nam wlasnie nie kazali odrazu emolientow uzywac… dopiero jezeli faktycznie dziecku wyjdzie uczulenie na skorze to wtedy stosowac ale napewnoe nie zapobiegawczo.
Ja zakupiłam ollian ale nie będę używać od razu, może nawet wcale jeśli nie zejdzie taka potrzeba. Jednak w razie czego będę miała a jak nie trzeba będzie dla dziecka to sama będę używać bo lubię te kosmetyki
Hipp i Corine de Farme
Najprostsza odpowiedź: im krótszy skład kosmetyku tym lepiej.
Na odparzenia u nas sukces odnosi emolium, pozostałe kosmetyki to nivea i do nawilżania i do kąpieli
Każde dziecko jest inne nie ma jednego najlepszego kosmetyku które będzie odpowiadało każdemu dziecku. Czasem trzeba popróbowac kilku. Ja postawilam na emolium i jest ok.
My też kąpiemy w emolium.
Często dzieci różnie reagują na te same kosmetyki. Niestety z nimi jest jak z chusteczkami czy pampersami trzeba sprawdzić na swoim dziecku, czy np nie pojawia się, żadne uczulenie.
Teraz dzieci kąpie w kosmetykach atoperal baby, syn pianka i szampon, córka emulsja do kąpieli. Ale obecnie oboje mają zmiany uczuleniowe. Córka skaza białkowa, u syna też chyba i uczulenie po kontakcie z psem. Córka szorstką buzie ma smarowana linomagiem, maścią. I pediatra jest zdania, że tyle wystarczy.
gudrun zobaczysz czy to pomoże po pewnym czasie, najwyżej wybierzesz się jeszcze raz do pediatry, na razie się nie martw. A na tą skazę białkową nie kazał jakiejś diety innej wprowadzić?
Mój synek miał problemy skórne przetestowaliśmy masę kosmetyków i nawet emolienty po kilku dniach stosowania wywoływały reakcje skórne. Zaczęłam używać olejek migdałowy i to był strzał w dziesiątkę. Przy córeczce również będę go stosować do kąpieli
Przy problemach skórnych tylko delikatne emolioenty. Jesli dzieciaczek nie ma zadnych problemów, to tak naprawde kazdy kosmetyk bedzie dobry (oczywiscie unikamy parabenów, sztucznych barwników i perfum, SLS’ow i SLES’ow). Poniewaz nie wiem jeszcze czy moj maly bedzie mial alergie czy nie, zakupilam typowe produkty do kapieli bobini, johnson&johnson itp. Nie chce od poczatku przyzwyczajac skory dziecka do tak delikatnych emolientów, poniewaz pozniej bedzie moglo miec problemy z innymi srodkami jesli skoraprzyzywczai sie do tak delikatnych kosmetykow Takze emolienty tyko i wylacznie przy uczuleniach i problemach skornych, jesli nic nie wystepuje, to nie szalejmy
Ja unikałabym najpopularniejszych kosmetyków typu j&j, ponieważ są najbardziej uczulające. Im mniej składników, tym lepiej. Całkiem fajne produkty, o dobrym składzie ma hipp i zwykły rossmanowy babydream, sama ich używam odkąd jestem w ciąży:) Jeśli okaże się że Mała ma suchą skórę, dokupię oilatum i zobaczymy:) Nie chciałabym tak z mejsca przyzwyczajać skóry do emolientów. Wiem też, że niektóre mamy bardzo chwalą sobie używanie do kąpieli oleju kokosowego. Co do pielęgnacji pupy, w domu najlepsza będzie przegotowana woda i waciki, ale raz na ile pewnie będziemy zmuszeni użyć chusteczek, więc pewnie też wybiorę te z babydream.
U nas najlepsze byly Nivea baby.bez uczulenia,skorka delikatna.
nie wolno przesadzac z ich ilościa, bo wiadomo producenci robia niemal do kazdej czesci ciała osobny kosmetyk, kremy, zasypki, żele…zdrowa skóra wymaga minimum
Mu używamy emolium , mieliśmy z jonhons ollian mustella i emolium zdecydowanie wygrał. Dodam ze syn ma bardzo sucha skore No i ten emolient działa na skore bardzo pozytonów . Skóra przestała sie złuszczać i jest ładnie nawilżona - oczywiście musimy używam rownież innym kosmetyków tj balsam
świetnie natłuscza linia Linum Dermedic, dziecko jest wrecz śliskie
To właśnie zależy czy dziecko nie będzie miało wrażliwej skóry na któryś kosmetyk i dlatego sprawdzajmy skład i pobierzmy próbki z apteki i róbmy tzw. próby alergiczne.
Ja używam emolium, oiliatum, nivea i palmers a na pupę linomag.
dokładnie Ginger te próbki z apteki są najlepszą opcją dla sprawdzenia na maluchu co będzie dla niego najlepsze, my do kąpieli używamy na ta chwilę oilatum, natłuszczamy dodatkowo jak jest potrzeba balsamem nivea a na pupę również linomag lub maść witaminową.
Najlepiej wziac troche tych porbek i stosowac okolo tygodnia, bo dopiero wtedy (najczesciej choc nie zawsze) moga wystapic ewentualne alerge
Kamil emolium ma bardzo kiepski skład.
My stawiamy na mustelę