To też słyszałam ale właśnie ludziom nie chce się w to bawić, mojej koleżance wplaciła oszustom to poszła na policję zgłosić i oni jej powiedzieli że przyjmą zgloszenie ale pieniędzy raczej już nie odzyska.
To trzeba uważać co się mówi , ![]()
Ostatnio byla glosna afera , bo oszusci znalezli nowy sposob i potrafia dzwonic do kogos jakby z numeru znanej im osoby . Na telefonie wyswietla sie podpis na przyklad “mama” to samo z glosami . Teraz juz AI jest w stanie wygenerowac nasz glos na podstawie ktorkiego filmiku z naszym udzialem czy nagrania
Na szczęście moja mama nie wstawia zadnych filmików z swoim udziałem więc mam pewność że jej głosu nie podrobią😄
tak samo na social mediach jak najmniej ifnormaji
ogólnie udało mi się dzisiaj sprzedać na vinted
ważne jest by używać dużo hastagów i dużo zdjęć
na wypadek gdyby ktoś potrzebował inspiracji
Obawiam się że pieniędzy nie odzyskam. Nawet napisałam oświadczenie że nie zgadzam się jeżeli by była rozprawa abym nie wzywali do sądu. Nie wyobrażam sobie że miałabym jechać na rozprawę żeby powiedzieć tak jak najbardziej zrobiłam zakupy to macie dowód wpłaty tym bardziej że wszystkie ustalenia były przez messengera więc mają wszystkie screeny i więcej nie miałabym do dodania.
A człowiek ten jest z zachodniej części Polski gdzie przejazd to jest spora logistyka
@Molly u mnie to jest największy problem bo ja tak nie umiem i nie lubię bawić się w te hasztagi
Nawet nie wiedziałam , że te hasztagi coś dają na vinted ![]()
Ja też się nauczyłam że jak odbieram to mówię halo albo słucham. Nigdy “Tak”. Widziałam program jak za pomocą AI możesz wykorzystać czyjś głos na podstawie filmików wrzuconych np. do YouTube czy w social media. I to zajmuje chwilę. To jest masakra. Dlatego ogolenie nie jestem zwolenniczka umieszczania właśnie zdjęci czy filmów na takich platformach. Jestem też przeciwna umieszaniu zdjęć dzieci czy informowaniu poprzez zdjęcia ze jestem na wakacjach …… bo to jakby powiedzieć hello złodzieju nie ma mnie w domu możesz działać
Ja też nie mialam o tym pojecia. Ale ostatnio rzadko coś wystawiam.
Dobrze, że piszecie o swoich doświadczeniach. Przynajmniej wiem, że musze bardziej uwazac i zwracać uwage na to co mówię i jak.
Dla tego im mniej dodawania na media społecznościowe w tych czasach tym lepiej . Strasznie się boję do czego ten świat zmierza
Do mnie znowu dzisiaj dzwonili dwa razy , już mam tego dość a nic z tym nie można zrobić ;( ale odbieram telefon i nic się nie odzywam , jeżeli ktoś faktycznie chce się dodzwonić to coś powie jak ja odbiorę
Jezu ale że jest tyle oszustw to szok poprostu
U mnie to samo bylo… pljeszcze dodali ze znalezienie oszustow to dla nich max godzina i maja dane ja moge zalozyc sprawe cywilna ale to sie latami ciagnie i na koncu tak przegram bo to jakas wieksza grupa jest prawnicy informatycy itp i oni maja juz swoje zabezpieczenia…
Ja dostałam kiedyś też takiego maila tyle że przez market place sprzedawałam. Ale w sumie ty kiedyś pisałaś że straciłaś tak kasę więc zaczęłam myśleć i finalnie zaczęłam dopytywać itp i stwierdziłam że to oszustwo i się wycofałam. Na szczęście w porę bo jak zaczęłam grzebać to faktycznie strona wyglądała niby tak samo ale coś tam była chyba jedna literka zmieniona
Noo… u mnie te promienie ![]()
Właśnie pamiętam jak o tym pisałaś
To spróbuj taki numer zablokować , wrzucić na tzw. czarna listę. Ten sam już numer do Ciebie nie zadzwoni ![]()
Teraz przez to , ze dziewczyna wstawila wspolne zdjecie z chlopakiem i oznaczyla lokalizcje to go porwali dla okupui i niedawno odnalezli w kawalkach …
@Michaska ja blokuje jeden to dzwonią z 3 innych ![]()
@kalusia161 ka też zmądrzałam i jak wstawiam zdjęcie dziecko to staram się bez twarzy, konto mam prywatne na IG więc myślę, że w miarę bezpiecznie ![]()
Kiedyś znajomi polecieli na wakacje i wstawili zdjęcia z całą rodziną , że gdzieś są wyjechani a jak wrócili to mieszkanie było obrócone do gory nogami , wszystkie drogie rzeczy okradli… @P.Iwanicka musisz od razu zablokować , ja blokuje i na chwilę jest spokój , @JoannaMP to też straszne , szok