Jakie mleko?

Ja dalej zostaję przy Nan mimo całej afery, synek dobrze toleruje, po prostu muszę bardzo monitorować czy synek będzie miał jakieś rewolucje żołądkowe. Dostałam potwierdzenie od NAN że pozostałe partie są przebadane itp teraz strach kupić jakieś inne mleko bo ciągle są problemy z dostępnością. Na przykład dziś czytałam że DOZ anulował zamówienia mleka laktowit, ludzie czekali tydzień na dostawę po czym zamówienie zostało anulowane z powodu braków produktu

@Anetteso_gmail.com ja tobie bardzo dziękuję bo ja z Instagrama rzadko korzystam i bym to przeoczyła, więc dziękuję za informację
@Sylwiaa dokładnie ze stroną producenta mają tak samo tylko ze producent na swojej stronie podnosi ceny by ludzie kupowali z innych miejscach np właśnie apteka
lakowit nie był przygotowany na taką wielką sprzedaż , teraz w sumie ludzie się podzielili na lakowit/mamilac,kendamil,hipp, Capricare i mała czestka została przy nan i Bebilon oraz inne mleka
ja przeglądając internet trafiłam na mleko Bobomoly ,a moja córka ma na imię Molly :joy:

1 polubienie

Akurat widziałam że laktowit nie podniósł ceny ale wprowadził limity bo mają zamówień więcej niż są w stanie wyprodukować :frowning: my jesteśmy na mleku HA więc dużego wyboru nie mamy, a synek jest od 1,5 miesiąca na HA. Ostatnio nie chciał jeść więc nie chciałam mu dodatkowo zmieniać mleka biorąc pod uwagę że w innych mlekach też coś może wyjść albo właśnie może być problem z dostępnością. Przynajmniej ja teraz nie martwię się że nie będzie mleka w aptece. A kiedyś chciałam podawać capricare bo położna polecała i czytałam dużo pozytywnych opinii ale później wyszło nam podejrzenie alergii na BMK a z kozim mlekiem może być reakcja krzyżowa

1 polubienie

Wiesz co akurat pamiętałam że ty wrzucałaś te screeny z gis-a więc tak jakoś zareagowałam :wink:

Ogólnie widziałyście co się dzieje w tym momencie z laktowitem. To drugie wpis na grupach facebookowych to jest kupię mleko laktowid ktoś ma bo po prostu oni nie przeczuwali że takie będzie zapotrzebowanie bo nigdy nie było.

Ciekawa jestem jak bo uważam, że na pewno wzrósł popyt na mleko Smilki. Mimo że ono nie jest w ogóle przebadane

Capri Care nadal raczej trzyma cenę chociaż już widzę że jest o te 5 zł droższe

Cena Kendamil koziego powiem że troszkę mnie odstrasza

@Sylwiaa właśnie moja ma podejrzenie białka mleka krowiego. Ale ładnie reaguje na kozie

2 polubienia

ja byłam na Bebilon pepti syneo 1, teraz jesteśmy na kendamil goat 2 i jeszcze nic nie ma
w sumie od miesiąca jesteśmy na kozich na hipp kozim nie było długo kupy a teraz jesteśmy na kendamil i kupy są 1-2razy dziennie (stosowałam produkty które “zapierają” )
puki co u mojej nie ma reakcji krzyżowej a też się bałam spróbować, zawsze można spróbować :blush:
moja nie chciała tych próbek Capri care pić

@Anetteso_gmail.com mogłam mieć uśpiona czujność bo codznnie sprawdzam oalert i nawet jaka też moja salmonella :blush: dużo sprawdzałam informacji wtedy bo moja piła to bebilon pepti syneo 1 i spać o nocach nie mogłam

kupuje z melisy 4 puszki za 500 czy 125
też chciałam jeszcze raz spróbować capricare, albo spróbuję kendamil premium, jak coś wyjdzie to zmienię

2 polubienia

A to nie za często zmieniasz te mleka? Chwilę dziecku zajmuje przyzwyczajanie się. No i pytanie czy dobrze tak co chwila zmieniać

1 polubienie

ja ich akurat nie zmieniam aż tak często, byłam chyba 1.5tyg na hipp kozim i nie było kupy i dawałam jabłka i suszone śliwki by jelitka ruszyły w jeden dzień zrobiła 3 razy kupę i pampers nie dawał rady tyle wytrzymać na plecach, brzuchu i nogach

a po kendamil robi codziennie 1-2 razy, bez jabłek i śliwek, nawet przy owocach i warzywach zapierających, zielony banan, marchewka

Ja kupiłam Kendamil bio, bo ja opacznie zrozumiałam że każdy kendamil jest kozi.

No i zaczęłam powoli zmieniać jej mleko ale zaczęły się te same problemy jakie miała na samym początku przy Bebilon profutura duobiotuic. Czyli zamiast robić normalne kupy to każdy pierdzioch to był kleks. Mówię o nie nie kombinuje szybko wróciłam do Capri Care.

