U mnie maluchy nie jedzą tyle ile pisze na opakowaniu mleka. Rano jak Pan Bóg przykazał wypiją całą butle, ale później nie wypiją całej tylko np pół i za krótki czas znów chcą i tak ciągle. Przez to nie pośpią długo bo znów głodne i tak w kółko. Kota można dostać.
adamos, mój synek był i właściwie nadal taki jest - woli często jeść a mniejsze porcje. Jak miał 2 tygodnie to jadł co około 30 minut. Miałam wtedy mega kryzys bo cały dzień właściwie chodziłam z piersią na wierzchu i nic nie mogłam zrobić, nawet się wykąpać bo już był ryk, bo dziecko głodne. Nawet spacery były udręką, bo ledwie wyszłam to już musiałam wracać.
Teraz syn je tak mniej więcej co 2 godziny.
DorFryt 17 miesięcy - ponad 13 kg wagi i 90 cm wzrostu
wow, nieźle Mój ma 78cm i nie wiem, czy udało my się dobić już do tych 10kg…
W następnym tyg mamy szczepienie, ciekawa jestem ile moje ważą i mierzą:)
Moja córa ma teraz 7 miesięcy i zjada przeważnie 120 ml czasem się zdarzy 150ml nie ma się co sugerować tym to pisze producent, niech maluszek je tyle ile mu potrzeba
Dziecko wie co mu potrzebne… Nie ma co pchać w dziecko na siłę bo tylko się brzuszek rozepcha i w otyłość wpedzi… Opakowanie tylko sugeruje… Mama musi mieć swój rozum
Nie zgodzę się z wypowiedzią, która sugeruje, aby ignorować zalecenia producentów mleka. One nie biorą się przecież znikąd, a w sprawie tak istotnej nie powinno się zdawać wyłącznie na „matyczną intuicję”.
W internecie radzą porównywać przyrosty wagi dziecka i na tej podstawie dobierać, poniżej przeklejam normy w pierwszym roczku:
- 26 – 31 g na dobę w przedziale wiekowym od 0 do 3 miesiąca życia
- 17 – 18 g na dobę w przedziale wiekowym od 3 do 6 miesiąca życia
- 12 – 13 g na dobę w przedziale wiekowym od 6 do 9 miesiąca życia
- 9 g na dobę od 9 do 12 miesiąca życia.
Źródło: https://zabawkaiwyprawka.pl/blog/ile-ml-mleka-matki-modyfikowanego-wypija-noworodek.html
Myślę, że połączenie tych dwóch elementów da najlepszą odpowiedź.
Mój skończył 3 miesiące i je 120-150 ml
Moja ma 2,5 msc i pije 130ml. Jak miała 1,5 msc to już 110/120 piła i wszystko jest w porządku.
Każde dziecko je tyle ile akurat potrzebuje. Nie ma sensu wpychać na siłę. Myślę, że można się oczywiście posiłkować tym co pisze producent, ale same najlepiej znamy swoje pociechy i wiemy ile czego potrzebują. Moja córka potrafi wypić 180ml a następnym nawet nie 90ml.
ważne, że nie jest głodna.
Moj 3 miesieczny synek zjada 150 ml co 3 godziny…
Moja mała skończyła w styczniu 3 miesiące i wypija 180ml i zdaniem producenta nie powinna tyle wypijać tylko 150ml, więc uważam że jest to szacowana więc nie ma się tak kurczowo trzymać tego co producent nam zalecam a przybieram na wadze bo to jest najważniejsze w prawidłowym rozwoju . Pozdrawiam
Uważam że nie powinniśmy się aż tak sugerować tabelkami przecież każde dziecko jest inne jedno potrzebuje więcej a drugie mniej . Mój synek ma 7tygodni i je co 3h 120ml czasami muszę mu dorobić 30-60ml
Te wszystkie tabelki są tylko orientacyjne. Każde dziecko jest inne i ma inny apetyt przecież karmiąc piersią nie wiemy ile maluch wypija mleka tak samo będzie z butelką. Można się sugerować ale nie wpychałabym na siłę więcej mleka ani też nie ograniczałabym bo zje za dużo.
Kasia dokładnie , ostatnio na wizycie położnej stwierdzila że dziecko za dużo przybrało że norma na miesiąc to 1kg. No to mówię do niej to co mam mu nie dać . Każde dziecko je tyle ile potrzebuje . W pewnym momencie wychamuje i już na pewno nie będzie tak szybko przybierał na masie . Już teraz budzi się na mleko co 4h a nie co 3 h jak wcześniej a je tyle samo .
Pati, jest starszy więc drzemki będą co raz dłuższe. Niebawem się wyśpisz w nocy my też nie mamy takiego samego apetytu każdego dnia
Mama.gratki ja mam nadzieję że się wyspie . Dzisiaj to wstał po 2 w nocy nakamilam zasnął gdzieś około 3 i co byłam tak wyspana że siedziałam do 4 rano bo nie mogłam zasnąć hahaha te 4h snu to dla mnie zbawienie .
Dokładnie tak jak napisała mama za chwile częstotliwość nie będzie taka sama, drzemki dłuższe a i szybkość przybierania na wadze będzie inna. Mój syn zawsze przybierał jak szalony a córa już inaczej.
No właśnie u nas teraz sen wydłużył się o godzinę ale porcję mleka pozostały bez zmian czasami nawet mniej zje . Więc mam nadzieję że to jest ok .