Ja też jestem zdania, że cc nie jest niczym złym o ile to decyzja lekarza a nie zachcianka rodzącej
MNPB użalanie się nad sobą nikomu jeszcze nie pomogło
Niestety, kobiety dosyć często decydują się na cesarkę bez podstaw do niej, ale to temat na inny wątek.
Jak długo się goi ta rana?
Czy odczuwacie jakieś dolegliwości po czasie?
Ja po 2 tygodniach w miarę normalnie funkcjoniwalam już ale tak bez bólu to około 4 tygodni..
Aga po CC wiadomo że spochniete ciągnie itp. ale jakoś bardziej bałam się wyprostować niż mnie to bolało. W domu już nie odczuwałam nic. Normalnie funkocjonwalam.
Aga u mnie po dwóch tyg rana zagojona i boli sporadyczne jsk coś podniosę przejdę się dalej czy probuje się gwałtownie podnieść ale nie jest to jakiś duży ból.
moi pierwszym cięciu jedyne co odczuwałam to osłabione czucie nad blizna
A jaka mniej więcej długość ma taką blizna?
U mnie tak około 15cm z tym ze po pierwszym cieciu po stosowaniu plastrów zrobiła się krótsza bo z boków w ogóle nie było widac
U mnie też około 15 cm. Nigdy jej nie mierzyłam. Nie przeszkadza mi, bo jednak jest pod linią majtek. Teraz tylko widzę, że jednak mam lekkie zgrubienie na środku, bo z boków jest niewyczuwalna pod dotykiem. Na początku też lekki ból i strach przy wstawaniu aby nie uszkodzić nic. Po 3-4 tygodniach poza osłabionym czuciem nie odczuwałam już żadnych istotnych objawów.
Misiowa- a masowałaś te bliznę czy pozostawiłaś samej sobie?
Aga nawet nie mierzyłam. Jakoś nie pomyślałam nawet o tym żeby zmierzyć
A pomogły Wam plastry silikonowe albo żele do masowania blizny jak już się zagoiła?
Mi plastry bardzo pomogły blizna była praktycznie niewidoczna teraz tez używam tych plastrów
Jestem w 35 tygodniu ciąży prawdopodobnie czeka mnie cesarska. Proszę podpowiedzcie mi co powinnam że sobą zabrać. Czy powinnam się przygotować tak jak do porodu naturalnego ?
Beata na pewno podkłady poporodowe będziesz musiała używać tak samo jakbyś rodziła sn, ręczniki papierowe zabierz albo gazę jałową na pewno do osuszania rany, nie powinno się jej najlepiej zamoczyć na początku, ale gdyby tak się stało lepiej mieć coś jednorazowego
Moim zdaniem torba wyglada tak samo jsk przy SN jedyne na co warto zwrócić uwagę to żeby majtki były wysokie w stanie żeby nie kończyły się na cięciu , js tez musiałam mieć swój octenisept do rany. No i myśle ze warto wziąć zwykle podpaski takie np na noc . Ja podkładów używałam tylko w pierwszej dobie potem krwawienie było na tyle mało obfite ze starczały zwykle podpaski ale pewnie nie ma reguły
Jakaś konkretna firma tych plastrów na bliznę?
Ja mam sutricon
Beata tak samo jak na poród CC
Aga K z tego co się orientuję to jest ich więcej, ale Sutricon tak jak wspomniała JustaMama najpopularniejsze i chyba nawet w Rossmanie je kiedyś widziałam, także najbardziej dostępne