A miałam dokładnie sytuację że w mojej aptece nie było a opóźniła mi się przesyłka dlatego wzięłam szybko kendamil (bo był stacjonarnie a byłam w szoku)

Przypomnij mi ile twoja mała ma?

7 miesięcy można powiedzieć
6 miesięcy i 3 tygodnie

1 polubienie

Ogólnie jak tam rozszerzenie diety. No ja właśnie za dwa tygodnie będę się z tym zmagać i ciekawa jestem co mnie czeka

1 polubienie

super jej lepiej wchodzą same warzywa niz z mięsem :joy:
dzisiaj wege jutro kolejne mięsko wolowinka :heart_eyes:
Babydream ma fajne sloiczki ona je najbardziej lubi
potem hipp
gerbery
i bobowity no ciężko się jej przełyka bo są tak gęste, potem ja je rozcieczam i wogule, zobacze jak bedzie z innymi
najbardziej uwielbia warzywa zielone i kalafior
na początku dyni nie lubiała ale teraz już je ze smakiem
miałam sobie zamówione coś na przykład z hole te gołe mięsa i są na przykład mieszam z jakimiś tam słoiczkami które u nas zna albo z tym co ja i ugotuję No różnie po prostu

ja się już nie mogę doczekać kiedy jej wprowadzę ryby

i wiadomo trzeba się przygotować na produkowanie prania

i to co zauważyłam że najbardziej lubi to co ja jadłam w ciąży

Właśnie dziś zauważyłam wysypkę na ciele synka po kremie, więc możliwe że wtedy też miał wysypkę przez ten krem. przez tą wysypkę i AZS pediatra stwierdziła że to pewnie uczulenie na BMK, więc tak się zastanawiam żeby za jakiś czas nie przejść na inne mleko, ale oczywiście po konsultacji z pediatrą żeby nie robić rewolucji, bo zauważyłam że mleko Ha mniej chętnie je. No ale to pewnie dopiero za jakiś czas

1 polubienie

Ja ostatnio staram się sama gotować i ograniczam słoiczki. Mam w razie w. Trochę mnie drażni że w tych większych słoiczkach często u pytają ta mąkę ryżową dla zagęszczenia :face_with_peeking_eye: ostatnio rozglądałam się za owocami w słoiczkach i najlepsze są te jednoowocowe bo nie maj soków zagęszczonych których unikam.

@Molly kiedy rozpoczęłaś rozszerzanie diety skoro mała ma dopiero 6 miesięcy i 3 tygodnie a już sporo wprowadziłaś jedzeń

5.5 miesiąca, była już gotowa na rozszerzanie diety
nie rozszerzam jej diety agresywnie, spokojnie, dużo posiłków pomijam , bo albo zaspi, albo szczepienia albo jesteśmy na gościnie albo coś , więc spokojnie
(sztywno trzyma główkę i siedzi stabilnie z podparciem, jest bardzo zainteresowana jedzeniem, samodzielnie wklada przedmioty do buzi i jest bardzo zainteresowana karmieniem łyżeczka, nie wypycha jedzienia jezykiem,chyba ze jej coś nie podchodzi to wtedy) -ogolnie teraz wszystkie warzywa które je i teraz jej mięso i kasze wprowadzam
i ogólnie po jogurcie naturalnym jej alergia nie wystąpił, dlatego chce spróbować mleko modyfikowane z białkami mleka krowiego

Cieszę się że u nas rozszerzanie diety zacznie się na wiosnę (synek ma skończone 3 miesiące więc jeszcze trochę jest czasu do RD) bo będziemy mieli własne warzywa w ogródku. Ostatnio z ciekawości w sklepie popatrzyłam na składy słoiczków to ciężko jest coś znaleźć z mega dobrym składem bez soków zagęszczonych, a w tych warzywnych często jest dodatek owoców a tego wolałabym na początku unikać . Trochę trzeba się naszukać

1 polubienie

ja też na początku gotowałam kazde warzywa osobno a potem mieszkałam i teraz korzystam ze słoiczków
i zaczynam od tych co mają najmniej warzywarz (te co zna +jedna nowość) :joy: nie sugeruje że tymi oznaczeniami, bo słoiczek z hippa po 7 miesiącu może jeść (rissoto z królikiem)
trzeba dużo poczytać i sobie układać :smiling_face_with_three_hearts: według kolejności i na zmianę zeby nie była cały tydzień na marchwi

1 polubienie

@Anetteso_gmail.com na Kanadzie jest wycofane 1049 g mleko kendamil

kendamil

1 polubienie

Te słoiczki po 4 czy 5 miesiącu te 125g mają dobry skład ale nie mają w składzie ani kropli oleju a powinny mieć choć trochę

1 polubienie

ja mam olej dla dzieci olini, i dodaje troszkę do porcji która ona zje dzisiaj, bo tak powinno być jak się robi domowy słoiczeka.

No słyszałam że się nie dodaję oleju też do całej porcji jaką masz dla dziecka ugotowane (przed porcjowaniem) i przekładasz porcje z tym olejem do słoiczków na poszczególne dni tak jest źle

tylko na świeżo ma być ten olej dawany do porcji która zje