Ilość mleka na raz a wytyczne producenta

Tak jak napisała Wioletta999 każde dziecko je według siebie i trzeba się dostosować do jego indywidualnych upodobań

Mój synek od początku karmienia MM jadł dobowo tyle ile wskazywał producent, jednak pojedynczych porcji było dużo więcej a objętość dużo mniejsza.Dodatkowo robił nam niespodzianki, np kiedy my szykowaliśmy porcję 120ml potrafił zawołać o jeszcze, dzięki czemu raz zjadł 50 a raz 150ml.W tej chwili ma 5 miesięcy, producent zaleca 4 porcje po 230ml, Tomasz zjada 4 porcje, ale tylko jedna lub dwie spełniają warunek. Na początku ( z powodu choroby synka) bardzo nas stresowały dni, kiedy zjadał mniej, ale po pewnym czasie przestałam tak bardzo się martwić, przybiera prawidłowo, nie ma nadwagi, nie jest też niedożywiony.
Na pewno warto ważyć dziecko dość często i obserwować, czy dana ilość jest wystarczająca, bo czasem mniejsza ilość spożywanego pokarmu niekoniecznie może oznaczać predyspozycje dziecka do jedzenia ale chorobę.

Dokladnie nie nalezy tez dziecka karmic na sile je tyle ile moze tak jak dorosly czlowiem. jesli nie je tzn ze nie jest glodne jesli je wiecej tzn ze tyle potrzebuje.

Czasami dziecko zje więcej czasami mniej. Zależy od dnia m. My dorośli też tak mamy, że raz mam apetyt dopisuje raz nie.

No tak z apetytem mamy różnie, ale gdybym miała mojej małej podać porcję należną objętościowo do jej wieku to by jej chyba uszami się wylewało. zawsze zjada tak 30-40 ml mniej niż piszą.

Artan i dobrze, niech tak je. Nie ma co przekarmiać, bo z teh też mogą być kłopoty.

To moj tez nie pije tyle ile napisal producent… tam pisze ze proporcje sa orientacyjne i nie trzeba isc sie scisle trzymac :slight_smile: kazde dziecko jest inne i kazde inaczej potrzebuje jedzonka. Jedni wiecej jedni mniej. Jedni czesciej drudzy rzadziej :slight_smile:

Mi te proporcje, które można znaleźć na opakowaniu mleka pomagały zorientować się jakie w danym miesiącu ma dziecko zapotrzebowanie na mleko. Wiadomo, ze jak ma się pierwszy raz dziecko to taka sciaga dobra jest, ale u nas nigdy synek tyle nie pił, a na wadze przybiera i wszystkie wyniki są jak najbardziej w porządku. Jeszcze żaden lekarz nie powiedział mi, ze w tym wieku powinien więcej warzyć nić obecnie warzy.

e wytyczne z opakowań to tylko porcje orientacyjne, nie trzeba się ich sztywno trzymać, bo każde dziecko jest inne. Jedno zje więcej drugie mniej i nie ma w tym nic niewłaściwego.

Oczywiście nie ma co się sztywno trzymać wytycznych producenta określających ile mleka w danym wieku powinno wypijać dziecko bo są to dane które mają nas, rodziców zorientować w temacie…o czym zresztą ,młody’’ rodzic szybko przekonuje się sam…a dziecko jeśli ,nie doje’’ to upomni się samo.

Każde dziecko jest inne dlatego nie sugeruje się tym co na opakowaniu tyko obseruj dziecko czy jest najedzone czy się jeszcze domaga

Moja córcia jego głodomorkiem wieć lubi sobie dobrze pojeść

Mój nie je i nigdy nie jadł tak jak napisali na opakowaniu :slight_smile:

moja corcia jada chętnie , ale na pewno nie tak jak pisze producent;)

Ja mojej córeczce przygotowuję porcje zgodnie z zaleceniem producenta. Nie zdarzyło jej się nigdy domagać wększej porcji, za to czasami zjada mniej niż jest przygotowane - widocznie mniej potrzebuje. Bardzo ważne jest aby dziecka nie przekramiać. Mozna raz na jakiś czas podać o ok.10% większą porcję jeśli jest taka potrzeba ale radziłabym z tym uważać. Chyba nie chcesz żeby dziecko miało problemy z nadwagą. To Ty musisz dbać o jego zrównoważoną dietę.

teraz są inne zalecenia i podaje się dziecku mm również na żądanie :wink: wiadomo nie za każdym razem ale gdy odmawia picia a mimo to płacze i cmoka sobie ustami np. to może znaczyć,że jest głodne po prostu mimo,że zjadło ta ustaloną porcję :slight_smile:

Ja teraz muszę małemu przemycać dodatkowe porcje mm, bo bardzo mało jego pije, a aby dostawał odpowiednią ilość witamin i minerałow, to musi wypijac najmniej 05 litra na dzień czego njee robi. O tak dodaję o porcję więcej do wody niż producent podaje. Ale jeśli dziecko nie pije jeszcze wody to nie należy tak robić, bo może się odwodnić.

U mnie takze cora nie zjadla wiecej niz producent zalecil na dany miesiąc

Akurat te pół litra to jż zalecenia lekarskie nie producenta, także muszę kombinować

Zalecenie lekarza jest cenniejsze niz producenta, nawet jest napisane na opakowaniach STOSOWAC ZALECONE DAWKI JESLI LEKARZ NIE ZALECI INACZEJ badz cos w ten deseń