Ja jestem 9 dni po cc i jedyne zalecenia, które dostałam to spryskiwanie Octeniseptem raz dziennie. Lekarze mówili również, żeby nie bać się myć rany wodą z mydłem. Nic innego nikt nie zalecał.
Co do samego przeżycia to ja nie wiedziałam, że będzie cc, byłam tak nastawiona na sn, że wpadłam wręcz w panikę jak się okazało, że jednak cc. Dla mnie to nie było najmilsze przeżycie, a i pierwsze parę dób po operacji było dla mnie okropne. Dzisiaj nie ma tragedii, jednak blizna ciągnie i daje o sobie znać - w końcu jeszcze świeża. Jednak każdy organizm reaguje inaczej
Mi o spryskiwaniu Octaniseptem nic nie mówili tylko właśnie o przemywaniu wodą z mydłem . I tak też robiłam .
Najgorsze dla mnie było ściąganie drena i to mnie najbardziej bolało . Szwy jak ściągali to też nic a nic nie bolało .
Monika wenflon ściągają w momencie kiedy już nie będziesz miała podawanych kroplówek ze znieczuleniem. Ja miałam cc w piątek a chyba w niedziele rano wenflon został ściągnięty.
Pani Mamusia ja też nie wiedziałam, że będę miała cc i dosłownie tak jak Ty w momencie kiedy dowiedziałam się o cesarce wpadłam w panikę i płakałam okropnie. Ale już po wszystkim szybko doszłam do siebie i niespecjalnie długo mnie bolało.
A ja jak się dowiedziałam na dwa miesiące przed że będę miała cc planowane to też wpadłam w panikę i płakałam. Ale okazało się że jest jeszcze szansa na sn. Także teraz jestem spokojniejsza że mam szansę jeszcze, wszystko jednak się jeszcze okaże bo cały czas infekcja u mnie jest.
Czyli ten wenflon ściągają prawie przed samym wyjściem że szpitala?
Monika, niekoniecznie, ja miałam cc o 23 w czwartek a w piątek mi ściągnęli już I to koło południa i było to na zasadzie: ojej pani ma wenflon jeszcze, co pani nic nie mówi, dawno byśmy ściągnęli. Później w razie silnego bólu dostawałam zastrzyk. I raz go tylko dostałam.
Wenflon nie jest taki straszny. Ja cale 4 dni z nim musialam funkcjonowac jak lezalam na kolke nerkowa… A przy wyjsciu ze szpitala to prawie zapomnialam ze go mam i dopiero jak moj po mnie przyjechal to sie mnie pyta czy z tego mi nie sciagaja hehe xD tak wiec to zalezy od miejsca zalozenia
Tak wenflon nie jest taki straszny i nic nie boli jak dobrze go założą , bo jak źle wkują to boli raz miałam taki przypadek ,że mi źle założyli wenflon i mnie bolało założyli jeszcze raz i było ok
Czy rękę można zgiac czy nie bardzo z wenflonem ? i przy myciu czy przeszkadza? A kiedy wenflon zakładają przy cc, w momencie jak się już na sali cc leży czy zaraz na IP?
Mnie zdjęli wenflon w 3 dobie, ale tak naprawdę mogli to zrobić już w 2 dobie po cc. Na początku bolało mnie trochę to miejsce, potem w ogóle, a jak zdjęli to do tej pory mnie to miejsce pobolewa. Można zginać rękę, to jest elastyczna rureczka. Wenflon w moim przypadku założyli przed 6 rano, a cc miałam po 13. Myślę, że dopiero na oddziale zakładają, na IP na pewno nie, a na sali cc to już za późno, bo już wcześniej podają kroplówki itp. Przynajmniej w moim przypadku tak było.
Przy pierwszym porodzie zakładali mi wenflon na porodówce , bo dawali mi jeszcze kroplówki .
Przy drugim cc do szpitala poszłam 4 dni wcześniej , wenflon zakładali mi na sali cc . A na izbie przyjęć to mnie zbadali i kazali wypełniać mnóstwo papierów i papierków . Później przewieźli mnie na patologię gdzie najpierw poszłam do położnych tam wypełnić następne papiery i papierki położne później zmierzyły mnie , pokazały salę i tam przeleżałam 4 dni . W dzień który miałam mieć cc z samego rana pobrały krew , zrobiły lewatywę , założyły cewnik i przewieźli mnie na salę cc . Tam pozakładali mi wenflony podłączyli do różnych urządzeń dali znieczulenie i, założyli parawan przyszli lekarze rozcieli wyciągnęli córeczkę zaszyli
Wenflon miałam zakładany na dłoni także ręką normalnie mogłam ruszać .
