Hej. Chciałbym zacząć robić synkowi kaszkę na mm ale jaglaną, mannę itp. jak to robicie nie gotując mleka? Jakie owoce dodajecie do takiej kaszki? Ja dotychczas dawałam mu owocowe.
Też zastanawiałam się nad wprowadzeniem tego typu kaszek, przeglądałem wczoraj stronę Rossmanna i widziałam sporo typu bobovita itd. Może któreś dziewczyny kupują te kaszki? i mogą się wypowiedzieć. Widziałam tam wiele które robi się właśnie na mm. Polecacie czy raczej nie?
Podepnę się pod pytanie. Ryżowe nie wchodzą w gre- okropne zatwardzenie
Jeśli mowa o gotowych kaszkach to trzeba patrzeć żeby nie miały w składzie cukru polecam holle nominal hipp .
Ale Natka tobie chyba chodziło o taka zwykła jaglanke z kaszy jaglanej czy manne która trzeba ugotować ? Jeśli tak to gotujesz gęsta na wodzie i dopiero jak trochę przestygnie dodajesz mm rozrobionej w niedużej ilości wody
Tak, takie zwykłe manny i jaglanki. Do tej pory kupowałam Bobovity bez cukru, ale kurde no tyle kasy idzie na te kaszki więc pomyślałam, że może będzie chciał taka zwykła.
Słyszałam, ze instant nie są polecane, dlatego się zastanawiałam jak zwykła zrobić na mm.
A jakie owoce dajesz do takiej kaszki?
Jeśli chodzi o kaszki gotowe to robisz mleczko normalnie i do niego dodajesz kaszke😃 praktycznie identycznie jak kaszki mleczne tylko zamiast wody dooooooooo
Robię tak jak JustaMama, najpierw na wodzie a potem jak przystygnie to dodaję MM odpowiednio do ilości użytej wody.
Mleka mm nie możesz gotować bi straci wszystkie swoje właściwości. Dodajesz później już do ugotowanej i przestygnietej kaszki.
Wiola Liwia ja kupuje w rossman
-HiPP Bio Kaszka Jaglana
-Gerber organic kaszka owsiana
-Nestle skarby zbóż
-BoboVita bio owsiana,z tapioką,
MM robię według przepisu a potem do mleka dodaje kaszkę ( raczej na oko by nie była zbyt gesta albo zbyt zadka
Ale dodaje mm w proszku? Czy takie rozrobione z wodą?
Czyli najpierw zrobić kaszke manna na wodzie według proporcji a później do niej dodać mm też według proporcji? Nie będzie rzadka? :d bozi jak umiem gotować tak tutaj jestem zblokowana
Z kupnych kaszek polecam firmy Smilk.
Używałam też czeskie kaszki Nominal- wybierając wersję eko, wiele typów zbóż, można poszaleć, a co nie podpasuje dziecku, dodać do ciasta czy placków.
A robiłam tak, jak pisały dziewczyny: gotowałam na wodzie, a następnie dodawałam mleko modyfikowane.
Przy ciut starszym czasem też na mlekach roślinnych.
A owoce zależnie od wieku dziecka, zasadniczo sezonowe i dostępne, jeśli brak (jak o tej porze roku), to sok owocowy (domowy, my robimy sami, np malinowy, z bzu itd), ewentualnie kupne słoiczki owocowe.
Dokładnie tak robimy, gotujemy na wodzie, a potem dodajemy mm. Fajne też są mleka roślinne, aby wprowadzać nowe smaki, to warto zmieniać.
Liwia ciężko stwierdzic, jak nie zrobisz to się nie dowiesz, musisz sama te proporcje znalezc :)
Gęstość regulujesz ilością manny, więc możesz zrobić jaka chcesz. Taka żeby pokroić w kostki i do łapki czy taka łyżeczka żeby podawać czy przez butelkę.
Marthoolka a czy te czeskie kaszki są dostępne na jakiejś stronie??
Ja mojemu młodemu podaje z bobovita. Bardzo lubi, robie normalnie mm i do tego kaszka. Staś lubi taką bardzo gęstą.
Natka to zależy jak masz triche rzadsza i wiesz ze mleko się rozpuści to możesz dac proszeni wymieszać lyzeczka a jakbardzo gęsta to możesz proszek rozrobić w 30 ml i dodać
Jeśli wyjdzie za gęsta to rozob mm w małej ilości wody i razem wszystko wymieszaj. Jeśli za żadną to możesz dodać np. owoców.
U mnie najlepiej smakowała gęsta, co by z łyżeczki nie spadła, ale nie aż taka aby w kawałkach jeść. Jednak wiadomo każde dziecko inne. I do tego polewałam musem owocowym. Jednak ja to głównie na wodzie, bez mm.