To warto poszukać innego lekarza ,bo jednak ciąża to taki piękny czas pełen radości ,ale także obaw. I fajnie mieć zaufanego lekarza dzięki któremu poczujemy się zaopiekowane i spokojne :)
bo oni tacy są na NFZ , że pokażą raz i tyle, ale ja chodziłam prywatnie i lekarz mi też nic nie pokazywał, fotek nie dawał i moje dociekliwe pytania chyba odbierał jakbym podważała jego autorytet i też go zmieniłam na innego chyba w połowie ciązy i ten już był super . W gabinecie były dwa monitory, więc ja wszystko widziałam i wszystko mi mówił, fotkę każdą dawał
Coraz bardziej się zastanawiam a co wizyta to daje szansę tej mojej.. teraz mam we wt więc chyba jeszcze pójdę i zapytam czy te wizyty mogą być częstsze bo raz w mcu to dla mnie mało, zwłaszcza teraz. Może da mi też skierowanie na krzywa to jeszcze skorzystam
Dla mnie położna pierwszego syn wypisała zaświadczenie bez problemu. Za to druga odmówiła i musiałam jeździć po lekarzach bo prowadziłam ciążę u 2. Powiedziała, że to są pieniądze państwa i nie wypisuje takich zaswiadczen na podstawie których zostaną wypłacone pieniądze państwowe he
Justys ale dziwne 😃 pierwszy raz się z tym spotykam
Jak coś bierz skierowanie na badania u uciekaj do innego lekarza. Ja też w poprzedniej zmieniałam lekarza bo nie miLam do niego zaufania i mi nie pasował
Dla.mnie to trochę słabe usprawiedliwienie.. I musiałam jeździć do dwóch różnych lekarzy.. wiedziała, że to dla.mnie problem mając małe dzieci ale żadne argumenty jej nie przekonały..
dziwne to jest bo to leży po jej stronie, a widać to olała... moja mi to wypisała bez problemów , nawet przez drugą podałą bo miałam chwilę jedną na zastępstwie za nią
Niestety niektórzy mają bardzo wysokie mniemanie i trudno jest uzyskać dokument. Co prawda nie mamy na to wpływu ale ja osobiście jestem zła na kryterium dochodowe do becikowego, ciutkę przekraczam i nie należy mi się nic. Przecież każdy rodzic ma potrzeby, kilka złotych może o tym zaważyć i jest to przykre powiem Wam- różnicowanie społeczeństwa. tym bardziej, że najniższe się stale podnosi a kryterium raczej nie lub nie w takim stopniu
Głupie wytłumaczenie . Chyba jest zasada że trzeba być pod opieką lekarza od 10 TC a.nie jest powiedziane.ze.musi być to jednen lekarz. Ja przy córce nawet w sumie miałam kartę założoną później ale położna wypisała zaświadczenie bo pokazywałam zdjęcia USG że miałam już chyba w 6tc robione . Tak samo teraz . Kartę mam później wypisaną. Chyba od 11. Ale mam chociażby na ikp przecież wypisane jak być że była wizyta i nawet czynności medyczne są wyszczególnione . Coś tam jest w sytulu " USG w ciąży" czy coś takiego więc nie spodziewam się problemów
No bardzo głupie wytłumaczenie :) Przecież ona śmiało ma prawo to wypisać i nie trzeba jeździć po lekarzach.
Co do becikowego to nie wiem jakie tam dokładnie kryteria są ,bo to akurat zawsze dostałam. Wiem ,że rodzinne żeby dostać to trzeba mieć bardzo niskie dochody. I najśmieszniejsze jest to ,że liczą dochód z poprzedniego roku zamiast patrzeć na dochody ,które się dostaje aktualnie :) Przecież co komu dadzą dochody z zeszłego roku ;D
Dokładnie tak. Należy do 10 TC odbyć wizytę u lekarza. Nie ma w przepisach wyszczególnione NFZ, prywatnie a co dopiero ilość lekarzy. Nikt nie zabroni chodzić mi do 2 czy więcej..
Chyba taki właśnie jest tego cel by kobieta do 10tyg odbyła pierwsza wizytę. I to jest to kryterium na które patrzą
Taak. Rodzinne strasznie śmieszne liczą;D znajoma rok wcześniej była na stażu, mąż zmieniał pracę i im wyszedł tak niski dochód, że dostali. Tego chyba było ok 100zl na miesiąc. A na kolejny rok już nie bo o wiele przekroczyli
Mi kartę ciąży też założyli w 11tyg. Byłam pewna, że wcześniejsze wizyty lekarka dopisze a ona nic.. jakbym od 11tyg chodziła na wizyty. Ale w rejestracji mi dopisały, że byłam na pierwszej wizycie w 7tyg
Mamuska z becikowym jest kryterium, chociaz wychodze z zalozenia ze powinno je itrzymac kazde dziecko bez wzgledu na to jaki jest dochod, bez zaswiadczen bo to nie jest 10000 czy 50000 a wiadamo ze i tak kobiety korzystaja z opieki medycznej.
Cobdo rodzinnego.... az szkoda sie wypowiadac na ten temat tych 100zl;)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.