Jaka Pogoda u Was?

W Santanderze

Szok :open_mouth: a Też kliknęłaś w link i podałaś dane ?

No to mimo wszystko sporo kasy byłaś w plecy osobiście bardzo współczuję.

1 polubienie

Ja wystawilam na sprzedaz wozek… i babka do mnie pisala na messegera ze jest zainteresowana itp. Normalnie z nia pisalam i jak juz doszlo do platnosci to zaczely sie cyrki bo ja chcialam zeby ona przy odbiorze zaplacila a ona ze nie bo wtedy wysylka drozsza no ok ma racje wiec mowie jej ze ma mi na konto przelac i podalam nr konta ona po jakims czasie pisze ze nie moze zrobic przelewu i ze ona zamowi kuriera bo kolega pracuje w inposcie i jako lracownik bedzie mial taniej no to mowir ok. Chciala ode mnie meila wiec podalam … na meila dostalam link z inpostu zeby potwierdzic przybycie kurier i to wszystko :see_no_evil: dobrze ze chcialsm zrobic przelewy bo tak to bym wgl sie nie kapla ze mnie okradaja… strona inpostu byla identyczna jak ta prawdziwa… na policji bylam i tam sie dowiedzialam ze ilosc promieni w sloneczku jest inna :see_no_evil: i to sie tylko roznilo od orginalu :see_no_evil:

Jejku to mega ci współczuję , moja kuzynka miała kiedyś podobnie więc ja już na prawdę na wszystko uważam , i dlatego jak tu na forum ktoś przyjdzie i nowy dodaje jakieś linki tylko i wychodzi to powinniśmy odrazu zgłaszać bo też nigdy nie wiadomo co to może być . A u Ciebie to jakoś dawno było?

W styczniu 2024r. Jakby nie patrzac 2 lata temu :slight_smile:

No to jeszcze wtedy mało się o tym mówiło … ale no ja nie wiem co bym zrobiła na twoim miejscu , masakra że tak łatwo mogą nas okraść

Ja to jestem tak uwazna na wszystko a jednak… kazdy die dziwil ze jak moglam dac sie okrasc :see_no_evil: ta babke sprawdzalam na fb kilka razy… zdjecia miala swoje dzieci itp normalnie znajomi wszystko… a jak mi konto zablokowali to nagle ona znikla z fb :see_no_evil:

Nie wszystko da się przewidzieć, ale już jesteś bogatsza o to doświadczenie :wink:

Słyszałam o tym jeszcze często robią tak że na normalnej stronie robią nakładkę strony bankowej

No tez to slyszalam

Ale to nieraz ktoś się komuś wkrada na konto i nawet ta osoba nie wie i nie widzi , że ktoś pisze albo też wtedy zmieniają hasło i proszą znajomych o blika

1 polubienie

Dlatego ja w ogóle nie chciałam kupować żadnego drogiego wózka. Nie dość żebym na początku musisz zapłacić spore pieniądze, to później bardzo trudno jest to sprzedać.
A później jak spróbujesz na jakiej grupie sprzedać to jeszcze jest ryzyko że ktoś będzie próbował cię okraść. Może jestem głupia i naiwna. Wolę tańszy wózek. A potem wolę wrzucić to na jakąś grupę lokalną wymienię za albo nawet tą śmieciarkę i dziękuję

To mi kiedyś mąż mówił o takim oszustwie, że ktoś wystawia przedmiot na sprzedaż i podaje numer telefonu losowy np. Twój bo skądś pozyskał. Ktoś kto che kupić robi przelew na telefon i nagle pojawiają się na Twoim koncie pieniądze. Następnie ktoś z innego numeru dzwoni do Ciebie ze przez pomyłkę wysłał pieniądze na twoje konto i czy możesz odesłać i wskazuje swój nr telefonu. Ty oddajesz kasę na ten numer. No i okazuje się ze ten co kupił nie otrzymał przedmiotu więc zgłasza sprawę na Policję i podaje Twój numer telefonu bo takie był w ogłoszeniu. No i w ten sposób nieświadomie zostajesz wmieszany w przekręt bo tak naprawdę przelewasz pieniądze kupującego do oszusta.

1 polubienie

To nie byl jakis drogi wozek… 300zl chcialam za niego… finalnie sprzedalam go na vinted bez problemu :slight_smile:

1 polubienie

Chociaż teraz będziesz już wiedziała na przyszłość , żeby uważać

Taaaak ! Pisalam o tym w watku Oszuści sa wszedzie czy hakos tak. Tam sobis mowilysmy o tym jak probowali nas oszukac, na co uwazac itp.
A mnie to juz kilkadziesiąt razy chcieli oszukac, od niedoplaty do paczki dhl po dzwonienie ze mam kredyt i proponuja mi konsolidacje itp. Smsy falszywe tez dostawalam.
Takze o kazdym nowhm oszustwie starałam sie tam w watku pisac.

Do mnie jak już dzwonią i slysze coś podejrzanego to zaraz się rozłączam i blokuje

2 polubienia

Ja to samo :see_no_evil::see_no_evil::see_no_evil::sweat_smile: tez dzwonili ze ktos na mnie chcial kredyt wziac :see_no_evil: