Jak dbać o bliznę po cesarskim cięciu

Aneczka, najpierw piszesz że nikt nic nie mówił, że trzeba masować, a potem, że nigdzie nie byłaś. Trochę sobie przeczysz :/

Masowanie blizny na pewno pomaga. Warto masować zarówno świeże, jak i starsze. Można poprawić ich wygląd, elastyczność oraz ruchomość dzięki temu. Najlepiej oczywiście zacząć już po zdjęciu szwów masować okolice, a potem i samą bliznę. Nawet podczas założonych szwów możemy mobilizować bliznę, ale trzeba to robić umiejętnie i bardzo ostrożnie.

Sutricon występuje w postaci żelu jak i plastrów. Wygodniejsze i podobno lepsze są plastry. Można je sobie przycinać, aby dopasować do rozmiaru i kształtu blizny. Są silikonowe i stosuje je się zarówno w terapii świeżych jak i starych blizn, a nawet bliznowców. Plaster przyklejamy na około 4 dni. Super profilaktyka przed brzydkimi bliznami i powikłaniami z nich wynikającymi.

W późniejszym czasie polecam P.Niedopytalska jednak plastry kinesiotaping. Świetnie będą działać na bliznę. Ale to fizjoterapeuta musi naklejać.

Misiowa nie byłam u fizjoterapeuty więc nie mówił. Ale u lekarza byłam czy w szpitalu mi o tym nie mowili

Patrycja. Niedopytalska nie wiedziałam, że blizna może przerosnąć. A jak to się objawia?

Patrycja chodzi Ci o to że się rozszerza na grubość?

Robi się grubsza i taka wypukła. Nie ładnie ogólnie wygląda 

Robi się twarda, o nierównych brzegach, ciągnie podczas ruchów.

Ja przerosnietej blizny nie miałam ale bardzo długo miałam taki jakby brak czucia w okolicy blizny. Kiedy dotylalam to nie czułam nic jak znieczulenie u stomatologa. Też tak mialyscie? 

Natalia ja do końca czucia nie odzyskałem w ogóle tuż nad blizna. Tzn np mogę się szczypac i nie czuje bolu 

Moja blizna ładnie się zagoiła żadnych przerostów czucie mam w każdym miejscu

Natalia1234 tak, jak tak mam. Jutro mijają dwa miesiące od cięcia i dalej nie mam czucia w okolicy blizny.

Ja jestem 3 lata po cc i nie mam pełnego czucia w okolicy blizny, tylko takie uczucie drętwienia jak dotykam bliznę i ok. 3 cm w górę... 

O właśnie i podobno to jest związane z tym że nic nie robiliśmy x blizna w sensie nie masowalysmy że samo może to nie wrócić. Yo słowa fizjoterapeuty 

Ja po pierwszej ciąży również nie miałam czucia w okolicy blizny. Czyli 11 lat po cc

To wszystko chyba sprawa indywidualna bo widzę że jedne mają czucie a inne nie . Ja na szczęście mam czucie wszędzie , blizna jest ładna o ile tak można powiedzieć o bliźnie nie ma żadnych zgrubień , bliznowców itd . Za miesiąc będzie rok po cesarce .Ostatnio na wizycie u lekarza usłyszałam że wszystko ładnie wygląda i że bardzo małe cięcie . Być może dlatego że cięcie miałam przez starszego lekarza , bo młodzi lekarze słyną z tego że robią dłuższe cięcia oczywiście nie wszyscy ale się zdarza 

U mnie ten brak czucia trwał kilka lat. Nie pamiętam kiedy znowu zaczęłam czuć ale teraz po 7 latach czuje normalnie 

Z 3cm mam taką średnia, szersza.  Ale syna musiałam nosić sporo jeszcze jak szwy miałam bo miał kolki, może dlatego 

Teź mi się wydaje że sprawa indywidualna bo nie wszyscy o tycb masażach wiedzieli itp a jednak mają czucie 

Oczywiście że to nie jest tak że jak ktoś masowal to ma czucie a ktoś kto nie to nie ma bo pewnie składa się ba to więcej czynników. Aczkolwiek podobno te masaże w dużej mierze pomagają na wygląd blizny ruchomośc i czucie 

Natalia1234 to ja mam jeszcze nadzieję, że czucie wróci w pełni. Co prawda jest trochę lepiej niż bezpośrednio,czy dwa tygodnie po porodzie. Jednak czucia do końca nie ma. I zauważyłam (choć wcześniej nie zwracałam uwagi), że nad blizną mam mniejsze czucie, niż pod.