Jakie kosmetyki dobre dla maluszka?

Czyli widzę,że większość z Was chwali sobie nivea.Moje znajome znowu odwrotnie,nie polecają.
Zawsze u ich dzieci wystąpiły jakieś uczulenia.U jednej koleżanki po płynie nivea synek dostał takiego uczulenia,
że potrzebna była interwencja lekarza i dość długie leczenie,bo mały cały był w krostkach,płakał strasznie,swędziała
go skóra.
Ale przypadki są różne i to zależy od skóry dziecka.Ja nigdy nie próbowałam nivea.

u nas sprawdzily sie bambino i nivea

Ja kupiłam do kąpieli i balsam z serii Babydream, natomiast chusteczki nawilżające Tami. Wszystkie produkty zdecydowałam się kupić ze względu na skład (polecane na blogu Sroka o…). Krem do pupy - zdecydowałam się również na Bepanthen. Na razie to wszystko z kosmetyków, które zakupiłam dla malucha.

Interesuje mnie właśnie jakie chusteczki nawilżajace kupujecie na sam początek dla noworodków? Widziałam że są z pampres sensitive takie bezzapachowe bez perfum. Planuję je zakupić ale jakie wy macie zdanie na temat chusteczek nawilżających? Bo muszę mieć do szpitala dla dziecka i nie wiem jeszcze co zakupić. A może macie już coś wypróbowane co jest naprawdę dobre?

U nas oillan się akurat nie sprawdził, za to świetną robotę zrobił atoperal i ziajamed. Co do ceny oillanu to akurat uważam, że jest jedną z niższych na rynku, jeśli chodzi o emolienty.
Johnsona osobiście nie lubię, zapach mi się nie podoba, jedyny który był niezły to lawendowy na dobranoc.
Monika, sprawdziłam wiele chusteczek i ostatecznie pampers sensitive wg mnie są najlepsze. Mam je obecnie i bardzo sobie chwalę. Na początku podobały mi się kindii, ale nie wiem czy mi się nos zmienił, czy po prostu wtedy trafiłam na dobrą partię, bo teraz parę razy kupiłam i ich zapach mnie do szału doprowadza i są zdecydowanie zbyt mokre, ale może tak trafiłam.

Myślę że na początku warto mieć jakieś dobre chusteczki takie właśnie bez jakiś zapachów, a później jak już dziecko podrosnie to wiadomo że można użyć takich jak dla siebie używa się na codzień.

Monika, nie wiem czy to te chusteczki Pampers, o których piszesz, ale czytałam że mają one bardzo kiepski skład, a w nim wysoko nawet kwasek cytrynowy. Generalnie na blogach ze składami nie są polecane.

Ja znalazłam w sklepie pampres sensitive takie z żółta wstawka na opakowaniu,ale jeszcze nie kupowałam. Pani_mamusia jakie Ty polecasz na sam początek dla noworodka jeszcze w szpitalu i na początek do domu? Bo do szpitala muszę mieć jakieś chusteczki dla dziecka bo tego wymagają.

Ja zakupiłam chusteczki Tami ultrasensitive. Jest chwalony głównie za to, że wysoko w składzie ma oprócz wody, olej z nasion słonecznika, olej z lnu zwyczajnego, olej pochodzenia roślinnego. Nie ma w ogóle parabenów, PEGów, czy alkoholu. Dlatego się zdecydowałam właśnie na te chusteczki.

Tutaj dziewczyna wymienia, które chusteczki warto kupić, a które nie: Przegląd chusteczek nawilżanych dla niemowląt i dzieci. | Blisko Dziecka

Fajna strona. Jak ktoś musiał dużo się nauczyłam żeby to wszystko spisać i przejrzeć które się nadają a które nie. Mnie osobiście nie chciałoby się na wszystkich chusteczkach sprawdzać. Teraz moje pytanie, które będą bezzapachowe,czy wszystkie wymienione?

Tego Ci już nie powiem :slight_smile: Mogę tylko powiedzieć, że te co ja kupiłam są podobno bezzapachowe, ale nie otwierałam jeszcze.

poczytam jeszcze opinie o tym i cos wybiorę. Dzieki :slight_smile:

u mnie na szkole rodzenia bardzo naciskaja na to zeby najlepiej uzywac gazikow i wody a nie chusteczki, troche sie skrzywilam bo jak wiadomo chusteczki sa wygodniejsze…tym bardziej w “terenie”. No nie powiem bo juz jakis czas czytam i czytam o tych chusteczkach i mam problem ktore kupic… bo ile matek tyle opini…

Ja w domu będę chciała używać wody z wacikami lub gazikami właśnie ale do szpitala na początek i tak muszę mieć chusteczki więc coś trzeba wybrać.

Najzdrowiej jest przemywać samą wodą i mamy 100% pewności, że maluch nie dostanie żadnego uczulenia, ale wiadomo… Wygoda :slight_smile:

W domu możemy sobie pozwolić na wodę a już jak do kogoś idziemy to wiadomo że warto mieć jednak te chusteczki. A czy do takiej wody polecacie mydło szare lub jakiś dodatek czy sama czysta woda?

Mi mowili ze woda z odrobina plyny/zelu w ktorym kapiemy malenstwo i to wystarczy.

U mnie w domu natomiast są podzielone opinie mi najbardziej odpowiadają Pampers Sensitive a mojemu mężowi Johnsons Baby gentle cleasing. Dla mojego Synka nie ma różnicy bo na żadne nie jest uczulony.

Ale faktem jest że najlepszą jest w pielęgnacji woda i wacikiem przemywamy pupę.

W domu też korzystałam z wacików i wody, ale na wyjścia jednak chusteczki muszą być. Tak samo na pobyt szpitalny.

nam w szkole rodzenia proponowali aby pupę dziecka przemywać przegotowana wodą a unikać chusteczek nawilżających (jedynie przy wyjściach i w tym wypadku zdecydowaliśmy się na te Tami ).Do kąpieli emolienty- my zdecydowaliśmy się na serię oillan ze względu na mało chemiczny skład. do codziennej pielęgnacji pupy- maść linomag lub bepanthen extra. Sudocrem jedynie przy odparzeniach. Polecam blog srokao, która przeprowadza analizy produktów pod względem chemicznym.