Lekarka zaleciła mi branie PREGNA PLUS I PREGNA DHA. Biorę w zasadzie od pierwszego dnia kiedy test wyszedł pozytywny. Macie jakieś doświadczenie z braniem suplementów, jak długo, jakie? Może są jakieś lepsze niż te, które obecnie biorę. Będę wdzięczna za podpowiedzi
Ja biorę doppelherz activ mama premium z dha. Jeszcze przed ciążą brałam. Moja ginekolog mi poleciła, poczytałam o nich i stwierdziłam że mają to czego mi trzeba.
Ja gorąco polecam Pharmaton Matruelle. W opakowaniu znajduje się 60 tabletek i mają one mnóstwo witamin. O jaką kobieta nie poprosi to ta witaminka tam jest kwas foliowy w większej dawce niż standardowepojedyncze tabletki kwasu. Serdecznie polecam
A ja brałam w jednej i drugiej ciąży Femibion.
Ja też brałam Pregna Plus i myślę że te tabletki były ok. Po porodzie zmieniłam na falvit mama. Raz w aptece pani mi poleciła jakieś witaminy dla karmiących ale się zawiodłam wielkie tabletki trzeba było łykać po dwie a i skład średnio ciekawy. Wolę falvit.
Dostałam od swojej gin na przetestowanie kilka tabletek Pregna plus i odkryłam okropną zgagę i nudności po nich. Wcześniej brałam Vita-min plus Mama ale nie miały w swoim składzie DHA, więc przerzuciłam się na Feminovit+DHA i obecnie jest okej. Wyniki mam bardzo dobre, wszystko rozwija się u Dzieciątka prawidłowo, cena też jest przystępna. Jak na razie jestem zachwycona działaniem tych tabletek.
Ja w ciąży brałam Vita miner prenatal z DHA. W pierwszym trymestrze brałam tylko kwas foliowy a później już właśnie Vita miner.
Moim zdaniem najlepsze witaminy to Prenatal duo Mają przede wszystkim zalecaną ilość kwasów DHA które są bardzo ważne w rozwoju dziecka
Ja zarowno podczas starań jak i przez pierwsze 12 TC brałam Femibion Natal 1 potem zmieniłam na Femibion Natal 2 gdzie są kwasy dha
Brałam Pregnę plus pod koniec ciąży, i w czasie karmienia piersią, Potem przerzuciłam się na omegamed, ze względu na większą dawkę DHA. Oba suplementy mi odpowiadały, nie miałam żadnych skutków ubocznych. Ponieważ rodziłam w zimie, podczas karmienia piersią ginekolog zalecił mi również branie witaminy D. Od koleżanek słyszałam też dużo pozytywnych opinii o Femibion. Natomiast mój pierwszy ginekolog wychodził z założenia, że skoro badania są ok, to nie warto się nadmiernie suplementować, a tylko wzbogacić swoją dietę, o co niestety często nie jest łatwo.
Dziewczyny jeżeli macie dobre wyniki morfologii to niebierzcie witamin ! Odeszło się już od tego !
Można dziecko przewitaminizowac i tylko są z tego problemy …
Ja tak miałam z moją 1 córka- po porodzie zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforowej właśnie przez witaminy.
A pozatym dzieci rodzą się z większą waga urodzenia jeżeli bierze się witaminy
Mikka ja już nie raz słyszałam że to nie prawda z tym że jak mama bierze witaminy to dziecko rodzi się duże ja w pierwszej ciąży brałam i córcia się urodziła 3530 więc standardowa waga a nie jakaś zawyżona
Biorę Ladee Vit:) i w pierwszej ciąży też go brałam:) dobrze się po nim czuję.
Biorę witaminy ze względu na uzupełnienie gospodarki witaminowej. Dużo rzeczy nie jem lub mam alergię. Póki co wyniki mam super a dzidzia rośnie zdrowa :). Nie spotkałam się z określeniem, że dziecko ma większą masę urodzeniową bo mama brała witaminy.
Mikka ja bralam witaminy cala ciążę i mały urodził sie z waga 3100 wiec to nie ma potwierdzenia w praktyce.
Witaminki są bardziej dla nas bo przeciez dziecko zabiera nam z organizmu wszystko co najlepsze wiec powinnysmy sie wspomagać witaminkami zeby niczego nie zabraklo.
Bralam prenatal jest tego cala seria w zależności od zapotrzebowania.
Ja też biorę pregna plus i pregna dha.Biorę od jakiegoś 10 tygodnia ciąży wcześniej brałam sam kwas foliowy.Obecnie 37tydzień ciąży mi sie zaczął i dalej biorę ten zestaw.Choruję na nadciśnienie,tarczycę i cukrzycę ciazową więc u mnie jak najbardziej wskazane są dodatkowe witaminy.
U mnie też sprawdza się pregna plus, w pierwszym trymestrze brałam folik mama. Mam niedoczynność tarczycy, więc u mnie bardzo ważne jest żeby przyjmować dziennie min.200 mg jodu zgodnie z zaleceniami endokrynologa. Też się nie zgodzę z tym, że w wyniku brania witamin rodzi się duże dziecko. Tak jest w przypadku cukrzycy ciążowej i niektóre maluchy zwyczajnie sobie rosną duże:)
Suplementy witaminowe oczywiście w dobranej dawce są niezbędne! Inaczej stracimy zęby, włosy, osłabimy kości i dostaniemy anemii. Maluch wszystko wyciąga.
Może się mylę ale to chyba dobrze że dziecko rodzi się duże (tzn 3-4kg) niż jak ma około 2kg .
Ja biorę witaminy, Mały rośnie i to bardzo mnie cieszy. Byłabym zaniepokojona gdyby lekarz powiedział mi że Natan ma niską wagę .
Waga 3-4 kg to moim zdaniem waga książkowa. A jak się rodzą dzieci po 5 kg. to jakie to dzieci, kolosy? Dzieciaczki z wagą urodzeniową 2 kg to raczej wcześniaki.
Nawet mogę podać swój przykład ja witaminy biorę cały czas już od momentu starań o nasze maleństwo obecnie u mnie praktycznie końcówka 25 tc a córcia waży 561 g więc witaminy nam niestety nie pomagają i jak by faktycznie był jakiś sposób na to aby dzidzia szybciej przybierała to na pewno bym z niej skorzystała…
Aleksandra z tego co kojarzę to masz termin porodu na końcówkę września tak jak ja ile twoja pociecha waży w chwili obecnej czy na ostatniej wizycie ???