My kapiemy co drugi dzien. Jedzonko dajemy po kapieli… moja malutka rowniez lubi jak jej spiewam kolysanke “aaa kotki dwa…”
Ja tez dlugo trzymalam sie rytualu dopoki moj synek nie stwierdzil ze juz nie lubi sie kapac na szczescie minal kapiemy go teraz co drugi dzien chyba ze jest na dworze z tatusiem to nie ma opcji i musi isc do kapieli bo taki brudasek przychodzi ze mycie w umywalce nie starcza
a jezeli chodzi o karmienie to godzine przed kapiela je synus kolacje a po kapieli do lozeczka mleczko
corke tez chce uczyc rytuałów ale dopiero jak skończy miesiac i mam nadzieje ze bedzie pozniej ladnie spala aczkolwiem wiem ze to duzo zalezy od charakteru dziecka bo znam mamy i ich dzieci nawet przy poltora rocznym dziecku wstawaja w nocy
mimo rytualow
Moja np jest kapana o 19najpozniej ale.idzie spac dopiero o 22 i spi mi do 6-7 zje i spi jeszcze do 9-10
czesc
My też kąpiemy synka codziennie ,mniej więcej o tej samej porze,uwielbia kąpiel,zabawy i pluskanie w wodzie ,potem kolacja,mycie ząbków i lulu.
U nas kąpiel jest ostatnio numerem jeden synka i nie jestem w stanie mu odmawiać przyjemności kąpieli. Jak mąż jest w domu to jakoś nam to sprawnie wychodzi a jak już jest w pracy to ja ledwo ogarniam bo jak pojawia się wanienka w pokoju to mój Mały nie do końca wie co ma ze sobą zrobić najchętniej sam wskoczyłby do wanienki. A jak już jest kąpany to pół pokoju pływa.
Po kąpieli jemy i śpimy.
My póki co odpuszczamy już codzienne kąpiele. Główka bez ciemieniuchy więc można co drugi, trzeci dzień.
My też nie kąpiemy się codziennie, czasem wchodzimy razem pod prysznic, jak kupa wypłynie na przykład… ale staram się w miarę regularnie kąpać małą, bo sprawia jej to ogromną przyjemność I tak jak u Ciebie Kasiu, pół łazienki mokre - nie trzeba myć podłogi, wycieram tylko po kąpieli
Kasia a jakaś cerate może dajesz pod wanienke Żeby nie chlapać? U nas w łazience jest chłodniej i się zastanawiam gdzie synka kąpać jak Już sam będzie siedział. Bo w pokoju panele.
A mój synek mimo tego ,że ma 2 latka i mógłby nieźle nachlapać w czasie kąpieli jest wyjątkowo grzeczny i nie mama problemu z mokrą podłogą w łazience
Monika cerate musiałabym pościeli na pół pokoju. Zaraz po kąpieli mąż od razu wybiera ścierką i nie ma problemu.
My w łazience nie kąpiemy bo mamy ja bardzo małą dlatego robimy to w salonie. Ale za jakiś czas przeniesiemy się do brodzika.
A i jeszcze mam do Was pytanie do kiedy kąpałyście dzieci w wanience? U mnie na szkole rodzenia połóżne mówiły że dziecko do roku powinno się kąpać w wanience a dopiero później przenieść się do brodzika czy też wanny. I zastanawiam się jak Wy to robiliście i czy słyszeliście coś na ten temat.
Michalina ja pomimo mokrej podłogi w pokoju nie jestem w stanie zabrać Małemu przyjemności kąpieli tak jak Ty. Radość Dziecka bezcenna.
Ze względu na to, że chodzimy na basen to mamy naszego 4,5 miesiecznego maluszka przyzwyczajać do prysznica ale nie jest to łatwa sprawa. Podaję synka mężowi na koniec jego mycia ale ze względu na to, że maluszkowi do wody dodajemy emolienty to jego skóra jest śliska i naprawdę dużo wysiłku kosztuje męża takie mycie. Prawdopodobnie musimy pod prysznic zamiast emolientu zastosować jakiś inny delikatny środek dla dzieci. Żeby maluszek się nie wystraszył i nie płakał zaczynamy moczyć synka od plecków i delikatnie moczymy przód - kiedyś mąż zrobił odwrotnie to był płacz i maluszek uspakajał się dobre 30 min.
Kasia córka ma 14 mcy a nadal kapie się w wanience, mamy ta większą wiec córka mieści się bez problemu. My mamy dużą zabudowana kabine prysznicowa z glebokim brodzikiem-wrecz wanna i zeby woda była dlugo ciepla musialabym nalac połowę brodzika więc córka miałaby tam po szyje wode:/
Kapiemy corke w łazience, wanienke wkladamy do brodzika i moze się chlapac do woli;)
Kasiu my synka przenieslismy do wanny duzej jak mial 9 miesiecy ale to dlatego ze wannienka nie byla ta duza ttlko sreenia i syn jak tylko wszedl do wanny i zaczal chlapac wody juz nie bylo takze on ma duza wanne wiecej wody sie zuzywa ale radosc byla bezcenna
teraz to bywa roznie
Nasza ma 12 mc i kąpiemy w wanience i jak długo się da, to będziemy korzystać z wanienki. W mieszkaniu mamy tylko prysznic z płytkim brodzikiem, a wiadomo, że rocznego dziecka nie postawię pod prysznicem - więc kąpiele w wanience albo prysznic wspólny z mamą ’ ale to już nie ta frajda
My małego od 7 miesiaca w wannie kapiemy Tata kapie , teraz jak juz mały raczkuje jak torpeda ( ma 10 miesiecy ) to jak rzucam chasło: , gdzie tata ? idziesz sie pluskać , to małego nie udaje mi sie na rekach utrzymac
pedzi do łazienki jak strzała :)) na golasa , czasem to az sie posiusia ze szczescia po drodze
Dzięki dziewczyny. My mamy głęboki brodzik ale wanienka też jest z tych większych więc chyba jednak pozostaniemy w wanience jak najdłużej się da.
Mnie się to wydaje też wygodniejsze, bo do brodzika musisz się schylić czy ukucnąć - a wanienkę można sobie troszkę wyżej postawić
Własnie my też kąpiemy synka w wanience mimo że ma 2 latka,wanienkę stawiamy na takim specjalnym stojaku do wanienek ,jest nam wygodnie kapać malucha i nie musimy się schylać.Taki stelaż do wanienek to super sprawa,kupiłam go jak mały się urodził i do tej pory go używamy.
Podziwiam ze kapiecie dzieciaczki w wanienkach Nie wyobrażam sobie kapac mojego giganta w wanience , poza tym po takim kapaniu cała woda byłaby na podlodze u nas :))