Jakich firm i jakie kosmetyki używacie dla maluszka?
Ja używam do skóry mojego wrażliwego chłopca kosmetyków z Hipp, Nivea oraz Babydream. Hipp- płyn do kąpieli, Nivea- mleczko od czasu do czasu i krem SOS, a z Babydream krem do pupci, do twarzy na wiatr, zimno oraz chusteczki.
Gdy ze skórą nie ma problemu - Nivea. W czasie gdy pojawiły się problemy z przesuszaniem się skóry świetnie sprawdziło się Emolium
Mam dużo kosmetyków różnych firm, a nie wszystko przetestowałam.
Do kąpieli używałam Oilatum, ale córcia, o ironio, miała po nim suchą skórę. Teraz stosujemy Hipp i jest super, następny w kolejce będzie żel z Nivea. Do pielęgnacji pupy stosuję Linoderm, a na odparzenia różnie - zależy jakie. Przy słabszych wystarczy Nivea, przy mocniejszych - Sudocrem/Sudomax. Z Nivea mam jeszcze krem na każdą pogodę.
Najlepiej jest używac kosmetyków jednej serii.Ja od pierwszych dni stosowałam bambino.Są nie drogie i sprawdzają się.
U nas na początek mydełko i oliwka bambino,do pupci używam linomag bobo.Od 3 miesiąca życia oliwkę zastępuję mleczkiem nawilżającym do ciała bardzo dobry jest HIPP,ale przy starszej córce miałam mleczko z Nivei i tez było bardzo dobre.Chusteczki najczęściej kupuję z Cleanic dzidziuś.Moje córeczki na szczęście nie mają problemów ze skórą.
Moje maleństwo urodziło się z bardzo suchą skórą i super sprawdziło się emolium (emulsja do kąpieli, emulsja do ciała), teraz używamy Nivea
do pupci u nas jedynie sudokrem.
Nam w szpitalu położne mówiły by Sudokrem używać tylko na odparzenia,na codzienną pielęgnację polecały kremy tłuste takie jak np linomag
Z kosmetykami staram się ograniczać do minimum. Ich nadmiar powoduje alergię. Przy obydwu córciach ograniczyłam się do stosowania żelu do mycia 2w1 nivea oraz wcześniej emulsji do kąpieli, a obecnie kilku kropel oliwy z oliwek tuż przed wyjściem z kąpieli. Do pupy nie stosuję żadnego kremu jedynie jak pojawi się jakieś zaczerwienienie posypuję mąką ziemniaczaną:)
Ja od urodzenia córeczki Jonhsson i Nivea, staram się zawsze używac z tych firm, bo skóra córci jest do nich przyzwyczajona
Ja jestem zdania ze dla maluszcza nie trzeba calego zestawu kosmetyków. Początkowo jakies mydelko ew cos do natluszczania jesli jest taka potrzeba. Kremów do pupy nie uzywam ew dopiero wtedy gdy widze jakies zaczerwienienie ale to u nas zdarza sie niezmiernie rzadko
Przez pierwsze miesiace uzywałam jedynie aptecznych. Nie miałam zaufania do tych sieciówkowych typu Babydream, Z czasem zamieniłam apteczne na ogólnodostępne, ale gdy widze jakieś zaczerwienienia czy mziany skórne od razu kupuje apteczny. Polecam na poczatek firmy Aderma, Oilatum lub Mustela. teraz uzywamy Skarb matki. Nivea i Johnsons nas uczula.
do kąpieli używaliśmy Allerco emolient apteczny. Do pupki sudocrem i bepanthen, ale najlepsza jest mąka ziemniaczana. Tanio i zdrowo
J&J, Nivea, Bambino duzo jest tych firm, wazne by nie uczulaly dziecka i byly hipoalergiczne
przeciw odparzeniom u nas najlepiej sprawdził się Bepanthen maść. Używaliśmy też Ballneum kiedy syn miał suchą skórę, bo Oilatum o dziwo uczulił synka. Teraz używamy płynu do kąpieli i oliwki Hipp. Skóra jest miękka i zdrowa
W pielęgnacji pupy najszybciej i najlepiej radziła sobie u nas Nivea.
do pupy stosuje bambino, bepanthen i sudokrem- ten dla nas najlepszy. Oliwke stosuje na cialo czasem, dolewam do wody do kapieli i raz na ciemieniuszke, ktora zaczela sie dobic. Do kapieli mydlo bambini teraz mam szampon z J&J
My obecnie używamy płynu do kąpieli nivea lub pharmaceris (dostaliśmy go ostatnio w prezencie od znajomych jest świetny) i czasem Johnson’s Baby lawendowy. Skóra dobrze reaguje na wszystkie:) Tak więc zmieniamy sobie w zależności od nastroju. Do pielęgnacji ciała mamy teraz mleczko z Hippa (uwielbiam zapach) i Emolium. Do buźki nivea lub Bambino.
Zaraz po urodzeniu kąpaliśmy małą w Oilatum i Emolium. Jednak na wszelkie przesuszenia skóry i tak najlepiej pomagał krochmal
Z kremów na odparzenia polecam Sudocrem. Jednak co powtórzę tysięczny raz: aby działał dobrze, należy nakładać bardzo cienką warstwę a nie zalepiać skórę dziecka.
Na szczęście nasz maluch nie jest alergikiem i na razie na wszystkie kosmetyki reaguje bardzo dobrze
Oliatum i Skarb Matki ma bardzo fajne też kosmetyki i dobre.