U mnie w każdej z 3 ciąż pomyłki były. Dzieci miały ważyć ok 3.8 kg a tu wszyscy trzej po 4,5 kg. Przy ostatnim synku USG wskazywało 3,8 kg ale lekarka mówiła że według niej będzie większy tak z 4,2kg bo brzuch spory i wód płodowych też dużo więc pomiar może być niedokładny. Urodzilam 4,4kg. Dziewczyna z sali urodziła dokładnie z taką wagą jaką jej powiedzieli podczas badania. Ten sam aparat USG więc na moim przykładzie można stwierdzić , że każdy organizm jest inny i np duża ilość wód może zakłamywać obraz
Pomyłki zdarzają się. Jednak lepiej żeby w drugą stronę tak było czyli że urodzimy z mniejszą waga niż pokazało na USG.
Milena to dużi chlopcy :)
Dokładnie zawsze może być pomyłka choć ja mam wrażenie, że z regułu na usg jest większa masa ciała niż po urodzeniu
No u mnie mieli trochę mniejszą wagę
Klaudia mama ale tylko tacy duzi się urodzili. Teraz ciągle niedowaga. Np mój trzylatek waży 12,4 kg.
Milena pomyłki z usg to naprawdę częste przypadki ☺ mojej bratowej wychodziło 3.800 a urodziła 4.900 znaczy miała cesarke ale co się nameczyla to jej
Milena, To naprawde niewiele niewiele. Moja corka urodzila sie 2600 a teraz ma 7 msc i wazy 7 kg. Jest glodomorem małym
Mój syn ma 2lata I waży 13kg
Też nie oceniajmy na podstawie samej wagi bo u dzieci też trzeba się patrzeć na wzrost.
Milena jak jest na siatkach centylowych to nie ma się czym martwić bo chyba,że nie jest to już w tedy trzeba szukać przyczyny skąd taki problem
U mnie wychodziło 4200 okolo a urodziła się 3600 :d i to dwa tygodnie później więc na oko gin by ważyła z 5 kg 😂
Tak to prawda nie ma co oceniać dzieci po wadze i wieku najważniejsze żeby trzymać się siatki centylowej.
Aneczka łoo ! no pamietam jak się marwtiłaś, że duża będzie, a tu normalna masa ciała :D
Wczoraj pani doktor powiedziała że moja córka za mało waży jak się urodziła miała 3210g a teraz 13 miesięcy i 8.300 powiedziała że powinna ważyć przynajmniej 11
Becia a nie choruje? moze jest bardzo ruchliwa?
A może jest bardziej energiczna i szybko spala to co zjadła?
jeśli nie choruje i ma dobre wyniki to bym zbytnio sie nie przejmowała
Lekarz chyba powinien dodatkowe badania zlecic. Ale nie mart sie na zapas. Tak jak dziewczyny piszą roznie to bywa
jak jest na siatkach centylowych to nie ma się czym martwić :))
Beata według siatek centylowych ma niedowagę. Ale czy zawsze szła poniżej 3centyla? Kiedyś pamiętam, że też pisałaś że mało waży.
Mój syn ma 10msc i waży 12kg... Więc Twoja to kruszyna. Ile na długości? Warto jej obliczyć też BMI i porównać w siatkach centylowych.
Beta musiscie się diagnozować bo jak jest pod siatkami to coś jest nie tak. Lepiej szybko zacząć działać by nie było problemów potem z córką :)