chata GPC powiedział że więcej jest im słów potrzebnych niż 2
Masakra co za ludzie , niech się wezmą do roboty a nie żerują na ludziach … mnie to tak denerwuje że nie ma na nich żadnego sposobu , że są bezkarni…
Dokaldnie ! Bonjest niska szkodliwosc czynu . Oszuka 1 osobe , pozniej kolejna i tak sie bawią … mnie najnardziej dziwi to , ze tacy ludzie nie maja wyrzutow sumienia i moga bez problemu patrzec w lustro ![]()
Mnie tez to dziwi , ja bym nie mogła tak , wyrzuty sumienia by mnie zeżarły chyba
masakra, ale oni dobrze hakuja i programuja, a nie lepiej do pracy i by mieli stali dochód
a ile oni mają zabawy założyć zaprogramować i wogule mi by się odechciało w to bawić…
też bym nie mogła spojrzeć w lustro gdybym była osztustem
Ja nak raz na olx wystawilam cos to na whatsappa pisala babka ze jest zainteresowana ale nie moglam ofpisac jej tylko dzwonic… olalam ten temat
W ogole zauwazylam , ze jak wstawia sie ogloszenie z numerem telefonu to zaraz wydzwania masa numerow z roznych panstw , na szczescie teraz juz telefon odrazu oznacza to jako potencjalny spam i swieci sie na czerwono , bo czasem w posmiechu można odebrac i sie zdziwic ![]()
Na OLX chyba można nie podawać telefonu tylko wskazać kontakt poprzez wiadomości na OLX ale wtedy jest gorsza komunikacja.
Jest trochę tych prób oszustwa tam ale są dość typowe więc po jakimś czasie człowiek już to rozry
Oo właśnie też właśnie wtedy potrafią pisać na whatsapie albo dzwonią napisz do mnie na whatsapie. To ja zaraz blokuje
Ojejej żadnej reklamacji nie udało ci się złożyć . Co za podli ludzie tak oszukują , ciężko im się zabrać za normalną pracę , tylko biednych ludzi okradają ![]()
![]()
![]()
Ja to 7 lat temu miałam identyczną sytuację ![]()
![]()
wgl nie miałam wtedy pojęcia że takie oszustwa istnieją , a że szczęśliwa że okazyjnie zabawkę kupuje , okradli mi konto na 4000 , w tym czasie też nie było łatwo każda złotówka się liczyła i jeszcze takie coś . Na szczęście w moim przypadku udało się szybko cofnąć , przez szybką reakcję i słabe zabezpieczenia przez bank reklamacja
To bank ci oddał te pieniądze ? Czy im się nie udało do końca tego zabrać ?
Cofnęli przelew , sama do końca już nie pamiętam ale dla mnie najważniejsze że wszystko wróciło .
Noo kurcze , tyle lat temu to była jeszcze większa suma niż teraz… miała większą wartość . Dobrze że się tak dobrze skończyło
Masakra , dobrze , ze udalo sie zalatwic to z bankiem . Dobrze , ze szybko zareagowalas
Do mnie tez kiedys dzwonil niby pracownik banku z dzialu bezpieczenstwa , mowil , ze ktos probuje zrobic przelew z mojego konta na konto ktore jest u nich na czarnej liscie . Normalnie wyswietlil mi sie numer banku . Podejrzewalam , ze cos jest nie tak i mowie , ze jak jest pan z banku to prosze mi podac moj pesel . I wiecie , ze podal
ogolnoe pracownik banku nie moze podawac takich rzeczy nawet jelsi ma to przed soba . Suma sumarum zglosilam to . Pozniej jeszvze raz tez probowali , ale juz w ogole nie bylo gadki
Nie do końca są bezkarni bo możesz zgłosić się na policję, ale to trwa latami
Ja akurat trzy dni po wyjściu ze szpitala (wrzesień 2025) dostałam wezwanie na policję, że mam się zgłosić za tydzień. Myślę o co chodzi jeszcze człowiek a połogu. No mało fajne brać niespełna 3 tygodniowe dziecko na posterunek. A okazało się, że moje nazwisko pojawiło się (ostrzegałam właśnie na jakimś forum na FB przed oszustką co sprzedaje buty) no i wypytywali mnie o transakcję z 2022 roku
To lata temu też mój tata miał taką sytuację że był z nami na wakacjach i okazało się że niby podjął jakąś sporo sumę pieniędzy z banku w innym mieście. Na szczęście miał dowód że był gdzie indziej w tym czasie a podpis był bardzo nieudolny. Oczywiście wziął adwokata bo nie widział jak bank będzie do tego podchodził ale okazało się że wzięli to na siebie i zwrócili mu pieniądze a sami szukali tego złodzieja. Z tego co pamiętam to w sprawę była zamieszana jakaś pracownica banku i jej znajomi. Na szczęście wszystko się dobrze skończyło ale stresu miał mój tata sporo z tego tytułu.
Dobrze , że mówisz o tym aby nie mówić - tak. Ja już mam dosyć bo od dwóch tygodni dzwonią do mnie różne numery i nic się nie odzywają . Odbieram i cisza - może czekają aż powiem TAK. Za każdym razem jest to inny numer , ale zawsze końcówka 6i jakieś dwie cyfry
Dobrze że opowiadacie swoje historie , trzeba być mocno ostrożnym wszędzie ![]()
Nieraz właśnie czekają jak powie się nawet „tak słucham” dlatego ja nauczyłam się mówić halo albo samo słucham @Mama.urwisa to prawda, a teraz tyle różnych przypadków