Jakie kosmetyki dobre dla maluszka?

na każdego maluszka kosmetyki działają inaczej, jednych mogą uczulać, a innych nie.

U mnie sprawdza się żel do kąpieli Babydream z Rossmanna jest bardzo delikatny i ma dobry skład.
Na początku synek miał problemy skórne, to używaliśmy kosmetyków z linii Emolium, szybko goiły skórę po alergii pokarmowej.

U nas tez sprawdzil sie po alergii u starszego synka.

Ja byłam i jestem zadowolona z OILLAN (całą serię, używałam od urodzenia)-wydajne,dobrze rozprowadzające się i skuteczne kosmetyki.A teraz używam BAMBINO -tanie,wydajne,dobrze myją,ładnie pachną.Ostatnio mam też okazję testować ALLERCO emulsję i jest równie dobra,bo zniwelowała u nas miejsca gdzie skóra była bardzo sucha,nie orientuję się cenowo jak wychodzi,ale pewnie do tanich nie należy.

Jestem przed zakupem kosmetyków i tak się zastanawiam nad firma oillan a Nivea. Osobiście miałam kilka próbek tej oillan dla dziecka i bardzo dobrze mi się ich uzywalo. Na rozstępy też używam tej serii. Jednak nie wiem dokładnie która marka będzie lepsza gdyż Nivea już bardzo dawno nie używałam i nie wiem w jakim stopniu jest wydajna.

Ja nie wiem jakie kosmetyki dla malutkiej kupic. Ja wogole w tych rzeczach sie nie orientuje…
Pierwsza ciaza i zadnego doswiadczenia w tych sprawach to ciezko wybierac sie na zakupy i kupowac.

Moja też pierwsza więc dobrze Cie rozumiem. Ale później już będzie łatwiej przy następnej, i nie będzie czasu już na zastanawianie się co lepsze tylko się kupi co będzie w sklepie.

Tak jak mowisz. A czym smarowalyscie dziecku ciemiuszko?? Moja mama mowi ze kiedys tylko oliwka sie smarowalo ale teraz na rynku sa rozna specyfiki?

Ja smarowalam przed kapiela oliwka zakladalam czapeczke i po pol godziny wyczesywalam a pozniej kapiel. Na ciemieniuche nic bym na razie nie kupowala bo oliwka moze sie sprawdzi jesli bedzie duzy problem to wtedy mozna cos zakupic. Najwazniejsze to zeby odrazu jak zobaczy sie ciemieniuche to zaczac dzialac :slight_smile:

Na ciemieniuche smaruje się parafiną, oliwka może ją pogłębić, tak powiedziała mi i lekarka i położna, a po parafince nić się nie dzieje, najmniej uczula. Także polecam:)Monika.P z Olilanem poczekaj, jak się okaże że dzidziuś ma skóre atopową l czy jakieś inne problemy skórne to dopiero, bo po co od razu podawać mu dermokosetyki, mi lekarka powiedziała żeby nie zaczynać od dermokosmetyków bo w razie poblemów skónych to co będę stosowac jak od razu przyzwyczajam maluszka do nich… My stosujemy Nivea i nie uczula, jest wydajna, ja jestem bardzo zadowolona:)POlecam

Dzieki dziewczyny sprawdze po porodzie co bedzie najlepsze. Dzisiaj dostalam w aptece probki balsamow i kremow na odparzenia z firmy Oillan. Sobie z tej serii kupilam balsam ujedrniajacy na brzuch uda itd.
Te probki pani najpierw kazala na sobie przetestowac a na dziecko nakladac co drugi trzeci dzien aby dziecku skora zabardzo sie nie przyzwyczaila.

Ja lubię te kosmetyki ollian tylko nie pamiętam czy są to dermokosmetyki czy zwykle? Wie ktoś?

Aleks ollian jest dermokosmetykiem. A Nivea? A jakieś inne kosmetyki które nie są dermokosmetykiem to które firmy?

Jonson’s baby chyba nie jest. Nivea u nas się nie sprawdziła, strasznie wysuszały skórę małego…choć sama osobiście lubię kosmetyki tej firmy. Jednak najlepiej wypróbować kosmetyki jak już dziecko urodzi się :slight_smile: Wcześniej można otrzymać wiele próbek kosmetyków z apteki i wypróbować i kupić dla nas najlepszy. Bo niejednokrotnie kosmetyki, które dużo kosztują nie sprzyjają maluszkowi.

Masz rację, ale przez tydzień będę wypróbowywać różne kosmetyki z próbek, i później co? Jeśli nie będę miała siły aby iść sama do sklepu żeby kupić to co potrzebne Bądź synek nie da mi w pierwszych tygodniach wyjść do sklepu to myślisz że mąż kupi to co oczekuje? No mój mąż woli nie kupować takich rzeczy bo coś innego kupi, a na przesyłkę z allegro nie będę czekała jak mi trzeba będzie na już.

Monika każdemu dziecku będzie odpowiadać inny kosmetyk. Nie wiadomo jaki będzie odpowiadać Twojemu Maluchowi. Musisz próbować. Ja osobiście do kąpieli kupiłam Oilatum niby dermokosmetyk ale na początek na bardzo delikatną skórę malucha wydaje mi się że można kupić. Później ewentualnie będę szukać czegoś innego ale na razie kąpie Synka w emoliencie. Ale wybór należy do was. :slight_smile:

Jeśli chodzi o ciemieniuchę to moja położna natomiast poleciła oliwkę dla dzieci i po jakiejś pół godzinie wyczesywać najlepiej najdelikatniejszą szczoteczką do zębów przeznaczoną dla dzieci. Szczoteczka jest mała i lepiej się nią wyczesuje.

Nam na ciemieniuchę nie pomogła oliwka, ani masło ani preparat z emolium. Jedynie ziajka.

Na ciemieniuchę u nas oliwka nie pomogła.Po części zniwelowałam ją olejszuką skarbu matki,a całkowicie pozbyłam się stosując oillan krem na ciemieniuchę.

Ja od początku nie przywiązywałam dość dużej wagi do kosmetyków, wybierałam te na których był najmniejszy skład chemii. Córka nie miała problemów skórnych także nie widziałam konieczności kąpania jej w emolientach (choć takowe dostałam i do testowania i w prezencie) - także nie omieszkałam z nich nie skorzystać.

A na ciemieniuchę u nas niezawodny okazał się emoliem - żel na ciemieniuchę, żadna oliwka- zalecana przez położną , jak i nawet alantan…nie przyniósł takiego natychmiastowego rezultatu jak emolium.

Ja na odparzenia tez uzywam bepanthenu pozatym super na zbolale poranione brodawki. A do kapieli znalazlam teraz fajny i tani plyn z zajki. Super natluszcza bo jest z parafina i za 370ml kosztuje 10-12zl. Jest tp plyn o nazwie plyn fo kapieli dla dzieci i niemowlat natluszczajacy. Doruwnuje jakoscia droszych plynow typu oillan czy oillatum i pozatym ladniej pachnie. Polecam.