Kaszka na mm

Kiedyś nie było bezglutenowych i też wszystko było dobrze 

Aneczka to osoba która nie może jeść zbóż ale często jak sie jest bezglutemowcem to laktoza tez ma wpływ na rozwój brzuszka naszego dziecka. Wiem bo moja siostra jest od urodzenia osoba bezglutenowa i jak wypije za dużo mleka to tez źle się czuje

Nati no ciężko mi powiedzieć. Dla mnie bezmleczna i bezglutenowa to dwa różne pojęcia. Dlatego jak słyszę nietolerancja na laktozę to jako bezmleczna 

Aneczka bo to są dwa różne pojęcia ale tak jak mówię u mojej siostry był przypadek bezglutemowca co skutkowało również wymiotami gdy za dużo nabiału spożywa ☺

Nati może właśnie była bezglutenowa bezmleczna. A u nas nic i glutenie nie było mowy 

Aneczka właśnie nie jest bezmleczna ale jednak za duża ilość mleka miała delikatny wpływ na ta celiakie 

Nati akurat może miała  również nietolerancję na laktozę bo nietolerancję na gluten

Nati to nie wiem. U nas i tak wyszło że nie ma na nic alergii

U nas jeszcze nie słyszeliśmy o takim przypadku 

A to nie chodzi o to, że albo miała alergię krzyżową (czyli np sam pomidor nie powoduje alergii, sama cebula też nie, ale zmieszane razem- już tak) lub po prostu jest "ogólnym alergikiem", czyli ma sporo różnych niezależnych alergii (mój bratanek jest uczulony "na wszystko", począwszy od niemal wszystkiego wziewnego/ pylącego, przez sierść prawie wszystkich ssaków, skończywszy na nabiale, wołowinie, jajkach, drobiu, miodzie... itd)?

Bo sama w sobie nietolerancja laktozy (lub szerzej nabiału) nie ma wpływu na nietolerancję glutenu (celiakię) lub alergie na niego (to są dwie różne rzeczy).

Osobna kwestia, że kaszka ze zbóż bezglutenowych mogła być zanieczyszczona glutenem z taśmy produkcyjnej- tylko to nie powinno się zdarzyć, jeśli była informacja, że jest bezglutenowa...

rozumiem, u nas na szczęście nie mamy takiego przypadku

Mazia powiem ci tak ze zdazaja się u niej tylko wymioty jak faktycznie przedobrzy z tym mlekiem jak w małych ilościach to jest ok ☺

mathrolka to nie oto chodzi w krzyżowych alergiach ;)  chodzi o podobieństwo strukturalne alergenu ;)

No to Mati może duże ilości jej nie sprzyjają,albo organizm tak reaguje

Może takie dziecko

Dziewczyny a mieszacie kaszki jak np wam zostanie jednej już mało a druga macie inna? Bardziej ciekawi mnie mieszanie kaszek np ryżowa ze zbożowa lub manna z ryżowa? 

Anita, może nie tylko, ale taka forma też jest. Właśnie mój bratanek takie też ma... 

Liwia: tak, mieszam. A czemu nie?

o to o tym nie słyszałam ale tak jak juz wcześniej pisałam co chwila człowiek czegos nowego sie dowiaduje;(

Liwia mieszam, ale teblyskawiczne, często są już do kupienia takie zmieszane. 

Liwia pewnie ze można mieszać szkoda wyrzucić lepiej zużyć