Ja nie miałam CC ale miałam wenflon, najpierw przy próbie oksytocynowej i od razu mi założyli w dłoni bo i tak miałam dodatnie GBSy więc musiałam w razie czego mieć podany antybiotyk, po 3 dniach dostałam kroplowke która mało podziałała, dopiero wieczorem coś tam mnie ruszyło i zaczelam mieć bole i nastepnego dnia wyjeli mi wenflon, mimo że miałam skurcze już tak co 15 potem 10 minut ale wenflon tak długo nie mógł być. Wieczorem wzieli mnie na porodówke i zalożyli kolejny w zgieciu i sciagneli dzien po porodzie.Wenflon jako tako nie boli, tylko cięzkovmi było zasnąc bo ja wkładam rece pod poduszke pod glowe i mi troszke wtedy przeszkadzal:(
Wenflon miałam założony w zgięciu łokciowym, w zasadzie nie przeszkadzał mi za bardzo ani nie bolał. Co do momentu założenia to akurat nie pomogę, bo mi założono w przychodni, jak czekaliśmy na karetkę, ze względu na to, by w razie co w karetce szybko mogli podać co tam potrzeba.
Z kaniula, czyli wenflonem można spokojnie zginać rękę. Po wkuciu do naczynia wyciąga sie igle i zostaje tylko taki elektryczny element, taka rurka. Jeżeli kaniula jest dobrze założona nie ma prawa bolec. Jeżeli nawet po wyjęciu boli to oznacza ze najprawdopodobniej wkucie było zle założone .
Założenie wenflonu trwa chwilkę jeśli od razu trafi się do żyły .Boli tak samo jak przy pobraniu krwi.Jeśli wenflon jest założony prawidłowo to w zasadzie się go nie czuje.Jeśli po jakimś czasie pojawia się ból w okolicy założenia wenflonu ,a skóra w tym miejscu jest zaczerwieniona ,lub pojawia się obrzęk to taki wenflon powinno się usunąć,żeby nie pojawił się stan zapalny w miejscu wkłucia.Jeśli po wyjęciu wenflonu występuje ból i zaczerwienienie to można zrobić okłady z sody,które też zminiejszają obrzęk.
Ja tez mialam w zgieciu lokciowym zalozony… Normalnie mozna go moczyc pod prysznicem np przy kapieli i zginac reke… Ja tez tak mam ze wkladam reke pod poduszkę ale akurat mi nie przeszkadzal. Po zdjeciu rowniez nic nie bolalo ani nie mialam.siniaka.
Ja wenflon miałam do końca 6 doby, po prostu później sam się wysunął w nocy i nad ranem wypadł. W sumie miałam dwa wenflony, jeden na przyjęciu do szpitala panie wkuły, drugi podczas cesarki dodano, bo coś trzeba było mi podać, bo źle zareagowałam na znieczulenie. No i w sumie do końca był wykorzystywany.
Wlasnie wenflon, jak dobrze założony nie przeszkadza. Po porodzie miałam max dobę wenflon, bo podawali mi przede wszystkim przeciwbólowe.
Ale pamiętam, jak byłam w szpitalu Kilka lat temu, gdy założyli mi wenflon to myślałam, że zwariuje, nie dość że bolało przy kroplowkach to ogólnie robić z nim cokolwiek było ciężko… no ale to już byłam tydzień. Szpitalu i co jakiś czas mi zmieniali miejsce wenflonu i już nie mieli gdzie się wbijać…
Ale z nami nie jest jeszcze źle. Jakiś czas temu kuzynki miesięczny ynek trafił do szpitala… wenflon miał założony na głowie… jak sobie przypomnę zdjęcie jakie mi wysłała z tym wenflonem to aż ciarki przechodzą… no ale to najlepsze miejsce dla takich maluszków, bo rączkami cały czas ruszają i ciężko by było utrzymać tam wenflon
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.