Jakie są przeciwskazanie na cesarskie cięcie?

Drogie mamusie! Mam łatwe do Was pytanie jakie są najbardziej przeciwskazania do cesarskiego cięcia? Pytam was ponieważ mam wade wzroku (-6 i -7)i to nie mała dla mnie ona jednak jest spora choć wiem że bywaja większe. Moja lekarka mówiła mi że niestety to nie jest wskazanie do cesarki , ale wiem że naturalny poród jest ogromnym wysiłkiem nieraz , a bardzo nie chce żeby mi sie jeszcze ten wzrok pogorszył . Zaświadczenie juz od mojej okulistki mam ale niestety na nim nie napisała ze wada może ulec pogorszeniu i przez słowo “może” już zmienia role .

Może troszkę inaczej pytanie trzeba było skonstruować. Chodziło Ci o to jakie sa wskazania do cesarki czy tak?

no tak, ale też jakie sa inne i czy wada wzroku też do nich sie wlicza

Z tego co wiem to wskazaniem do cc jeśli chodzi o kwestie wzroku są jedynie zmiany zwyrodnieniowe na siatkówce, która może się odkleić podczas porodu naturalnego, natomiast liczba dioptrii nie jest wskazaniem do cc.

Wada wzroku jak najbardziej się wlicza ale to lekarz okulista musi Ci wydać takie zaświadczenie

Wada wzroku, nawet tak wysoka jak u Ciebie, nie jest wskazanie do cc. Wszystko zależy od badania dna oka, w jakim stanie masz siatkówkę (czy poród sn grozi jej odklejeniem). A skoro nie masz nic na ten temat w zaświadczeniu od okulisty, to znaczy, że brak przeciwwskazań do porodu naturalnego. Zresztą podczas parcia zamyka się oczy, więc nie ma się czego bać :slight_smile: Ja mam też sporą wadę, choć nie tak dużą jak Twoja, i mój wzrok nie uległ pogorszeniu ze względu na poród sn.

Dokładnie tak Proud Mommy :slight_smile:

Monika, Jeśli chcesz mieć cesarkę idź prywatnie do okulisty i wystawi Ci właściwe zaświadczenie. Pamiętaj jednak, ze to operacja i dłużej będziesz po niej dochodzić do siebie niż po naturalnym. Przemyśl tę decyzję dokładnie, zastanów się czy będzie przy Tobie osoba, która pomoźe w kąpieli, poda maleństwo do karmienia itp.

Tak jak napisała Ci Angie po cesarce ja zdecydowanie dłużej i dużo gorzej do siebie dochodziłam niż po porodzie naturalnym wiec warto się nad tym zastanowić.

Również mam wadę wzroku (-2,25, -1,75) i będąc u okulisty w celu sprawdzenia czy mogę rodzić naturalnie okulistka stwierdziła, że nie chodzi o wadę tylko o problemy związane z oczami m.in. problem z odklejaniem siatkówki, złe ciśnienie w gałce ocznej itp. Warto zbadać oko pod tym kątem i wtedy lekarz stwierdzi czy są jakieś wskazania do cesarki. Okulistka tez powiedziała, że po porodzie zachodzi burza hormonów i ciśnień i przez to wzrok może wydawać się nam gorszy po porodzie, ale ten stan jest przejściowy i po pewnym czasie dochodzi do stanu sprzed ciąży. Również w ciąży może nam się wydawać, że wzrok się pogorszył, ale wg mojej okulistki nie powinno się z tym nic robić, ponieważ jest to przejściowe i dopiero po jakimś czasie (np. po miesiącu od porodu) powinno się zbadać jeszcze raz wzrok i wtedy będzie to miarodajne badanie.

Ważne jest też żeby w ciąży nie nosić soczewek, ponieważ ze względu na hormony mogą wystąpić problemy z siatkówką, tzw. “suchym okiem”. Ja jednak od początku ciąży noszę soczewki i jak na razie nic mi nie dolega.
Do porodu również powinno się ściągnąć szkła kontaktowe. Nie można rodzić mając założone soczewki, gdyż występuje pewne ryzyko uszkodzenia gałki ocznej. Ja gdy tylko poczuję, że zaczynają się skurcze, ściągnę soczewki i założę okulary, ale w trakcie porodu pewnie je ściągnę :wink:

Jeśli tak bardzo zależy Ci na cesarce to tak jak mówi Angie- idź prywatnie do lekarza, który wystawi odpowiednie zaświadczenie, ale pamiętaj, że cesarka to operacja, a jak wiadomo każda operacja niesie ze sobą ryzyko. Nigdy nie wiemy jak nasz organizm zareaguje i jak zostanie operacja wykonana przez lekarzy. Na pewno po cesarce dochodzi się dłużej do siebie niż po porodzie siłami natury.

jak wspomniala beata wskazaniej jest wysokie ciśnienie w gałce ocznej , jeśli ktoś cierpi na cos takiego to wie o czym mowie , osoba z takim problemem należy się nawet zwolnienie z wf jeśli chodzi do szkoły …

Będąc w ciąży obawiałam się o mój wzrok, który nie dość, że jest słaby to się jeszcze pogarszał, lecz wizyta u okulisty w 5miesiącu wykazała brak przeciwwskazań do porodu naturalnego. Planowałam kolejną wizytę w 8miesiącu…lecz nie doczekałam urodziłam w 7miesiącu…przed porodem lekarz prowadzący zlecił mi wizytę u okulisty (w szpitalu) i wykryli prawdopodobieństwo jaskry celem dalszej diagnozy, która jest w trakcie…Choć mam nadzieję, że zostanie całkowicie wykluczona a podejrzenie o nią mogło być spowodowane wysokim ciśnienie w ciąży lub dużą krótkowzrocznością.

Jak się boisz idź do okulisty prywatnie to Ci wyda takie zaświadczenie.

Oj  tak pytanie chyba nie do konca zadane tak jak byc powinno ale każdy  domyśli sie o co chodzi  . Mi sie wydaje ze to nie jest wskazanie do ciecia cesarskiego ale pewna nie jestem  natomiast mam znajoma ktora urodziła 2 synów  sn a przed porodami miala robiony zabieg na zeza i po tym zabiegu wlasnie lekarz jej powiedział ze w przyszlosci gdy bedzie rodzic dobrze by bylo  aby miala cesarke koniec  końców i tak nie poszla po żadne zaświadczenie bo uznała  ze chce urodzić naturalnie 

Przy nadciśnienie tętniczym można podobno cesarkę. Ja akurat miałam wszystko w normie i był poród naturalny 

Martyna teraz to nie wiadomo właśnie jak jest nacisk na SN..chyba często zaświadczeń wymagają 

Aneczka oj tak mi poprzedni lekarz też mówił, że cukzryca nie jest wskazaniem do CC ,ale mowił, że z moim sercem musiałąbym mieć zaświadczenie od kardiologa, że mogę mieć CC, ale ja jej wcale nie chcę 

Mazia rozumiem że nie chcesz ale musisz się zastanowić co dla Ciebie będzie lepsze czy nie narazisz swojego i dziecka życia

Tzn ja nie dostanę takiego zaświadczenia od kardiologa bo nie ma wskazań mu bardziej o to chodziło. Bo ja z moja wadą serca mogę rodzic naturalnie. On myślał, że ja chcę cesarkę, ale to była moja ostatnia wizyta u niego i była bardzo napięta atmosfera 

Mazia rozumiem już