Mój lekarz też zawsze przypomina. Ja musze tylko pamiętać żeby zapisać się na wizytę do niego, a resztę to już on sprawdza kiedy cytologią, przypomina o badaniu piersi itd
dziewczyny a robicie/robilyscie usg piersi karmiac ? lekarze nie maja z tym problemu?
Mnie nikt nie pilnował. Musiałam się dopominać o skierowanie
Anabanana robiłam lekarz powiedział,że badanie będzie trudniejsze do wykonania ,ale tylko tyle. Nie wyobrażam sobie np.przrz 3 jak ktoś karmi nie zbadać siebie . USG piersi trzeba robić nawet karmiąc piersią, dobry lekarz da radę zrobić takie USG
Ja właśnie miałam robić ale przyszło co do czego to moje objawy mi przeszły i nie zrobiłam.
Ja to uważam, ze to obowiązkowe badanie bez względu czy się karmi czy nie .Dobry lekarz wszystko zobaczy choć wiadomo karmiąc badanie jest utrudnione, ale nie jest nie do zrobienia
Maziulek dokładnie. Jest utrudniony ale możliwe.
Ja na razie jestem zapisana do ginekologa i do endokrynologa. Do dentysty dzwonilam bo mnie ząb bolał to dopiero na nowy rok terminy ale w sumie nie zapisalam się bo chyba źle się z babka zrozumiałyśmy. Nie wiem, moze jeszcze nie zapisują na nowy rok. Muszę jeszcze raz zadzwonić.
A usg piersi u kogo robicie? U ginekologa, onkologa czy jakiegoś radiologa?
Na nfz tak łatwo nie dostanę? Bo widzę, że skierowania nie daje lekarz poz a jedynie ginekolog.
MałaZołza ja nawet nie wiem czy można tak usg piersi robić na NFZ chyba tylko jak są ku temu przesłanki, że juz widzą, że jest coś podejrzanego lub nie tak ,ale mogę się mylić. Ja zawsze robię prywatnie. MI różne osoby robią to usg mają uprawnienia radiologiczne, ale i też inne specjalności. Kiedyś mi robił ginekolog- endokrynolog, ale potem miał wypadek i już od tego czasu nie pracuje w moim mieście. Ostatnio badanie mi wykonywał chirurg i on to zrobił z nich wszystkich najbardziej profesjonalnie. Zbadał mi piersi też normalnie i był w szoku, że nikt mi tak ich nie bada. Powiedział mi też o rzeczach, na które nikt nie zwrócił uwagi, a powinien .
Anabanana ja robiłam USG piersi właśnie karmiąc i dodatkowo jeszcze byłam w kolejnej już ciąży i lekarz nie miał nic przeciwko nawet jeszcze dodatkowo badał kanaliki mleczne czy są drożne i tak dalej.
maziulek, można zrobić na NFZ USG piersi, bo ja dostałam niedawno skierowanie i to z PZU, czyli prywatnej przychodni w ramach pakietu. I kiedyś też miałam robione w ramach NFZ. Oznaczone jest to na skierowaniu jako badanie przesiewowe w kierunku nowotworów. Czyli profilaktyka po prostu. To samo dotyczy mammografii, jako badanie przesiewowe można robić w ramach NFZ (i nawet nie potrzebujesz na to skierowania), a jeżeli chcesz sama we własnym zakresie zrobić, to wtedy płacisz.
Ja robiłam zazwyczaj prywatnie, aż muszę z ciekawości zapytać w przychodni czy dzadzą mi skierowanie ma nastepny raz:p;P
Ja też zawsze USG piersi robiłam prywatnie jeszcze nigdy na NFZ Chociaż znając mój ośrodek zdrowia w którym ja jestem co Podejrzewam że bym się nie doprosiła o żadne skierowanie bo oni nigdy nie widzą żadnych wskazań do niczego a nawet jeśli to termin pewnie też byłby powalający już lepiej iść prywatnie
Fajerka ja też dostałam skierowanie z PZU, ale no robiłam to prywatnie i pobrali kasę z pakietu więc u mnie to nie było z NFZ. Bo byłam prywatnie i skierowanie miałam od ginekologa i na usg też poszłam do miejsca gdzie się płaci za nie, ale miałam skierowanie więc pokrył to mój pakiet.
Możliwe , że można na NFZ robić, ale miałam skierowanie na prywatne usg
Ja w miejscu gdzie robię usg piersi to jest parę osób je wykonujących i nigdy nie wiem na kogo trafię
Mi skierowanie dawal ginekolog, nie lekarz z przychodni rodzinnej
MałaZołza, rzeczywiście, z tego co czytam, to ciężko o skierowanie na NFZ. Niby powinno się to co rok wykonywać, więc teoretycznie takie skierowanie też powinnaś co rok uzyskać. Ale teoria to jedno, a praktyka to co innego.
Maziulek, a mi lekarz w PZU wystawił e-skierowanie, czyli n na pewno NFZ.
Mi ginekolog dawał skierowanie ale myślę że gdyby była potrzeba to rodzinny też by dał
dziewczyny ktore dostaly skierowanie na nfz na badanie, dlugo czekalyscie na kontrole ?
Ja szukałam u mnie w mieście czy gdzieś robią w ogóle USG piersi na NFZ i jest z tym problem. Wszędzie prywatnie. Muszę się właśnie zapisać żeby się zbadać.
Nataleczka piszesz że robiłaś USG w czasie karmienia piersią czy w związku z tym musiałaś jakoś przed badaniem nakarmić dzidziusia albo odciągnąć pokarm?
MałaZołza ja do dentysty się już od miesiąca zapisuję i jakoś zadzwonić nie umiem. Ech... A czas najwyższy przejść się na kontrolę bo przez tego Covida to już długo nie byłam.
Magda i Lena no ja nie byłam 3 lata a juz wtedy mi mówił, że mam dużo roboty i zaczelam leczyć, chodzilam co 2 tygodnie jednak potem przyszedl ten najgorszy ciążowy czas mdłości i wymiotów i tak przestałam. A potem już nie wróciłam. Także się aż boję co mi teraz powie...
Muszę tez poszukac w okolicy usg piersi i iść. Lepiej zrobić i mieć spokojna głowę. Koleżanka właśnie ostatnio biopsję miała i czeka na wyniki.
Magda wydaje mi się, że wystarczy jak przed wizytą nakarmisz dziecko z obu piersi.
Chyba sobie zrobię listę lekarzy do odwiedzenia bo tyle się uzbierało.
Na razie załatwiłam ginekologa i endokrynologa. Jeszcze ten dentysta, fizjo i usg piersi. Chyba nic więcej:p
Fajerka no właśnie, pewnie niechętnie dają.
Mała Zołza dobrze, że ogarnęłas gino i edno bo to najważniejsze :p