Roksana co Ty masz za mleko? To jakaś konska dawka dla tak małego dziecka. Swoją drogą są zalecenia, nawet w szpitalach widziałam kartki, aby sztuczne mleko podawać min co 3 H nie częściej.
dziwne u mnie na mleku następnym 2 pisze żeby dawać 3x210 więc wątpie żeby na 1 tak pisało… może tam pisze 150 to sie wtedy zgodzę że mogli tak napisać.
Marta teraz się karmi na żądanie nawet mm - chociaż uważam że zbyt częste podawanie mm jest złym pomysłem bo nie jest takie lekko strawne jak mleko matki. u mnie w szpitalu też karmili równo co 3 godz i to konkretną porcją, nigdy nie dostawał więcej niż lekarz zalecił dlatego pielęgniarki kazały przywieźć smoczka bo nie dawały sobie rady ale plus jest tego że się nauczył jeść co 3 godz i mozna jakoś dzień ustawić
Na ządanie karmić nawet mm, owszem, ale dziecko po takim mleku nie będzie głodne za godzine, bo potrafi być bardziej syte od maminego. Choć oczywiście nie zawsze.
Ja myślę, że Roksana nie wcisnęła ten klawisz co potrzeba i tyle. Zapewne ,literówka".
Tak aktualizując… mój ponad ośmiomiesięczny synek ładnie je 5 posiłków dziennie o stałych porach. 3x 210 ml. mleka, 210 ml. kaszki, i banana/jabłko/flipsy/biszkopty/zupy(domowe)/słoiczki/kisiel(domowy) itp., itd.
Dominika ja też uważam, że karmienie MM na żądanie to nienajlepszy pomysł. Ja właśnie dzieki tej zasadzie co min 3 h nauczyłam córke jeść regularnie.
tylko jak dziecko nie zje tyle, ile potrzebuje to może być wcześniej głodne niż po 3 godzinach… To tak jak z nami… Zjemy jeden kawałek chleba to np za dwie godziny będziemy głodne, a zjemy dwa to uczucie głodu pojawi się później
zalezy od dziecka bo mój to taki uparciuch ze jak był mały i wiedziałam że np będzie pora karmienia u lekarza i chciałam dać wcześniej to nie chciał nawet butelki wziąć do buzi, tylko jak nastała pora to wtedy… teraz działa to w drugą stronę, da mu się przeciągnąć porę karmienia nawet o poł godziny ale to nie chodzi o to żeby karmić równo co 3 godziny może być i 2g 45 min czy np 3.05. jak Kacper był malutki to po prostu karmiłam jak się robił głodny i to własnie wypadało w okolicach 3 godz (± 5-10 min). ale wiadomo że jak mi zgłodnieje wcześniej to nie będę go męczyć i głodzić
ale jak na razie udaje mi się tak to wszystko dobrać żeby karmić małego w okreslonych godzinach
no mnie też Dominika się tak udawało, że synek jak zglodniał to akurat mijały 3 lub 3,5 godziny ale jak np już jadł coś innego, oprócz mleka to bywało, że był głodny wcześniej to wtedy nie czekalam i dawalam o tej godzinie, o ktorej byl glodny
u mnie właśnie po mleku szybciej robi się głodny niż po innym jedzeniu. ale mleka mi wcina 180 ml na raz, iniby na puszce pisze 210 ale tyle to mu nie wcisnę
no zazwyczaj tak jest, że po mleku dziecko szybciej robi się głodne tylko moj mały jest wyjątkiem, że niewazne jaki posiłek mija 3,5 godziny i dopiero wtedy coś zje
Mój synek równo co 3 godziny się domagał jedzenia W szpitalu w pierwszych dobach zjadał przynajmniej 2 x tyle co zalecali mi podawać, jak chciałam odstawić mu mleczko wcześniej to był krzyk, więc dawałam tyle ile on chciał. Zmienili mi mleko (po 2 dobach) i juz tak nie jadł ładnie. I w domu też mu ten apetyt przeszedł na 12 miesięcy zjadał 120ml x 3-4dziennie, a teraz ma prawie 1,5 roku i zjadał 150ml x 3… więcej nie zmieści. A ważne, żeby nie przekraczać ilości mleczka na dobę, z tego co mi się kojarzy to coś ok 600ml.
Moja niunia ma 4 miesiące a nigdy nie żąda więcej niż 120 ml na raz a czasami tylko 50 ml póki dobrze przybiera nie martwię się
Mój synek mając miesiąc jadł 120 ml na 150 przeszedł około 5go msc nic na siłę taki ma apetyt i tyle.
Roksano mój syn ma 17 msc i 240 ml na raz to max co zje jesteś pewna że masz mleko z takimi wytycznymi??
Dorfryt dzienna ilosc mleka jest różna dla każdego miesiąca i masz rację że nie powinno się przekraczać ani za bardzo jej zmniejszać bo wtedy dziecko nie dostanie odpowiedniej ilości witamin. Twój syn ładnie jadł w szpitalu, a mój nawet nie dawał rady zjeść tego co mu dawali, 10 ml na raz nie mógł zjeść
Mi o dzienną ilość mleka chodzi już dla starszych dzieci jest coś ok 600, dokładnie nie pamiętam bo nie mam opakowania.
W szpitalu to byłam dumna z niego, że tak pięknie zjada. Im później to się bardziej martwiłam, że mało je;/
u starszych dzieci, to też inaczej bo one jedzą nie tylko mleko ale i inne posiłki. Niektórzy rodzice dają 1-2 butle a tak to pokarmy stałe.
Mój synek początkowo jadł więcej niż ,przeciętne" dziecko w jego wieku. jak miał miesiąc potrafił zjeść 120 ml. potem zaczęliśmy stosować się do tego co mówi producent na opakowaniu mleka i przez pewien czas synkowi to pasowało. obecnie ma skończone 10 tygodni i od miesiąca je 150 ml wody a reszta mleka czyli wychodzi 180 ml i pasuje mu to, więcej nie chce, za mało to muszę dorabiać. wiadomo że zdarza się że synek chce zjeść więcej lub mniej ale to rzadko. wg producenta teraz powinien dostawać 180 ml wody a reszta mleka.
ja nawet nigdy nie patrzyłam ile producent zaleca, nie interesowałam się. Najważniejsze było dla mnie ile dziecko chce zjeść.
mój synek, ktory ma 17 miesięcy nieraz zje tylko 160 ml, a nieraz ponad 300 i wtedy muszę dorabiać. Zależy jakiego ma głoda w danym dniu
wow!! 300ml!! marzenie… A duży jest?