Jakie kosmetyki dobre dla maluszka?

Ja używam dla małego Oliatum do kąpieli :slight_smile:

ja używałam dla małego kosmetyków z Nivea Baby a do pupci Sudocremu, teraz do kąpieli używamy tylko płynów i żeli oraz szamponów z Bobini

ja używam emolium, które zamieniałm na oillan (33zł) i sprawdza się super. to jest to samo co oilatum, emolium.
Teraz wygrałam j&j i wypróbuje za miesiąc.

My mamy serie bambino która dostaliśmy w prezencie.

Tak mi się teraz przypomniało,że parę tygodni temu wygrałam w konkursie kosmetyki dla dzieci marki pharmaceris(balsam do ciała i żel do mycia).Zel dobrze się pieni i jest wydajny,balsam fajnie nawilża skórę dziecka.Ładny zapach.

na odparzenia zwłaszcza pieluszkowe zapalenie skóry dobry jest clotrimazolum hasco, pod warunkiem że pojawiły się juz krostki. Tani (ok 4zl) i skuteczny bo zabija grzyby, których zwykłym kremem się nie wyleczy.

Do tyłeczka mamy sudocrem, emolium do kąpieli. Do mycia główki dzidziusia :slight_smile:

my używaliśmy wielu specyfików - otrzymaliśmy sporo próbek w szkole rodzenia. Z naszych doświadczeń wyszło nam, że: do pupy bepanthen, 8 miesięcy bez odparzeń, do mycia mustela - niestety mały ma dość suchą skórę na zmianę stosowana z Oliatum, odrobinę tańsze, na mrozy krem Happy.

bambino ,jonsonsbeyby tez jest dobre wazne by te kosmetyki byly bobre i nie uczulaly dziecka

Sudocrem, oilatum soft - to podstawowe:)

sudocrem dobry jest na odparzenia i oplaca lepiej sie kupic w duzym opakowaniu

Przypomniało mi się, że położne na szkole rodzenia jak nam dawały torebeczki z próbkami to mówiły, żebyśmy my ich najpierw użyły bo wg nich co nie uczuli nas to w 90% nie uczuli naszego maluszka, ja sprawdzałam wówczas j&j, mi nie pasował i małemu też nie. Warto zapytać o próbki czy to u ginekologa czy na stronach producentów i nie kupować dużych ilości kosmetyków bo akurat promocja. Może taki np. sudocrem działa na pupcię dziecka MalaJusti1989 ale na Wasze maluchy może nie działać a pomocny będzie Bepanthen i sudoc będzie niepotrzebnym wydatkiem, więc warto też na początek mieć mniejsze opakowania a potem w razie czego wysłać męża z tym pudełeczkiem aby kupił to co pomaga a się kończy powolutku.

Ja ostatnio używałam kosmetyków z serii Ziajka dla dzieci.Miałam kilka próbek.Używałam płyn do kapieli dla dzieci i niemowląt natłuszczający,gdyż zauważyłam że córka ma trochę przesuszoną skórę,a po kapieli mleczko do ciała.I musze stwierdzić,że jestem mile zaskoczona.Skóra córki zrobiła się miła w dotyku.Wcześniej byłam uprzedzona do tej firmy.A kosmetyki dla dzieci ładnie pachną.I w porównaniu z innymi kosmetykami które miałam okazję użyć są tańsze.A w ofercie mają dużo innych kosmetyków z tej serii

Widzę, że ile mam tyle polecanych produktów:)
My na początku mieliśmy poważne problemy ze skórą, głównie na tle alergicznym. Bardzo dobrze sprawdził się Oilan, to jest tańsza wersja Oilatum więc polecam jako zamiennik - skład identyczny a cenowa różnica jest odczuwalna.
Ostatnio odkryłam polską firmę ziołolek, producent starego znanego linomagu. Mają świetną serię dla dzieci Linuś. Z czystym sumieniem mogę polecić olejek do kąpieli, bardzo ładnie natłuszcza skórę i pozostawia taki film ochronny na niej. Również fajny jest balsam, delikatna i lekka konsystencja, dobrze się rozprowadza i szybko wchłania.
I z jednym i z drugim miałam ten sam problem, a mianowicie aplikowałam zbyt dużą ilość kosmetyku:). Linusia wystarczy naprawdę niewielka ilość więc kosmetyk jest mega wydajny:)

z Babydream’a oraz z Hippa są bardzo dobre produkty pielęgnacyjne, z tych firm służą mi płyny do kąpieli oraz kremik, skóra jest miękka i myślę że zabezpieczona przed wiatrem itp. :slight_smile:

Ja się teraz zaznajamiam z Cutis Help mimi. Niestety, ich produkty można dostać wyłącznie w aptekach. Polecam zwłaszcza tym mamom, których dzieci są atopikami :))

produkty do kapieli z babydream zostały kiedyś wycofane ze wzglęgu na jakąś bakterię( mzna w necie atrykuły poczytać) dlatego ja sceptycznie do nich podchodzę, ale pieluchy sobie chwalę od czasu do czasu kupuję.
Do tej pory preferowalam kosmetyki z emolientami, szukałam tańszych zamienników tych drogich produktów. Teraz zastanawiam sie nad ziajką i linusiem bo opinie sa zadawalające.

Czytałam gdzieś na forum,że super sprawdza się na pupcie malucha krem z ziajki na odparzenia.

Ja skupiłam się, żeby kosmetyki dla dzidzi były naturalne. Bez SLS itd.My od 7 miesięcy używamy:

• do kąpieli Babydream Żel uniwersalny (ja używałam od 1 dnia życia, mały tolerował bez problemu), co jakiś czas Ziajka Płyn do kapieli dla dzieci i niemowląt natłuszczający
  • na pupkę też Babydream Krem przeciw odparzeniom
  • oliwkę Hipp i Babydream
    Jeśli dziecko nie ma problemów ze skórą to nie ma co przepłacać za emolium, oilatum itp.

Ja używam różnych kosmetyków:
Do kąpieli:

• Nivea baby - Płyn do kąpieli z oliwką, Aksamitne mleczko nawilżające
  • Oriflame - Płyn do kąpieli na dobranoc (Baby Bedtime Bath) , Oliwka (Baby Oil), Krem dla dzieci (Mother & Baby Nourishing Cream)
  • Bambino - Mydełko, Oliwka
  • Johnsons Baby - Kojący żel do mycia ciała na dobranoc, baby puder, Mleczko pielęgnujące, Łagodny płyn do mycia ciała i włosków, Krem intensywnie pielęgnujący, Ochronny krem przeciw odparzeniom (niestety uczulają)