Widze temat szczepionek się pojawił… Ja się cholernie boję ich… Kumpela opowiadała, ze jak była z córeczką w szpitalu to dosżła do nich matka, z dzieckiem bodajże 4 miesiecznym okazało się że po szczepieniu(Nie powiem wam jakim na co) dziecko dostało drgawek… No i chore jest teraz… Kumpela zalecała mi bym zapłąciła za te kompleksowe szczepienia. Tutaj mam taki schemat szczepień jakbyście chciały zobaczyć a w szczególności Ty Niunka bo rodzisz za niedługo Sa nawet nazwy tych szczepień i ilość wkłuć. Coś mi skaner nawala, jakies takie zamglone.
Na forum jest kilka wątków o szczepieniach i myślę, że warto do nich zajrzeć - poczytać za i przeciw a potem wyrobić sobie własne zdanie; )
Wcale na szczepienia nie trzeba szybciej odkładać, bo można np. właśnie na ten cel przeznaczyć pieniądze z becikowego czy też z chrzcin, bo na tym etapie juz zwykle mamy wszystko co potrzebne a przed porodem nie koniecznie trzeba sobie zawracać juz głowę szczepieniami, bo pierwsze o którym decydujemy jest dopiero w 2 m.z. - po urodzeniu mamy 2 miesiące by zadecydować jak mają wyglądać kolejne szczepienia i nawet jeżeli zdecydujemy się na opcję płatna, można pieniądze odłożyć.
Co do ubranek - warto mieć 2 komplety “new born” 50cm, z “0-3” 56-62 cm można zaszaleć i kupić kilka kompletów (6-7) a rozmiar “up to 1 m” 62cm można spokojnie ominąć - rozmiar 3-6 to już taki w który można zainwestować ale nie ma co się spodziewać, że w chwile dziecko nie wyrośnie; )
SamantKa, ja nie powiedziałam, że w czasie ciąży trzeba odkładac na szczepienia, tylko że MY TAK ROBILIŚMY Opisywałam swoje własne doświadczenia z pierwszej i drugiej ciąży i to, jak sobie zaplanowaliśmy wszystko finansowo. Ja wolałam miec odłożone wcześniej z odpowiednim przeznaczeniem - potem spokojnie mogłam szczepionki kupować.
A becikowe akurat wpłaciliśmy dzieciom na konto specjalnie dla nich utworzone.
Każdy robi z pieniędzmi to, na co ma ochotę My akurat tak robiliśmy
pretorianie ja pisze tylko (dla przyszłych mam), że oszczędzanie na szczepionki jeszcze przed porodem wcale nie jest konieczne, bo za te pieniążki można kupić lepszy wózek, laktator zamiast ręcznego elektryczny a po porodzie, gdy wyprawka jest juz kompletna te dodatkowe pieniążki z becikowego można właśnie przeznaczyć na szczepienia; )
Lilka a wiesz, że w Tesco (F&F) są ubranka dla wcześniaków? Jest to rozmiar “Tiny baby” na 42 cm ; )
Nie wiedziałam…na przyszłość tą wiedzę na pewno wykorzystam
Joasiu ja słyszałam też bardzo dużo na temat wadliwych szczepionek,po których dzieci reagują drgawkami. W internecie bardzo dużo na ten temat czytałam i byłam przerażona
O dzięki kropka przeczytam na pewno z miłą chęcią. No włos na głowie się jeży. Ja byłam przerażona, jak mi kumpela opowiadała o tym.
SamantKa- A to pierwsze szczepienie na wirusowe zapalenie wątroby które ma być w ciagu 24 h? To w szpitalu robią prawda? Możesz powiedzieć , że odmawiasz takiego szczepienia? Jak to jest ?
ja reczniczki mam zamiar zakupic 2, ale znalazlam fajne i niedrogie, te ktore mamy w domu maja juz troche, i dla nas sie nadaja ale dla dziecka na poczatek wole miec bardziej miekkie, natomiast gdy juz dziecko podrosnie napewno przezucimy sie na zwykle.
Termometr planuje kupic taki Termometr Microlife NC 100 - Ceneo.pl, ma raczej dobre opinie, dodatkowo kolezanka rowniez go uzywa i juz jej jakis czas sluzy
Co do szczepień, ehh sama się w tym jeszcze słabo orientuje, a niedługo też mnie to bedzie dotyczyc, to moja pierwsza ciaza wiec jeszcze w wielu kwestiach narazie mam watpliwosci itd, ale racja ze o czesci kosztow mozna pomyslec pozniej a przed porodem martwic sie o to co jest potrzebne na juz, sama staram sie tak rozkladac wydatki by czesc zostawic na pozniej , bo jednak troche tego wychodzi
Ja np dużo nie wydałam na mojego synka. Łóżeczko dostaliśmy w spadku, wózek kupił brat męża, kocyki, rożki etc kupiłą moja mama, mnie zostały ciuszki, jakieś kosmetyki itp
My też przy pierwszym dziecku dużo dostaliśmy wózek upili dziadkowie, łóżeczko kupił wózek, nosidełko kupiły ciocie, termometr i różne kosmetyki kupiła ciocia. Sporo ubranek miałam pożyczonych od koleżanki, więc wyprawka nie kosztowała mnie tak dużo. A przy drugim dziecku było jeszcze łatwiej, bo rzeczy zostały po pierwszym, w dodatku mam dwie dziewczynki więc problemu z ubrankami też nie ma. Teraz już wiem, że tak dużo rzeczy nie trzeba kupować, bo dziecko szybko wyrasta. Wystarcza kilka sztuk i po prostu częściej prać. Uważam że tak jest bardziej ekonomicznie.
Ja kupiłam już duże dwa ręczniki mięciutkie i milutkie
ja tez wczoraj zaopatrzylam sie w nowy duzy kapielowy milutki recznik dla synka, niestety z tych malych z kapturkami juz wyrosl mimo ze ma dopiero 7,5m-ca ale jest bardzo duzy. Przez pewnien czas kladalam go na jeden recznik z kapturkiem a okrywalam i wycieralam drugim takim ale teraz jak mam mega duzy kapielowy to wystarczy jeden do wszystkiego :))
Wynika z tego, że nie ma sensu kupować kąpielowych ręczników bo dzieci szybko z nich wyrastają.
Syba mój synek ma 1,5 roku a wciąż używamy ręczników z kapturkiem; )
Kupowanie ubranek jeszcze przede mną ale na lekarza w medicover co miesiąc wydajemy 60 zł a w tym test PAPPA był gratis więc jakieś 300 zł w kieszeni, na witaminy dla kobiet w ciąży jakieś 40 zł od 2 trymestru, kilka ubranek już kupiłam ale zazwyczaj kupuję je w mega wyprzedażach w tesco. Mają dobre jakościowo ubranka z małe pieniądze. Przy ekstra wyprzedaży można kupi body albo sukieneczki na lato dla dzidziusia już za 5 zł a niektóre za 4 zł z groszami! Laktator mam ręczny ale nei ukrywam że marzy mi się elektryczny bo mam zamiar karmic przez rok albo i dłużej więc to wydatek 350 - 400zł. Łóżeczko z pościelą i wszystkimi akcesoriami upatrzyłam już za 750 zł i wózek za 2000 zł. Trochę ciuszków dostanę od siostry bo ma 2 letniego szkraba ale leżaczek bujaczek muszę kupic. Myślałam o używanym ale niektórzy wystawiają w takiej cenie że gdy doliczę koszt wysyłki to wyjdzie cena ze sklepu. Doliczając jeszcze akcesoria typu łóżeczko turystyczne, podgrzewacz i butelki to wyjdzie w zaokrągleniu 6000. Mało to nie jest ale czego się nie zrobi dla długo wyczekiwanego szkraba?
Teraz… Są świetne okazje przeceny w Tesco Tym dużym z ciuszków F&F można na prawdę niezłe okazje znaleźć nawet do - 70 Procent.
Asiu bylam w sobote ale zadnych przecen nie widzialam
U nas były rękawiczki, skarpeteczki. Potem były body takie z krótkim rękawkiem pakowane bodajże po 5 sztuk jak dobrze pamiętam z 62 zł na 33 zł :)) To już fajna cena połowa:) A i czapeczki dwie w cenie jednej
Nie no wyzysk w bialy dzien … Jestem wrecz zarzenowana. ogladalam body i czzapeczki. body takie we wzorki tak jak mowisz 62 zl gladkie 55 zl mialam chec wziasc ale nie bylo zadnych mi odpowiadajacych tylko albo same male albo dopiero od 3 mż…
I zadnych przecen nie bylo… No i prosze tesco a tesco… Moze oni maja tak jak w biedronkach ze nie wszzedzie sa produkty przeceniane… H*** go wie…