Jakie witaminy w ciąży

majupa nie mam za bardzo możliwości, tzn ja mam tu jedną przychodnie, ogólnie lekarze się znają, badania krwi mam przed każdą wizytą u ginekologa, wszystko jest w normie, ale może powinnam coś konkretnego spadać odnośnie tej krwi??? nie wiem co? tyle razy już jej mówiłam o tych włosach, ze wychodzą mi garściami od dłuższego czasu,ze jest ich o połowe mniej… i za każdym razem dostaje tą samą odpowiedź, to normalne, tak może być, włosy odrosną jak się uspokoi gosporadka hormonalna… o i tyle… jak pójde to internisty to pierwsze co zapyta czy chodze do ginekologa i czy robie badania, ja powiem, że chodze i dostane odpowiedź, no to przeciez Pani ginekolog wie co robi…Znam tą przychidnie… Niestety nie moge jej zmienić, bo nie mam czasu jeździć do innej, nie mam kiedy,mam w domu dwójke dzieci, którymi trzeba sie zająć, jeden chodzi do przedszkola, ale z drugim jestem w domu.
Ewentualnie zostają mi jeszcze badania prywatnie, ale to z kolei kosztuje

Manndarynka to w sumie normalne zjawisko, choć niezbyt przyjemne. Tylko jeśli to trwa bardzo długo i mocno Cię niepokoi, lekarz chyba powinien próbować coś zaradzić.
Ja na pewno mogę Ci polecić świetny blog o pielęgnacji włosów. Myślę, że znajdziesz tu najlepsze dla siebie sposoby by wzmocnić włosy: http://www.anwen.pl/2013/09/co-na-wypadajace-wosy.html Ta dziewczyna od jakiegoś czasu ma też własną linię kosmetyków do włosów. Nie używałam ich nigdy, ale dużo osób chwali je sobie. Ja korzystałam z wielu jej rad dotyczących pielęgnacji włosów i jestem bardzo zadowolona. To o tyle fajne miejsce, że dziewczyna nie poleca mega drogich kosmetyków, a często takie absolutnie najtańsze, które nie raz pomijamy robiąc zakupy, a działają cuda. Plus mnóstwo domowych sposobów. Na wzmocnienie włosów potrzeba też cierpliwości. Wierzę, że się uda :slight_smile:

Ja zazywam dopel herz z dha i jest ok. Bardzo zależało mi na Wit dba w składzie. Nie w każdych witaminach dla mam jest właśnie dha. Oprócz tego zazywam magne b6

Ja polecam Prenatal Duo - ma według mnie bardzo dobry skład. Jestem teraz w 7 miesiącu ciąży zawsze miałam problem z poziomem żelaza , a przy tych tabletkach badania wychodzą super. Dodatkowo ma w składzie Folactiv , więc pasuje kobietom , które mają problem z przyswajaniem kwasu foliowego.Mi moja ginekolog zalecała ten preparat dopiero po analizie wyników.

Aleksandra ja tez mam wrażenie ze moja powoli sama od piersi się odstawia . czasami robi taki cyrk ze nie chce wziąć piersi ze masakra. Kiedyś się uspokajały przy niej i zasypiala a od 2 tygodni je tylko na lezaco. Chociaż może to skok rozwojowy. Bo akurat ten okres a ona widzę ze nabiera nowe umiejętności. Ja od początku miałam mało mleka. Zapasów nigdy nie miałam. Nawet jak coś sciagnelam to dawałam małej bo była głodna. Narazić jest tylko na moim mleku ale wieczorem już nie weźmie piersi i odciagam żeby na noc dać jej butelkę z moim mlekim. Dobrze ze w ciągu dnia jeszcze je. ;-).

Agniejska też sobie to tłumaczyłam jako skok rozwojowy, ale dochodziło do takiego buntu i histerii z głodu i nie chęci piersi, że się poddałam. Zużyliśmy zapasy , ściągałam na bieżąco, ale Miki zawsze był dużym chłopcem i wciągał litrami mleczko, w końcu zaczęło braknąć, MM uratowało Nam tyłki. Dziecko samo wybrało, już taka jest natura i od tego nie uciekniesz…

Majupa dzięki w wolnej chwili zajrzę, nie jestem do końca pewna czy to takie normalne, nie jestem pierwszy raz w ciąży i znam to uczucie kiedy po umyciu włosów jest ich mnóstwo w wannie, potem po czesaniu znów, akw to było kilka razy i koniec, a to co jest yeraxyu mniejsze to się ciągnie kilka miesięcy, ja się w ogół dziwię ze coś jeszcze mam nadzieje głowie, czytałam że nart jak wychodzą włosy to automatycznie napisał jego miejsce wyrasta nowy, moze jeszcze ich po prostu nie widzę.
Wczoraj jak umylam włosy nie było już ich tak dużo, moze to sie kończy…

Prenatal jest chyba jednyn z lepszych leków, dużo lekarzy go poleca, ma dużo składników, ja też go zawsze brałam od pierwszej ciąży

Dziewczyny wiem, ze “witaminy w ciiazy”. Ale ja chcialam zapytac o witaminy w trakcie karmienia piersią.
Biore Pregne Plus i Pregne DHA, kontynuacja po ciązy. Dzis jednak polozna powiedziala mi, ze mam je odatawic poniewaz to przez nie Corka moze miec wysypke na buzi. Co wiec brac i czy w ogole brac?

