase
Niee… dzisiaj kupilam 4 pak coli 2l i zero kaucji… wgl w tygodniu soki kupowalam to tez bez kaucji
U mnie tez od lipca stoi… i praktycznie do dzisiaj stoi tam i tylko tam w innych sklepach brak ![]()
Innego automatu niz ten w Lidlu u siebie na wiosce nie widzialam, ale ogladalam ostatnio jakas pania w TV ktora opowiadala o tym systemie i tez mowila,
Ze wiekszosc sklepow wielopowierzchniowych drukuje kupony, i to moze zniechecac do tego systemu, zwlaszcza ze jesli chcialabys odzyskac pieniadze to zwrotu mozesz zarzadac przy kasie
Ale oni chyba te kupony teraz drukosali na czas testów a jak już docelowo będzie system kaucyjny to chyba nie mogą tego robić tylko musi być zwrot pieniędzy
Ja jednak wolalabym zwrot niz te kupony ![]()
Tak. System kaucyjny nie będzie opierał się na kuponie, który możesz wykorzystać w sklepie.
No właśnie , widziałam że już w tv było wprowadzenie w błąd
Ciekawe jak w automacie będzie brakować gotówki
Ale jak kupię coś w Żabce to mogę to wymieć w biedronce ? Czy to trzeba mieć paragon
Mozesz gdziekolwiek i nie trzeba paragonu
Gdziekolwiek byle było informacja że to kaucyjna, to będzie działać jak z butelkami po piwie
Możesz wymienić w każdym sklepie, który ma obowiązek przyjąć takie opakowanie, czyli w każdym powyżej 200 metrów kwadratowych