Herbaty granulowane dla dzieci

Moje dziecko herbatek w torebkach ani tych granulowanych nie chce. Pił tylko jeden rodzaj z hipp ale już ją wycofali. Więc nie pije herbat. Samej wody też się nie tknie. Kupuję mu soczki i rozrzedzam wodą pół na pół.

Ja też rozrzedzam soczki dla dzieci bez cukru pół na pół z wodą, ewentualnie robię kompocik ze swojskich owoców lub kupionych BIO, często nawet nie dodając wogóle cukru (chyba, że kwasne mocno ). Picie wtedy nie smakuje jak woda, bo ma owocowy posmak :slight_smile: Czasem daję też wodę.

No i oczywiscie kompociki tez uwielbia

Mam granulowaną ale zastępują ją producenci herbatka w torebkach żeby na zęby miał mniejszy wpływ

Ja taką do dzieci w torebkach zapazalam ponad 5 minut a ona nadal maila smak wody i malu jej nie chcial

Ja z hippa koper wloski zaparzałam i nie było problemu ale i tak mam granulowane w zapasie

Ostatnio czytałam składy tych herbatek…szkoda gadać, że to dopuszczają jako produkty dla dzieci…

Dostalam granulowana herbatę koperkową od znajomej która podawala taka swojemu dziecku i byla z niej zadowolona. Podałam małej i od tamtej pory nie chciala mi pic wody ani zwyklej koperkowej. Dodawalam wiec mniej niż się powinno aż w końcu udało się i zaczęła znowu pic wodę :slight_smile: tylko trochę niechętnie. A herbatę koperkową zwykłą daje jej łyżeczką to wtedy troszkę wypije… A skład? Ok 90% cukru… Masakra. I w smaku również ohydna . Wiadomo, szybciej się ja przygotuje niż herbatę w torebce ale po co od małego uczyc dziecko na słodkim… Nie polecam

niestety a moze na szczęście nie korzystamy, podobnie jak nasi znajomi z takich herbatek - czytając opakowanie i skład można dostać zawrotu głowy - niby zdrowe, bezpieczne i dopasowane do wieku, jednak wzbogacone o cukier pod róznymi postaciami - laktoza, maltodekstryna, glukoza, dekstroza, cukier gronowy i inne powodują że jest to bomba i to nie tylko kaloryczna, dlatego lepiej ugotować kompot z naszych owoców i nie dosładzać a mamy 100 razy lepszą i przede wszystkim zdrową herbatke …

Ja nie mam zamiaru kupować herbatek granulowanych, bo uważam że jest to chemia. Składników roślinnych w tym preparacie są znikome ilości, wolałabym zaparzyć słaby rumianek i podać lub po prostu wodę.

Mój synek absolutnie nie chce pić takich herbatek, woli samą wodę lub jakiś soczek

Ja nie daje bo to praktycznie sam cukier niestety:( Lepiej dac wode lub sok owocowy, ale taki prawdziwy.

Takie herbatki rzeczywiście zawierają bardzo dużo cukru(nawet do 80% w zależności od marki) , ponadto jest tam dużo chemii i po co truć dziecko i dodatkowo niszczyć mu ząbki ? Znam przypadki 4 latków z taką próchnicą (m.in przez nie) , że połowa zębów do usunięcia. Jestem przeciwna podawaniu i dzieciom, lepsze są prawdziwe soki czy zwykła woda.

Beatko, a ta herbatka ekologiczna to chyba po prostu rumianek w saszetkach, tak mi się wydaje ale nie jestem pewna.

marcelkag no to jest rumianek. Nie wiem czy to jakoś do dzieci przystosowują dodatkowo.

wczoraj w aptece dowiedziałam się że jedna z firm wycofała się już z tych herbatek granulowanych i produkują tylko w saszetkach.

mój Franuś też nie chce ić tych herbatek ale to może faktycznie i lepiej :slight_smile: a podziwiam dzieci które piją czystą wodę, u nas nie wchodzi to w gre :slight_smile:

U nas też woda nie wchodzi w grę. I w cale nie było tak że jako pierwszy podałam sok czy herbatkę.
Najpierw właśnie próbowaliśmy z wodą, ale mały za żadne skarby sie jej nie chciał tknąć.

Mój maluch przez jakiś czas pil te herbatki ale potem stwierdziłam ze z własnej glupoty mu je daje bo bardzo chętnie pije czysta wodę i tak jest do teraz pije tylko wodę a wszelkie soczki czy herbatki niezbyt mu smakuja:)

nie podaje takich herbatek chodź córa bardzo je lubiła to przy synku nawet nie chce próbować bo dopiero teraz zaczełam czytać skład- porażka porażka porażka…