Ilość mleka na raz a wytyczne producenta

Ile zjadają Wasze skarby na raz?Moja pociecha 125 i to tak w sumie od 2 msc mimo ze producent sugeruje 140 w jej wieku. teraz ma 3 msc.

Nie patrz na to co sugeruje producent :slight_smile: dziecko dziecku nierówne i jego apetyt także. grunt,żeby dobrze przybierao.

U nas synek nigdy nie jadł i nie je tyle ile na opakowaniu. Nawet ostatnio rozmawiałam z mamą półrocznego chłopczyka i ona tez mówiła, ze jej synek nigdy nie je tyle ile jest napisane na opakowaniu. Synek przez bardzo długo jadł 90 ml, ale nie co trzy godziny, ale co dwie. Ale jak się zliczyło ilość mleka na dobę to nam wychodziła bardzo podobnie. Najważniejsze, ze przybierał na wadze, bo przez pierwsze 6 tygodni przybyło mu 1800g.

Sandra dobrze, że napisałaś SUGERUJE. Właśnie to jest tylko sugestia, a niektóre dzieci mają większe lub mniejsze zapotrzebowanie na mleko w tym wieku.

Wedle najnowszych wytycznych dot. Żywienia niemowląt nawet mm dajemy na żądanie. jak dziecko ma większe potrzeby to nie głodzimy.jak Dziecko chce mniej to też nie wmusisz.

ja też się nie kieruję tym za bardzo… Mój maluch ma 2 lata i zalecana ilośc to 2 kubki mm na dobę a on potrafi wypić 5 !!! nie zabraniam mu, tym bardziej że nie je ani jogurtów, ani serów, ani serków…

Moja córeczka skończyła 1 miesiąc i zgodnie z sugerowanym przez producenta na opakowaniu “dawkowaniem” mleka powinna wypijać więcej. Przyznam, że na samym początku sugerowałam się wytycznymi podanymi w tabeli adekwatnymi do wieku. Jednak nie zawsze wszystko sprawdza się w praktyce. Z resztą jak sugeruje (i słusznie!) producent, są to średnie, ORIENTACYJNE wielkości porcji, gdyż uzależnione są od zapotrzebowania maluszka. Maleństwo na początku wypijało ok. 100 ml, czasem to nie wystarczało, więc dorabialiśmy jeszcze dodatkowe 30 ml. Wtedy dziecko najadało się i było szczęśliwe. :slight_smile: Obecnie wypija nam w zależności od apetytu 120 - 130 ml. Dziecko należy obserwować, ponieważ raz ma większe zapotrzebowanie na jedzonko, raz mniejsze. Na tym etapie potrafię już wyciągnąć pewne wnioski, mianowicie kiedy córcia budzi się co 2 - 3 godz. to podaję jej te ok. 100 ml (90 ml wody + sugerowane 3 płaskie miarki), jeśli zaś przesypia 4 - godz., wtedy robię JEJ więcej mleczka, czyli te. ok. 130 ml. Taki stan rzeczy stał się już dla nas codziennym rytuałem. :slight_smile:

U mnie mój synek też nie zjada tyle ile pisze na opakowaniu. Karmię go na żądanie (bo teraz podobno już nie trzeba co 3godziny i daną ilość). Ma miesiąc i 5dni i zjada po 90ml :slight_smile:
więc nie przejmuj się dawaj swojemu dziecku tyle ile potrzebuje :slight_smile:

My też się nie sugerujemy :wink: Jak mój synek był mniejszy to też nie jadł po 120 ml jak sugerował producent, tylko 90 ml, ale co 2 godziny. Teraz ma 7 miesięcy i niby powinien wypijać 4x210ml, a wypija 3x180ml i to nie zawsze, plus 120ml jak wieczorem je kleik robiony na swoim mleczku. Mimo tego, że nie spożywa takiej ilości “jak powinien” jest pulchniutki i to chyba aż za bardzo :wink:

To co sugeruje producent to tylko sugestia. Nie należy się martwić, jeśli dziecko zjada mniej lub więcej. Moja córka na mm jadła zawsze o 30 więcej niż było sugerowane na opakowaniu. Każde dziecko jest inne, i każde może jeść inaczej. Jeden dorosły też zje inną ilość niż drugi. Jak zje i nie płacze, że jeszcze jest głodna to nie ma czym się martwić. Przecież nikt nie będzie dziecku na siłę wlewał, bo tak sugeruje producent :slight_smile:

Moja córcia wchodzi w 3 miesiąc, więc powinna już wypijać mleczko ze 150 ml wody, a przeważnie pije z 90 ml, czasami zdarzy się wypić ze 120 ml wody, ale więcej nie da rady :slight_smile: wydaje mi się, że to może być przez to że urodziła się malutka, ważyła 3 kg i schudła w szpitalu do 2750, potem jeszcze do 2710.ma po prostu mały żołądeczek i nie zmieści więcej.Dziecko samo wie ile potrzebuje pokarmu, a na siłę nie ma co karmić :slight_smile: Moja córcia pije od urodzenia mniej niż powinna, na wadze przybiera więc nie ma się co martwić :slight_smile:

Moje dziecko zawsze jadło więcej ml niż sugerują wytyczne

Dokładnie tak, informacje zamieszczone przez producenta to tylko punkt odniesienia. Sugestia. Bardzo pomocna, ale nie należy się stresować jeżeli dziecko na nieznacznie inne potrzeby.

Gdy mój synek był młodszy wypijał mniej mleka niż sugeruje producent. Teraz gdy jest starszy wypija go dużo więcej.

Moja Córka ma 4 miesiące i zjada różnie. Raz zje 180ml sugerowanej porcji do 4 miesięcznego dziecka a raz zje tylko 90 ml więc wydaje mi się nie ma reguły na wielkość porcji malucha;)

Zalecana ilość mleka modyfikowanego przez daną markę jest tylko szacowaną miarą. Każde dziecko pije według upodobań, jednak można zerkać mniej więcej jakie są zalecane ilości przez producent, ponieważ dziecko pije w przybliżeniu (mniej lub więcej) ml. Może pić mniej a częściej lub rzadziej a większe porcje. Najlepiej jest zliczyć ilość wypitego mleka z całego dnia i wtedy mniej więcej sprawdzić czy ilościowo dziecko odbiega od zalecanych norm.

u nas mala na poczatku bardzo duzo jadla po skonczeniu miesiaca zjadala po 120 ml kiedy zmienilismy jej mleko na bebilon pepti zaczela jesc mniej ma dwa miesiace a zjada tylko po 90 ml rzadko kiedy 120 ml.

Każde dziecko samo wie ile powinno zjeść żeby nasycić głód.

Jeśli przybiera na wadze to nie ma się czym martwić.

U mnie podobnie.Córcia ma skończone 3 miesiące a zjada 120 ml mleka.Czasami nawet trochę zostawia.Przybiera na wadze,więc się ilością pokarmu nie martwię. Starsza miała odwrotną historię-jadła książkowo,a jej waga w wieku 3 miesięcy stanęła i co tydzień chodziłam na kontrolę wagi do lekarza. W końcu zaczęła przybierać na wadze, tak po ok.miesiącu. Stres niesamowity,najważniejsze ,że była zdrowa.