Jakie kosmetyki dobre dla maluszka?

Ja akurat w promocji kupilam emolium w zelu i mam go juz dlugo. Bephanten tez sobie chwale.

Bephanten na odparzenia sprawdza się świetnie i nie koniecznie trzeba od razu używać sudocrem.

A jeśli chodzi o płyn do kąpieli to ja aktualnie używam Oillatum.

Polecam Alphanova. Naturalne kosmetyki dla dzieci. Najlepsza jest woda micelarna, pięknie pachnie i jest bardzo przydatna, do mycia buzi w ciągu dnia czy pupy :wink: są też żele, balsamy, kremy z filtrami. Gorąco polecam :wink:

U nas na ciemieniuchę też nie pomagała oliwka ani też jakiś specyfik na ciemieniuchę. Pani neonatolog przepisała nam jakiś lek(do smarowania ), ciężko dostępny w aptekach i nie pamiętam nazwy, ale lek był do stosowania na łojotokowe zapalenie skóry. Dodała wtedy też że oliwka pogarszalismy sprawę.
Bephanten polecam na odparzenia, ale cena duża. Ja znalazłam tańsze rozwiązanie i u nas rewelacyjnie -linoderm plus (ja stosowałem z zieloną zakrętka) pomógł mi też przy oparzeniu, gdy wylał mi się na noge wrzątek. Wtedy użyłam go pierwszy raz.
Do kąpieli mi podeszły preparaty Nivea i Hipp.

No ja poki co nie chce zacząć od emolientow, myślę żeby kupić serie kosmetyków Ziaja uzawala któraś?? Sa często alergiczne? Bo poki co nie słyszałam żeby byly czy proponujecie cos innego??

Na ciemieniuchę bardzo polecam kremowy olejek myjący dla dzieci na ciemieniuchę z Firmy Ziaja.
Do pielęgnacji pupy używam Alantan Plus lub sporadycznie Sudokrem.
Do kąpieli kosmetyki z firmy Skarb Matki-Nawilżający płyn do kąpieli z oliwką dla niemowląt i dzieci oraz Emulinke -emulsje olejową .

Firma Ziaja ma bardzo dużo fajnych kosmetyków i wcale niedrogich.

U nas stan skóry znacznie się poprawił, alergia przystopowała, tak więc teraz zamiast emolientów do kąpieli używamy firmy Mixa, obecnie z oliwką i przyznam, że bardzo fajna. Do kąpieli nie lubię Johnsona tego białego, zapach mi nie odpowiada.

Paskuda, ziaję również polecam z czystym sercem. Małej nie uczulały, a na początku była dużym wrażliwcem. A seria ziajamed dla skóry z problemami azs świetnie się sprawdziła i znacząco pomogła córci.

Z ziaji jeszcze nie próbowałam ale po waszych opiniach wypróbuję

No teraz ja tez tym bardziej sie przekonalam ze Ziaja to bedzie bardzo dobry wybor :slight_smile:

Mnie na ciemieniuchę do małego wystarczyła zwykła oliwka z HiPP. Wystarczyło posmarować główkę synka oliwką i za kilka minut wyczesać szczoteczką. Nie polecam na ciemieniuchę oliwki z Johnson’s Baby. Miałam tę w różowym opakowaniu i niestety wywołała reakcję alergiczną u mojego synka… A na odparzenia zawsze niezawodny Bepanthen :slight_smile:

Nie wiem dlaczego ale ogólnie dla dzieci nie polecają żadnych tych kosmetyków z Johnson

U mnie na pierwszy rzut poszły kosmetyki z Oillan,cała seria.Byłam bardzo zadowolona z jakości,z wydajności i efektów.
Cena dość wysoka,ale przekłada to się na wydajność.U mnie wystarczyły na długo.
Po kilku miesiącach (chyba po pół roku)zmieniłam kosmetyki na ziajkę-niestety skóra dziecka zaczęła robić się wysuszona i podrażniona.Wróciłam do oillan,żałując,że co mnie podkusiło by próbować ziajkę.
Więc u nas na pewno ziajka odpada,oillan jest na tak.a teraz to w ogóle testowałam allerco i też jestem bardzo zadowolona z emulsji i kremu-ma podobne działanie jak oillan.

Ollian chyba ma dużo emolientow. Ja też chciałam tylko ollian ale jednak Nivea będę dawać żeby nie zaczynać od tych mocniejszych.

Monika oillian mi polecala Pani w aptece ale ja tak jak Ty zaczne od Nivea bo mi ten zapach pasuje:)
Chociaz uwielbiam jak dzieciaczki takie bobaski pachna oliwka taka zwykla:)

Nivea też jest bardzo fajne używam go dla starszego synka i jestem zadowolona.

Ja bardzo lubię używać ollian i nawet chciałam kupić ale mi w aptece nawet odradzali żeby nie zaczynać od tego jeśli dziecko ma skórę dobra. Później na warsztatach też usłyszałam żeby zacząć od zwykłych bez emolientow no i tak się już zdecydowałam na Nivea i wtedy kupiłam. Chociaż później jak mi się pokoncza to spróbuję jeszcze bobini bo dostałam też płyn do kąpieli z tego w prezencie i w sumie bardzo mi się spodobał ale Nivea na początek.

ja używam kosmetyków z linii NIVEA do smarowania pupy gdyż dziecko chodzi w pampersach a do kąpieli używam JOHNSOS BABY . myślę że to bardzo dobre kosmetyki dla noworodka. gdy córka skończy pół roku spróbuję kosmetyków z rossmanna BABYDREAM gdyz słyszałam że też są dobrej jakości mimo że są tzw sieciówkami.

Ja tam stosuje Oiliatum. Kupiłam na sam początek kiedy skóra dziecka jest delikatna. Później spróbuję kosmetyków innych firm jednak na razie zostaje przy pierwotnym wyborze.

Ale na odparzenia tylko Bephanten. Moja kuzynka smaruje nim nawet jakąś wysypkę jeśli tylko owa się pojawi.

Zgadzam się że bephanten jest bardzo dobry zawsze zabieram go na wyjazdy i jest obowiązkowo w mojej apteczce dla dzieci.

Ja używam Babydream ze względu na dobry skład…testowałam ostatnio płyn 3w1 z Johnsona (był za darmo) i powiem szczerze że skład się poprawił i mojego maluszka nie uczulał, ładnie pachniał i był delikatny…ale na dłuższą metę to nie zostanie z nami :slight_smile:

Na początku przy problemach skórnych używaliśmy emolium :slight_smile: