O tak. Zgadzam się.. powinno być to dla każdego. Urodzenie się dziecka to duża sprawa. Każdego rodzica.czekaja ogromne wydatki z tym związane . Takie 1000 zł to zawsze się przyda rodzicom . Nie mówiąc o tym że.mieli.duzo wydatków w związku z wyprawką ale przed nimi też dużo wydatków po prostu. Dziecko kosztuje :)
Dochód na osobę nie może przekroczyć 1922 netto na osobę. Czyli dwie najniższe na trzy osoby to na styk. Ale pamietajmy ze czasem jest jakiś dodatek, premia, 13-tka, cokolwiek i wtedy już się nie da załapać. Dla mnie to trochę przesada
Bez sensu.. no tak. Dodatki się liczą i miej akurat w liczonym okresie lepsze premie to po becikowym. Ja nie wiem kto to wymysla
Właśnie, nie jest to dochód jeszcze z tego Obecnego okresu. Może któraś wyjdzie na plus na tym ale nie wydaje mi się- po prostu wg mnie to nie fair
No to wlasnie tak jest ze ten prog latwo jest przekroczyc;) ale moze jakies niedopatrzenie kiedys bylo ze kazde dziecko otrzymywalo becikowe.
ja beciwkowe dostałam dopiero jak miałam drugie dziecko bo byłam na wychowawczym z córką i dodatkowa osoba się pojawiła to dochód był niższy, teraz też byłam na wychowawczym to dostanę becikowe bo będzie dzielone na 5. Natomiast jak ktoś rodzi pierwsze dziecko to faktycznie już może być ciężko dostać becikowe. Moja siostra już wie, że nawet nie ma co składać papierów
Hahaha no to widze ze i tobie wywrozylam bobp;) hahaha no to fajnie wiedziec ze znowu bedzie dzidzia ;) fajnie cie widziec na forum;)
kurcze z 2 strony tyle tych dodatkow ze czasami cos nie przysluguje poprostu komus
Nie jest to sprawiedliwe. Tym bardziej, że to tylko 1tys a patrzac na ceny i wydatki to spokojnie mogliby każdemu dać. Taki prezent za urodzenie dziecka
Byłam we wt u gin na NFZ, tej mojej. Miałam Wam pisać od razu ale mam tak słaby tydzień, że bym spala na stojąco. W mirfologii zaś mi spadło poniżej normy hemoglobina, henatokryt i krwinki czerwone - gin stwierdziła, że wyniki są książkowe. Nie dawało mi to spokoju i poszłam wczoraj do rodzinnego z tymi wynikami i stwierdził, że koniecznie żelazo muszę brać bo będzie mi to nadal spadać a za chwilę wpadnę w wielka niedokrwistość
Z usg Wiem tylko tyle, że dziecko ułożone miednicowo. I tyle. Wizyta kolejna początkiem roku, ona ma końcem roku 2tyg urlopu a gdyby się coś działo to od razu do szpitala. I tyle. Mam niedosyt.
Z tym becikowym jak są dochody dwojga rodziców i pierwsze dziecko to nie ma co się bawić w papiery.. bo pułap zarobkowy dość niski.
MamuskaJuliiJana ja też tak miałam z wynikami. Ale po żelazie było lepiej. Także suplementuj.
Mazia mi juz kiedys mowili ze ja taka czarownica ;) hehe ale dobre wiesci to moge wróżyć;)
Też uważam, że becikowe powinno należeć się każdemu i szczerze mówiąc to póki nie zaczęłam się o nie starać to myślałam że tak jest :)
Papierów milion, ale nam się udało :)
paalinka no tak powinno być ,ale przeważnie osoby ,które mają pierwsze dziecko tego nie dostają bo jednak te zarobki są wyższe
Nam się udało przy pierwszym bo akurat liczyli okres, gdy mąż się zwolnił i zakładał firmę. Pół roku był zarejestrowany w up więc te zarobki mieliśmy niskie.
Ja przy drugiej ciąży miałam środkowy cukier na krzywej 153 a norma była do 153. Ale lekarz powiedział, że tylko w domu mam badac 2h po posiłku a gdyby wyniki były wysokie to wtedy do lekarza
Wśród moich znajomych nie znam nikogo kto by teraz becikowe dostał. No i też kwestia ulgi na dziecko w rozliczeniu rocznym - jesli ktoś ma jedno dziecko i jest "za bogaty" - ulgi nie dostaje. Kto inny może zarabiać 3x tyle, mieć 2 dzieci i ulga się należy. To też trochę niesprawiedliwe, bo to tak jakby ktoś był karany tylko za to, że ma jedno dziecko.
przy becikowym jest tak niski próg dochodowy ze serio trzeba niezle "kombinowac" zeby go dostac
Też raczej nie m.co.liczyc ale spróbuję bo nie wiem jak to wyjdzie. Powinni podnosić te progi trochę
Ja jak zobaczyłam ilość papierologi jaka wymagają to odpuściłam , po prostu mi się nie chciało. Nie było warto
Za jakiś czas becikowe przejdzie do historii..
Papieow zawsze jest masa do wypełnienie. Cieszę się, że u nas zajmuje się tym mąż