Jakie są przeciwskazanie na cesarskie cięcie?

O wskazaniach do CC najlepiej porozmawiać z lekarzem prowadzącym. On powinien mieć najświeższą i praktyczną wiedzę. Wiem, że niektóre wady wzroku są wskazaniem do CC, ale nie wszystkie. Nie znam szczegółów, bo ten temat mnie nie dotyczy, dlatego zawsze warto swoją sytuację omówić z odpowiednim lekarzem - każda choroba jest inna. Najlepiej najpierw porozmawiać z ginekologiem, a potem lekarzem specjalistą, bo to on musi wydać przeciwskazanie do porodu SN. 

Co do wsazań, to znalazłam taki artykuł:

https://www.medme.pl/artykuly/cesarskie-ciecie-jak-wyglada-i-jakie-sa-wskazania-do-jego-wykonania,69853.html

"Wskazania do cesarskiego cięcia zostały bardzo precyzyjnie opisane w rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Specjaliści podzielili wskazania do cc na 4 grupy:

• Planowe, kiedy zawczasu wiadomo, że poród naturalny jest niemożliwy, utrudniony lub niebezpieczny. Tego typu wskazania to m.in:
    • - nieprawidłowe położenie płodu,
    • - niewspółmierność płodowo–miednicza (wady anatomiczne miednicy, makrosomia od 4500 g, duży płód w cukrzycy od 4250 g),
    • - cienka blizna macicy poniżej 2mm,
    • - wskazania pozapołożnicze: neurologiczne, okulistyczne, ortopedyczne, hematologiczne, kardiologiczne, psychiatryczne (więcej szczegółów poniżej)
  • Pilne, czyli potencjalnie zagrażające życiu oraz zdrowiu matki i płodu:
    • - nieprawidłowe ułożenie główki,
    • - nieprawidłowe położenie płodu przy trwającej czynności skurczowej,
    • - dystocja szyjkowa,
    • - ciężki stan przedrzucawkowy,
    • - przedwczesny poród, jeśli groziłby śmiercią lub poważnym uszkodzeniem dziecka.
  • Naglące, kiedy występują powtarzające się zaburzenia, w każdej chwili powodujące ryzyko śmierci dla matki lub dziecka:
    • - powtarzająca się bradykardia,
    • - deceleracje późne lub zmienne przy nieefektywnej czynności skurczowej.
  • Nagłe, kiedy zaburzenia zagrażające śmiercią występują w sposób ciągły, a cesarskie cięcie należy wykonać natychmiast, bez czekania na wyniki badań:
    • - wypadnięcie pępowiny,
    • - podejrzenie krwotoku wewnętrznego spowodowanego pęknięciem macicy,
    • - przedwczesne oddzielenie łożyska.

W bardzo wielu przypadkach zabiegi cesarskiego cięcia wykonywane są z przyczyn pozapołożniczych. Tego typu wskazania do cc mogą być następujące:

• kardiologiczne - wskazaniem do cesarskiego cięcia są zaburzenia wywołujące III i IV stopień niewydolności krążenia;
  • okulistyczne - zaawansowana retinopatia i odwarstwienie siatkówki;
  • pulmonologiczne - schorzenia ograniczające pojemność życiową płuc;
  • ortopedyczne - zmiany w kręgosłupie uniemożliwiające poród naturalny;
  • neurologiczne – zabieg przeprowadza się po uwzględnieniu pisemnej opinii lekarza neurologa wskazującego na konieczność ccl
  • psychiatryczne - między innymi lęk przed porodem, brak akceptacji dla porodu naturalnego. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne wymienia tego typu wskazania do cesarskiego cięcia, jednocześnie wykazując się wobec nich daleko posuniętym krytycyzmem i przekonując, że wiele stanów lękowych można wyeliminować za pomocą psychoterapii, farmakologii oraz odpowiednich działań edukacyjnych odnośnie przebiegu porodu."

Mój ginekolog powiedzial że pierwsza ciąża zakończona CC to już 50% wskazanie do CC przy kolejnym porodzie 

Mi też mówiła ze cukrzyca nie zawsze jest wskazaniem do cc . Dużo zależy od wagi dziecka tez

NAti oj tak. też jak łożysko niewydolne , a często sie zdarza przy cukrzycy to szybko cesarkę robią 

Nadciśnienie tętnicze ciążowe, czyli stan przerzucawkowy jest wskazaniem, ale jak ktoś chorował przed ciąża na nadciśnienie i ma je w normie na lekach to nie ma konieczności cc. 

Sama krótkowzroczność też nie jest wskazaniem. Musi być zwyrodnienie plamki żółtej lub nieprawidłowości siatkówki. Mam wadę - 6DD na oba oczy i byłam u okulisty w 35tc i przy badaniu nie wyszło nic złego więc daj mi zielone światło do DSN. Ale i tak skończyłam cc z innych powodów. 

Ułożenie pośladkowe też jest wskazaniem do CC zwłaszcza przy pierwszym porodzie

ja miałam położenie pośladkowe i miałam cc w 39 tc 

Bardzo dużo jest zaleceń do CC ,teraz nawet można od psychiatry wziąść zaświadczenie jeśli kobieta panicznie boi się porodu , chociaż dla mnie CC było o wiele gorsze niż poród naturalny

Aneczka., z tego co pamiętam pierwszy poród miałaś cc, teraz też tak będzie? I właśnie ze względu na pierwszy poród?

Misiowa tak pierwszy.porod byl przez CC. Teraz mój ginekolog też twierdzi że będzie CC. Może na najbliższej wizycie coś się dowiem

Nati dokładnie 🙂 tak jak mazia mówi niewydolne lozysko jest też właśnie wskazaniem do cc bo wtedy nie można czekać. Dzidziuś może umrzeć .

w jakim miesiacu wam ginekolog powiedział o cesarkach?

ja wolałabym rodzic naturalnie za wczesnie chyba zeby z lekarzem rozmawiać na ten temat;)

U mnie cc, wyszło przy porodzie, więc z lekarzem rozmawiałam na temat naturalnego porodu.

Anita to pewnie wychodzi nagle 

Anita najczęściej jeśli są jakieś wskazania do cc to na pierwszych wizytach się omawia sposób porodu. A jeśli mały człowiek się nie odwróci lub rośnie zbyt duży to decyzja zapada w ostatnich tygodniach lub przed samym terminem. 

Pierwsze CC nie jest obecnie wskazaniem do rozwiązania drugiej ciąży też przez CC 

Anita lekarz z pewnością by cię poinformował jak najszybciej o przeviwskazaniach do porodu naturalnego jesli nie otrzymałaś informacji to z pewnością bedziesz taki miała. 

Ll!a Anita ma jeszcze sporo czasu u niej dopiero początek ciąży 😃

Anita raczej w szpitalu się dowiesz jak będziesz rodzic czy dziecko przejdzie czy trzeba ciąć

Hehe no jeszcze do pazdziernika troche czasu mam;)