Jak wybrać imię dla dziecka?

akinoM doskonale powiedziane, każde imię zazwyczaj z kimś lub z daną sytuacją nam się kojarzy. My tak właśnie na tej zasadzie odrzuciliśmy ich najwięcej, ta nie, bo w liceum mi zalazła za skórę, ten nie, bo z tym i tym się kojarzy itd.
Warto własnie przy wyborze imienia poczytać też, co dane imię oznacza, choćby tak dla ciekawostki :slight_smile:

Ja z każdym wyborem patrzylam w imiennik, nie wiem czt faktycznie bedzie to miało znaczenie ale mam nadzieję ze poniekad tak :wink:
Z ttmi skojarzenia to powiem Wam że moj maz przechodzil samego siebie bo doslownie do kazdwgo jednego mial i cos bylo nie tak, dlatego drugim razem juz nawet nie bylo konwersacji:] ale tez nie chcialam go stawiac pod sciana bo to jednak nasze wspolne dzieci, wiec gdyby sie uparł ze obecne imie dla młodszego jest beznadziejne, to mimo iz glos decydujacy tym razem mam ja to mimo wszystko wzielabym pod uwagę.

Zawsze stanie ktos na naszej drodze, z ktorym mamy złe wspomnienia i dlatego dane imie bedzie sie nam złe kojarzyło. Dlatego kwestia imienia jest bardzo indywidualną sprawa. Jedna osoba pewne imie uwielbia a druga je nienawidzi. I nic z tym nie zrobimy.
Agn my patrzylismy na imiennik i znaczenie imienia tak z ciekawości. I powiem Ci, że pewne cechy sie potwierdziły:p

Ja swoje imię z ciekawości sprawdziłam w imienniku. U mnie się dużo sprawdziło. Mało co się nie sprawdziło. Jeden tekst mnie rozwalił " dla własnego dobra lepiej ją zaakceptować albo się trzymać od niej z daleka".

Aneta7734, czyli groźna z Ciebie osóbka :smiley:

Oj tak, ciężko było dojść do porozumienia, ale żadna Agnieszka nam “nie podpadła” :smiley:
a do imiennika też zaglądałam, bardzo mi się podoba, co piszą o Agnieszkach:

“Siła charakteru, niezależność, otwarty umysł, rozsądek i zawodowa sprawność - wszystko to jednak wcale nie przeszkadza Agnieszce być kobietą. Kiedy potrzeba, potrafi stać się prawdziwą ozdobą tego niedoskonałego świata”.

“Osoby noszące imię Agnieszka są dowcipne i towarzyskie, posiadają wysmakowane poczucie humoru. Imię Agnieszka bardzo ułatwia odniesienie sukcesu”.

akinoM, o proszę :slight_smile:

Wydaje mi się, że teraz rodzice rzadko wybierają dla corek imię Agnieszka, a przecież jest tak ładne.

Też to zauważyłam. Albo wybiera sie imiona oryginalne i niespotykane albo z pierwszej 10 najpopularniejszych imion. O pewnych imionach sie calkiem zapomina

Moja Zuzanna jest mega ruchliwa, rezolutna i jest dosłownie wszędzie. O ja biedna ( :D) przed wyborem mienia mogłam sprawdzić jaka osobowość i cechy charakteru są mu przypisane :stuck_out_tongue:

agnieszka.sz & M.Jacek - macie rację, o niektórych imionach się zapomina. Nasz wybór imienia (mimo że wcale nie nadzwyczajny) wywołał spore zdziwienie wśród rodziny i znajomych.

Sama też zaglądałam na listę Ministerstwa Cyfryzacji, żeby zobaczyć jakie teraz są najpopularniejsze imiona.

Co ciekawe przez ostatnie 2 lata niewiele się zmieniło, nadal najchętniej nadawane imiona męskie to: Antoni, Jakub, Jan, Szymon.

Natomiast żeńskie to: Julia, Zuzanna, Maja, Zofia, Lena, Hanna.

Każde z powyższych imion w pierwszym półroczu 2017 roku nadano co najmniej 4000 dzieci. Dla porównania w tym samym okresie imieniem Agnieszka nazwano tylko 136 dziewczynek w Polsce.

Polecam statystyki imion z oficjalnej strony Ministerstwa Cyfryzacji: https://www.gov.pl/cyfryzacja/statystyki-imion

Może kogoś zainspiruje taka oficjalna lista :wink:

136 Agnieszek, to naprawdę malutko!

Dzięki akinoM za ten raport, ja poczytam, bo Dzidzia jeszcze w brzuszku więc temat imienia cały czas na językach mamy :slight_smile:

Może spisać liste z imionami i zamknąć oczy jeździć po kratce palcem a druga osoba powie stop. To imię na którym się palec zostanie to będzie to imię.

Znajomi mieli problem z wyborem imienia dla drugiego dziecka, bo podobało im się za dużo… wypisali na małych karteczkach te imiona i pozwolili wylosować starszemu dziecku. W taki sposób starsza siostra wybrała imię dla swojego braciszka :slight_smile:

Moja kuzynka z mężem nie zastanawiali się nad imieniem dla drugiego dziecka. Ich starsza córka miała lalkę agatke. I z tą lalką wszędzie chodziła, przytulała. Więc postanowili, że druga córka będzie mieć na imię agata.

Słyszałam też o przypadku gdy rodzice stwierdzili, że dziecko samo sobie wybierze imię i nadali patrząc w kalendarz z imieninami takie, które w tym dniu występowało.
Sama bym się jednak nie zdecydowała na takie rozwiązanie, choć mój brat urodził się w Piotra i Pawła i jest Piotr… dobrze że w moim przypadku nasi rodzice tak nie zrobili, bo byłabym Eustazja bądź Ludolfina :smiley:

akinoM fajny ten Twój raport :slight_smile: chociaż my daliśmy małemu imię Jan i pomimo, że jest wysoko w rankingach to w okolicy jest jak na razie jedynym dzieckiem z takim imieniem. Większość rodziców dawała swoim malcom nowoczesne imiona, a to uważają za staroświeckie :stuck_out_tongue:

Rzeczywiście bardzo mało jest Agnieszek :wink:
Aneta fajny pomysł z tym imieniem.Bardzi ładne imie :slight_smile:
akinoM z tym losowaniem tez ciekawie i przynajmniej nie musieli długo sie zastanawiać :wink:
M.Jacek to kwestia gustu.Jednym sie podobaja nowocześniejsze imiona a niektórym te zwykle.

U nas miała być Aniela (kiedy jeszcze nie było wiadomo jaka płeć będzie) albo Gabriel :slight_smile: Zuzia wymyśliła Igę, i chyba zostanie :slight_smile:
Choć Anielka zawsze mi się marzyła <3

Też podoba mi się imię aniela. Ale mężowi już niestety nie.

To prawda Agnieszka teraz jest mało popularne, zresztą jak większość chyba imion z naszych czasów. Katarzyn, Magdalen, Ann, Monik czy Aleksander.

Akino, ludolfina wyjątkowo oryginalnie;D lepsze niż Dżesika.
A właśnie dzisiaj czytałam coś ile dziwnych imion nadano w 2017 to straszne ale Dżesiki i Brajanki dalej wiodą prym…

marieee, Iga bardzo ładne imię, takie normalne ,a jednoczesnie i tak oryginalne.