Jak dbać o bliznę po cesarskim cięciu

Patrycja ja nic nie stosowałam , lekarz mówił mi o plastrach ale one tanie nie są i trzeba jakiś czas używać  zeby były jakieś rezultaty . 

Patrycja nic nie używałam. Jedynie na początku przecierałam Octaniseptem

Ja bezpośrednio po cc nic nie używałam. Psikałam Octeniseptem i tyle, a w okolicy roku po cc używałam blizan. 

Patrycja-koniecznie masuj przede wszystkim tę bliznę, jak tylko ściągną Ci szwy.

Mega Naczelny Papuśny Bobas o masażu blizny nie słyszałam i nje robiłam tego

Ja też nic nie używałam bo tak zalecił doktor, rana była sucha, dobrze się goila, ale teraz rok po CC dopiero zaczyna po bokach bladnac, na środku średnio to wygląda więc chyba rozważe kupno jakiegoś preparatu.

Ja bym się nie odważyła masować blizny bo bardzo długo się goila. Teraz jest prawie nie widoczna ale tu trzeba było kilku lat 

Aneczka 006- pełno filmików znajdziesz na YT.

Patrycja. Niedopytalska ja na razie nie używam niczego. Lekarz na wizycie kontrolnej też nie wspominał, żeby używać jakiś specjalnych preparatów. Mam "ładną" bliznę, o ile w ogóle bliznę można nazwać "ładną". Jest cienka, sucha i sama zblednie po jakimś czasie :)

Ja mam tendencje do przerostu dlatego od razu po zdjęciu szwów kleje plastry tak polecił mi lekarz. Wydaje mi się ze blizna jest ok i nic nie zaczyna się dziać dlatego jeszcze będę używać tych plastrów bo po pierwszym cięciu niestety nie ładnie przerosła. 

Patrycja.Niedopytalska- A jakich plastrów używasz? Zwykłe czy kinesiotaping?

Ja nic nie robię na razie z blizną. Wydaje mi się, że jest ładna. Liczę, że z czasem zblaknie, ale nie przerasta mi. Jedynie mam kremy na blizny to przymierzam się do smarowania, ale jakoś mi nie wychodzi. Masaż też chętnie bym wprowadziła, ale tak jak z kremami jakoś mi nie wychodzi. Brak mobilizacji, bo wygląd blizny jest jak dla mnie ok. Co prawda zaraz po cięciu, w szpitalu to nawet nie chciałam spojrzeć w dół, bałam się tego.

Mega Naczelny Papuśny Bobas filmiki może i w internecie są bo czego tu nie ma. Ale czy lekarze zalecają to? Bo mi nic o nich nie mówili 

Mega naczelny papusny bobas silikonowe plastry sutricon. 

Też używałam tych plastrów i jestem mega zadowolony z efektu. 

Aneczka fizjoterapeuci na każdym kroku zalecają malowanie blizny 

JustaMama a jak długo uzywalas tych plastrów? 

Od zdjęcia szwów jakis miesiąc może troszkę dłużej 

To u mnie minęło już 8 tyg. ale nadal stosuje bo boję się jednak że ta blizna przerosnie tak jak pierwsza. 

JustaMama nie byłam u fizjoterapeuty więc mi nikt o tym nie mówił

Dziewczyny co to za plastry? Pierwszy raz o nich słyszę, 7 lat temu nic takowego nie było o musiałam różne podkłady stosować które się przyklejaly do rany..