Kąpanie - czy codziennie?

Fajny sposób z tym dużym podkładem. Polecisz firmę

Mam ja mam coś takiego. Tato przywiózł mi z Niemiec. Nie wiem czy sa u nas. Mamdwa rodzaje ten duzy co na zdjęciu i takie same tylko rozmiar 50-70cm. Mozna je prac, nic sie nie dzieje im. Wiadomo, ze po jakims czasie po kilkadziesiatym praniu szarzeje, ale nie traci wlasciwosci. Mam ich po kilka sztuk i wymieniam jak sa już naprawdę brzydkie i poplamione;)

1

Zamarancza nam położna pokazała jak wierzyć tak: na podkład dziecko na brzuszku położyć. Pampers tylko z jednej strony lekko zapiety a z drugiej strony odsłonięte o powietrze do wietrzenia dochodzi.

Nic to nie daje, że mam podkład, bo fontanna leci na wszystko wkoło…
Monika to niezły pomysł, zawsze się złapie to co poleci :wink:

U nas jak siusial przy otwartym pampersie to tylko podkład był do wyrzucenia bo jak był na brzuszku to reszta sucha. Pampers do wymiany, umyć dziecko i tyle. Zresztą nawet jak na plecach się wietrzylo pupę to pampers tylko z jednej strony zamknięty i się patrzylo czy będzie siusial. Jak było wiadomo że zaraz siku to się zamykalo całkiem i później się pampersa znowu przebieralo.

A jak często kapiecie? My tak co dwa, trzy dni. Czasem codziennie jak kupa wyjdzie z pampersa po pachy. Ale się zastanawiamy czy codziennie kąpać bo musimy się pozbyć ciemieniuchy.

My staramy sie kapac co 2 dni :slight_smile: a tak to przecieram wszystkie fajdki, twarz, dlonie, stopy i pupe albo wacikiem z woda albo sola fizjologiczną

Monika ja zależy. Latem kiedy były upały kąpałam co dziennie. Dodatkowo ulewał często i nie wyobrażam sobie że mogłabym po takim ulaniu gdzie był mokry od stóp do głów go nie wykąpać. Jesienią kąpałam co dwa dni a teraz różnie. Czasami codziennie przez kilka dni a później już co dwa dni. Jednak zawsze jak nie kąpie to przemywam szyjkę, pod paszkami, dłonie, zgięcia nóżek i pod kolankami, pupkę, stopki mokrymi wacikami.

Ja też przemywam wacikami gdy nie kapiemy. A czasem nawet jak wieczorem kąpiel to w dzien i tak przemywam

my kąpiemy codziennie ale to ze względu na rytuał… Mała wie, ze po kąpieli idzie się spać… jak jej nie wykąpie czasem to potrafi się obudzić po godzinie bo nie wie że to już na noc trzeba spać :slight_smile: ale głowę myjemy co 2-3dni :slight_smile:

Kąpiemy co 2 dni :slight_smile:

Ja kąpie moja trzymiesieczna córkę co drugi dzień. I o zgrozo robię to w 99,9% rano więc moje dziecko nie powinno wiedzieć co to noc i ze kapiel prowadzi do spania… a jakos zasnac potrafi i to bez problemów :P. Gdy zacznie smigac po podłodze zacznę codzienne kąpiele.

Jak kapiecie przed snem to jaka kolejność robicie z jedzeniem? Przed kąpiela cxy po? A któraś z was pisała że jeszcze bajki czyta, więc po cxy przed jedzeniem?

Ja karmie po kąpieli. Bajki czytamy w ciagu dnia bo córka jeszczs w pełni nie skupia się na tresci, woli jak jej śpiewamy przed snem;)

Ja też maluszka karmię po kąpieli, wydaje mi się, że karmienie przed jest niezdrowe i maluszek może ulewać.

Przed kąpielą się nie karmi wszędzie mi to powtarzano. Nasz syn wie, że po myciu zawsze czeka na niego tata z butlą :slight_smile:

Mi mama mówiła ze nie powinnam karmić tuż przed kąpielą i tego przestrzegam. Myśle, ze chodzi wlasnie o ulewanie. Po kapieli karmienie i powinno byc długie spanie…ale nie u nas :slight_smile:

Ja zawsze karmie po kąpieli. U nas jest kąpiel, pielęgnacja, jedzenie i długie spanie.
Jeśli karmimy przed kąpielą dziecko później może ulewać dlatego lepiej robić to po.

Ja też karmię córę po kąpieli. Karmienie przed kąpielą jest niezdrowe ze względu na pełny brzuszek. Kąpiemy codziennie córę, ze względu własnie na rytuał. Mieliśmy ostatnio tydzień kryzysowy, kiedy nie chciała się kąpać, wtedy nic na siłę. Minęło, dalej kąpię się chętnie, choć nie zawsze pozwala mi się umyć. Raz bardzo zmęczona już była, było późno i uznałam, a darujmy sobie tą kąpiel. Szybko pożałowałam, bo córa jeszcze długo nie mogła zasnąć, a myślę, że po kąpieli byłoby łatwiej o uśnięcie.

Codziennie tylko jak są upały, albo jest ciepło. Teraz to wystarczy co drugi dzień.