Ile kosztuje dziecko jeszcze przed narodzinami

Syba - pewnie tato chce je trzymać dla wnuka u siebie w domu, albo zrobi Ci niespodziankę po narodzinach dziecka (chyba, że jest już ono na świecie).
Kum_pela - mój mężczyzna miał jeszcze niedawno całą torbę resoraków swoich i nie wiem po co i na co oddał je swojemu siostrzeńcowi kilka lat temu, który żadnych zabawek nigdy nie szanował (a mówiłam mu, że się nam przydadzą). Aż mi się płakać chce na samo wspomnienie.

a moze sipostrzeniec wyrosl i odda resoraki bo to dla waszego szkraba byloby luks

hirudo - niestety nie mamy dobrych relacji :slight_smile: moja mam liczyła, że go dostanie z powrotem i wnuczek będzie w nim spać, niestety nic z tego nie będzie :slight_smile:
Ja mam jeszcze jakieś zabawki na strychu, lalkę baby born :slight_smile:

moi rodzice mieli mnostwo ciuszkow po mnie i po bracie…pameitam jak mialam ok. 10 lat to mama wydala wszystko mojej cioci i wujkowi, ktorym urodzilo sie dziecko…wtedy nawet sama tego chcialam a teraz troche mi zal…bo chetnie bym to wziela do swojego synka…tym bardziej, ze ciuszki naprawde byly ladne i niezniszczone…no ale trudno, dobrze ze chociaz komus posluzyly:)

Kurcze szkoda ze moi rodzice nie zachowali żadnych ciuszków. No ale mowie- chociaż mam swoje łóżeczko- dzięki czemu 200-300zl w kieszeni :wink: dobrze ze zdarzylam pokupowac co nieco zanim przykuło mnie do łóżka bo jakby mój B. Miał by to wszystko ogarnąć to by się załamał w przed-biegach :stuck_out_tongue:

Ja również sama wszystko kupowałam, ale głównie przez internet. Mój M też byłby nie zadowolony i ciężko byłby mu się odnaleźć tak to wybrałam co mi się podobało :slight_smile:

Ja łóżeczko dostałam od rodziny takie zwykłe klasyczne drewniane. Dokupiłam tylko nowy materac bo to lepiej mieć swoje świeże. Dostałam tez dużo ubranek i myślę że dzięki temu zaoszczedzilam jakieś tysiąc złotych.

Zuzanna ja tez lozeczko dostałam i sporo ubranek od kolezanki bo tak bym fortune wydała, w lozeczku byl materacyk wiec nie wymieniam bo nie wiem czy moje dziecko bedzie chcialo spac w lozeczku hehe

No na prawdę gdyby nie dobry gest ze stony rodziny i znajomych ciężko by było zakupić wszystko dla malucha za gotówkę. Niby jest na to 9 miesięcy ale jeśli ktoś ma więcej dzieci albo tylko jedna osoba zarabia to mimo tych 9 miesięcy będzie bardzo ciężko. Co do materaca jaki macie? Piankowy czy ten taki z kokosem?

a u mnei to na rodzine nie mam co liczyc bardziej na znajomych co sie ulitowali i mi cos podarowali

Aga - słyszałam, że lepszy dla dziecka jest ten z kokosem, bo jak dziecko urośnie, to się go na drugą stronę przewraca. Poza tym nie ugina się pod ciężarem ciała malucha tak bardzo, ja ten piankowy, więc i kręgosłup ma możliwość prawidłowego rozwoju.

Aga ja mam gryka-kokos i sprawdza się znakomicie! Po 9 miesiącach nie ma żadnych wgnieceń ani zniekształceń, a myły dużo śpi w swoim łóżeczku. Poza tym zmieniasz strony w zależności od pory roku.

syba jasne że kiedyś było wszystko lepszej jakości teraz po prostu robią wszystko hurtem i badziewie

Ja kupowałam wszystko sama… Nic od nikogo nie dostałam… Ale na szczęście są second handy :slight_smile: I kilka nowych ciuszków też kupiłam. Od 5 miesiąca kupowałam po trochę rzeczy od jednego sprzedawcy. Pierwsze większe zakupy to wanienka,butelki,kremy,żele,smoczki,chusteczki,pampersy,pieluchy itp. i tak co miesiąc coś :slight_smile: Paru rzeczy nie zdążyłam kupić,bo miesiąc za szybko urodziłam ale na szczęście równy tydzień przed szpitalem kupiłam rzeczy na poród :slight_smile:
No i oczywiście jak szłam do ciucholandu to za każdym razem kupowałam w między czasie w sklepach czy z Allegro zamawiałam kocyki czy nowe ubranka :slight_smile: i ubranek miałam aż za dużo! Teraz się zastanawiam co mam z nimi zrobic bo wielu nie założył :frowning:

Roxi trzymaj dla kolejnego brzdąca :). Jeśli byś się jednak na kolejne dziecko nie zdecydowała, to zawsze można pożyczyć trochę ciuszków temu, kto w rodzinie lub wśród znajomych spodziewa się dziecka. Możesz je zawsze też sprzedać.

roksi wystaw na o l x albo a na allegro?

Dokładnie możesz sprzedać na allegro lub olx. Chyba, że planujesz drugiego maluszka to warto spakować i zostawić na później bo może się przydać :slight_smile:

Teraz na olx czy allegro można kupić dużo fajnych rzeczy a niekiedy takie perełki nie zniszczone w dobrym stanie, Ostatnio patrzyłam na kołyski i kosze bo bardzo mi się podobają ale po przemyśleniu uznałam to za zbędny wydatek przecież mam łóżeczko.
A powiedzcie mi czy lepiej wymienić materac żeby dzidziuś miał nowy nie wygnieciony czy po synku ten będzie się nadawał?

A z czego masz ten materac? Pianka czy kokos ?:wink:

Kokos