Ja też wieczorem daję butlę z moim bo inaczej się córka nie naje. Ale my powoli każda butle zamieniany na pierś

Agnieszka może odstaw porostu na trochę i zobacz czy małej znikną, bo z tego co kojarzę Pregna nie ma zbyt dużej ilości witamin według innych więc może nie ma sensu wprowadzać narazie czegoś innego, co ma więcej innych składników

Mama_gratki ja daje tak naprawde jedna butle na noc wlasnie.
Aleksandra no coz jak sie odstawi to trudno. 5 konczy pol roku wiec nie jest juz tak wczesnie. Przynajmniej bede wiedziala ze ona sama sie odstawila.

Manndarynka, mam nadzieje ze to jednak nic poważnego i ze domowymi spodobamj uda Ci się coś zdziałać tym bardziej, ze jest problem z jakimiś badaniami. Trzymam kciuki! :slight_smile:

Agniejska pół roku to i tak dobry wynik. Dziecko miało to najważniejsze choć przez kilka miesięcy.
Czytałam ze zawsze miałaś mało mleka, rozkręcałaś laktację? Miże udałoby Ci się trichę pomrozić. Na koleżankę działa femaltiker, faktycznie godzinę po spożyciu odciągnęła butlę mleka

Mama_gratki nie ma szans caly dzien po karmieniach odciagam na wieczorne karmienie zeby jednak dostala moje mleko a nie mm. A i tak lacznie odciagne okolo150 ml. Bo po karmieniu sxiagam tylko 30 ml. A rozkrecam wszystkimm… Femaltiker,luska,herbatki laktacyjne, 2 litry wody,piwo bezalkoholowe… Laktatorem tez pracowalam… Gdyby nie to to chyba bym nie karmila juz dawno. I tak jestem zadowolona ze mala pije tylko moje mleko. Bede walczyla az bedzie sie dalo. Ale widze ze mala mniej chetniej ssie niz ssala. Dlatego obawiam sie ze wkoncu sama sie odstawi.

Ale czy pijesz regularnie i wystarczające ilosci. Pracujesz z laktatorem w nocy? To jest bardzo istotne. Najlepsze mleko jest Ok 2-3 w nocy. Ja częściej wstaje do laktatora niż do córki :slight_smile:

Mnie również lekarka zaleciła te witaminy :slight_smile: zazwyczaj przepisuje leki które zapisuje mi lekarz a szukanie opinie w Internecie … Cóż :smiley:

U Nas femaltiker pomógł tylko na początku, późnej już nie było takich efektów jakie bym chciała. Mi smakował z jogurtem naturalny.

Jak walczyłam o i z laktacją to co równe 3 h na nogi i jechana z tematem. Była to sama przyjemność bo miałam okazję testować Lovi expert, z takim sprzętem to na koniec świata można , rewelacyjne urządzenie.

Tak pije regularnie. Codziennie wieczorem piwo w ciagu dnia luske i herbatke laktacyna a rano femaltiker. Laktatorem nie pracuje w nocy ostatni raz kolo 22. ale corka wstaje o 12 ,2 ,4 i o 6-6.30 juz ma pobudke. Jesli bym miala jeszcze po wszystkim pol godziny uzywac laktatora to bym zwyczajnie nie dala rady pozmiej funkcjonowac. 20 minut karmic isc ogarnac laktator, odciagnac .Zanim bym zasnela to zaraz musialabym wstawac ja karmic znowu. A w ciagu dnia jestem z mala calkiem sama bo moj maz wraca dopiero wieczorem z pracy. I zdaje sobie sprawe ze to by bylo najlepsze dla karmienia piersia. Ale ja bylabym zmeczona za bardzo i nie mialabym sil dla mojej corki. Dlatego uwazam ze jest dobrze jak jest. Jesli mala odrzuci piers bede sciagala napewno wiecej bo bede sciagala to co ona do tej pory je z piersi.

Agniejeska, trzymam kciuki żeby udało się jak najdłużej!

Agniejeska te szystkie sposoby na laktacje sa jak najbardziej pomocne, ale najważniejsze jest pozytywne nastawienie, pokarm przede wszystkim mamy w "głowie: :wink: JA wiem, że to łatwo pisać, ze trzeba przystawiać dziecko.
Pamiętam jak było ze mną na samym początku w pierwszej ciąży, kiedy po cesarce w ogóle nie miałam pokarmu, nic nie leciało, naciskałam z każdej strony, z całej siły, nic, naciskała położna (aż bolało), tez nic i mówiłam sobie, że nie moge nie mieć pokarmu, przystawiałam synka mimo, że nie miałam pokarmu, ale wmawiałam sobie, ze musze mieć i koniec nie widze innej opcji. Dostałam pokarm po 3ech dniach. Jak to sie mówi, wszystko dzieje się w naszej głowie :slight_smile: Kiedy przystawiamy dziecko (ważne te,ż jest w nocy, tak jak napisała Mama Gratka) w mózgu uwalnia się wtedy hormon (prolaktyna), która pobudza pęcherzyki mleczne do wytwarzania pokarmu. Inny hormon (oksytocyna) powoduje, że kurczą się maleńkie mięśnie wokół przewodów mlecznych. Dzięki temu pokarm z piersi może wypłynąć. Dziecko tu ma najwięcej do czynienia :slight_smile:
Co do witamin, słuchajcie, myśle, że odkąd zaczęłam je brać to chyba pomagają, teraz jak się czesze to już nie widze całego grzebienia włosów (też są, ale nie aż tyle) i widze,po włosach, ze zrobiły się takie mocniejsze i bardziej lśniące (a wyglądały nie najlepiej, tak sucho…), miałam robić dodatkowe badania,ale wstrzymam się, może minął mi ten najgorszy okres, kiedy tak leciały