ja z kolei poprosiłam w gabinecie o teczkę często rozdają takie teczki na wyniki badań wystarczy poprosić i można taką dostać u nas standard że dają jak się poprosi i tam właśnie trzymalam wyniki badań i wszystko a teczka nie była tak ciężka jak ta z hipp.
Przy okazji badań, u nas w laboratorium jeśli się poprosi to miżna dostać kubeczki na mocz
Ale to chyba nie wszystkie laboratoria tak mają z tego co wiem to luxmed zwykle właśnie pojemniki na mocz czy inne badania dają
Prawdopodobnie tylko te prywatne. I nie wiem czy wiedzialyscie, ale w tego typu placówkach ciężarne w pakiecie mają darmowa morfologię i mocz bez skierowania. Również ktg na życzenie - u mnie akurat trzy na całą ciążę
Ja zbierałam wyniki w dużą kopertę i jakoś się pomiescilam
Ja gromadziłam tez poprzednie wypisy z diagnozami. Jeśli chorujemy przewlekłe to mogą aię one okazać niezbędne
U mnie jakoś bardzo duzo nie bylo tego wszystkiego bo z wizyt na nfz prawie w ogóle nue dostawalam nawet zdjec usg…
W luxmedzie jak najbardziej dają. W ogóle dostaje sie taką rozpiskę jakie badania kiedy i na podstawie samej karty ciąży można się na nie zapisywać, niezależnie czy lekarz da skierowanie czy nie,. To takie minimum. Mój lekarz akurat daje jeszcze sporo badań ponadto.
Magros, my nie mamy takiej rozpiski, ale poziom jest wysoki. Morfologię, mocz, cholesterol, glukozę można robić na życzenie. Ktg również, ale tylko 3 razy. Wyniki i komentarze lekarza są dostępne online
Mama, to o ktg nawet nie wiedziałam, u nas chyba tego nie ma, może w innej placówce, bo w pierwszej ciąży to do szpitala mnie odsyłali. Także fajnie z ktg, jeśli jest możliwość.
Co do kubeczków i innych pojemników to zauważyłam, że zależy kto jest na zmianie :))))) ja wszystkie ciąże prowadziłam i teraz trzecią prowadze na NFZ i jedna pielęgniarka zawsze mi daje kubeczek, nawet raz mi dała 3 na zapas a inna powiedziała, żebym sobie kupiła, apteka jest obok. Ja się nie kłóciłam, raz kupiłam, raz dostałam, ale chyba mają w przychodniach,bo jak mi teraz dawała to miała całe pudło :))) nie wiem od czego to zależy :))
W mojej placówce luxmed KTG nie robili na życzenie. Jedynie przed wizytą u ginekologa, jak szłam do położnej to sprawdzała bicie serca maluszka bardzo uproszczonym KTG. Ale to sprawdzenie trwa może 30 sek. może 1 minutę.
To to się nazywa ktg? Jeśli o tym mowa to co innego, ja sobie wyobraziłam ktg jak w szpitalu. A tętno dziecka sprawdzane mam zawsze przed wizytą, w pierwszej ciąży właśnie tak też trafiłam do szpitala, bo wtedy akurat spadło.
Medicover ma też pilotażowy program mobilnego KTG od 36 tc. W moim mieście dostępne to jest tylko w jednej przychodni, ale i tak często mam tam wizyty, więc to żadna różnica.
Podczas jednego pobrania krwi, pielęgniarka też mnie pytała czy chcę pojemnik na mocz. Wtedy miałam, więc nie skorzystałam, ale generalnie tylko raz ktoś mnie pytał czy chcę.
Majupa korzystasz z Medicover? Bo my właśnie należymy do tego programu tylko szczerze mówiąc nie bardzo wiem co nam przysługuje. Podpowiesz jak to wygląda i czy można gdzieś to sprawdzić?
Evelin, możesz zadzwonic na infolinię, podać nr swojej karty i zapytać wprost jakie badania laboratoryjne możesz wykonać bez skierowania. Wszystko zależy od tego jaki masz pakiet. Nawet w najprostszym kobieta ma w pakiecie opiekę okoloporodową.
Pisaliście o krótkim badaniu kilkanaście sekund - tętno. U nas zawsze przed eiztta u lekarza. Ale mam możliwość wykonania ktg trzy razy na życzenie - takie prawdziwe ktg, leżysz nawet Ok 40 minut w pasach. Dowiedziałam się przypadkiem rozmawiając z położną o tym, że czuję się słabo i mało ruchów dziecka czuje. A położna: to co, życzy sobie pani ktg? Są trzy,
Fajna sprawa bo nie jechałam do szpitala, tylko do centrum na kontrolę.
Zapisałyście Maluszki?
najlepiej właśnie dzwonić na infolinię. Mój mąż dostał też taka rozpiskę co wchodzi w skład pakietu.
Mama, no to super, że masz taką możliwość, u mnie w placówce nie ma i jeździłam do szpitala na ktg.
U mnie w Luxmed niestety nie było KTG albo ja o tym nie wiem. Ale nawet jak byłam chwilę przed terminem, to lekarz kazał mi do szpitala iść w dniu terminu, bo tam porobią badania. Nie mówił nic, że tu w poradni mogą zrobić
Ja córe dopisałam do swojej opieki w Luxmed. Dzięki temu i dermatologa i ortopedę bez kolejek właściwie mieliśmy. Cały pakiet ta ma, jesli pediatra da skierowanie, a koszt to raptem niecale 60 zł miesięcznie.
Tak dopisalismy dziecko. Ale czekamy na karte. Chyba właśnie zadzwonię na infolinię i dopytam
Dziewczyny czy na pierwszej wizycie dostawałyście karty ciąży czy na kolejnych? Myślałam że na pierwszej wizycie dostanę ale niestety nic mi lekarz nie dał ani nie wspomniał o tej karcie.