Ginekolog kobieta czy mężczyzna?

ja przez całą ciążę miałam tylko usg przez brzuch robione, dopochwowe moze to pierwsze na samym samym poczatku, ale potem na pewno juz nie 

ja na każdej wizycie miałam też dopochwowo żeby sprawdzić szyjkę 

Pewnie to ile razy jest sprawdzane zależne jest od lekarza jedni sprawdza drudzy już nie 

Ja dopochwowo miałam tylko na początku ciąży . Później na każdej wizycie miałam USG. I w sumie cieszę się bo przynajmniej byłam taka jakaś spokojniejsza

Ja na każdych prenatalnych (robiłam te 1 i 2) w obu ciążach miałam tylko usg.

Dopochwowo miałam do ok 11-12 tyg ciąży + usg, no i potem ok 36 już też by sprawdzić szyjkę, położenie główki.

Ja też miałam na każdej wizycie i usg i badanie szyjki. I w sumie rozumiem że nie na każdej wizycie np na nfz jest usg, ale jak nie ma badania dopochwowego to jak taka wizyta wygląda? 

Anaaa jest tylko usg przez brzuch,  na kozetce.

ila212 wiadomo ze prowokacja!!! inna osoba ma inne zdanie to albo chory psychicznie albo prowokacja innej możliwości według was nie ma !!! po prostu zastanawiam się co ma taka jedna z drugą aby biegać po facetach - to przecież takie naturalne,  nie ogarniam, pewnie za młody jestem, a zony nie mam, dziewczyna by była ex po takiej wizycie kontrolnej u faceta, jakby kobiet ginekologów nie było, a to ze niedelikatna??? przecież ona nie wzięła się z kosmosu tu chyba same przyznajecie ze większość z was w takim wypadku jest taka na co dzień (bo większość kobiet ginekologów jest straszna, chamska, niedelikatna, ordynarna), przecież Pani ginekolog to jedna z Was :D wiec same takie jesteście, ale niemowlakiem na dziecięcym jakoś potrafi się delikatnie zaopiekować :D

kur..czątko, Lisza ten argument "ważniejsze jest zdrowie" jest chyba tak oklepany ze żal, drugi ze to tylko lekarz, trzeci ze ma kilkanaście dziennie i się nie podnieca ... ehhh kobiety ewidentnie mężowie jacyś nie tacy, facet każdego dnia ogląda inną i się nie podnieca??? :D :D :D takie bajki to pewnie księżniczkom na dobranoc można czytać a nie dorosłym kobietom.

Jeśli mąż jednak twierdzi że można się znudzić, że lekarz może faktycznie mieć dość :D wyjaśnia to brak oporów męża przed facetem ginekologiem, mąż po prostu też szybko się nudzi :D Ze ginekolog wkłada palce, sondę a Ten nic nie ma przeciwko :D i jeszcze sam na sam :D :D :D to przecież tylko badanie - jedyne w swoim rodzaju :D :D :D

to że wybieracie faceta ginekologa moim zdaniem jest dowodem że lubicie prowokować, być adorowane, facet ginekolog delikatniejszy to mit, po za tym ma za friko (płacicie mu jeszcze za to), to co twój mąż miał dopiero po kwiatach i ogólnie długotrwałym staraniu się o Ciebie a Ty to wszystko brukasz - bo to tylko lekarz

PS. to samo myśli ten lekarz o tobie - to tylko kolejna pacjentka? Tak oczywiście - mój lekarz jest inny, miły delikatny, na pewno nie jest jak reszta tych zboczonych facetów którzy oglądają się za laskami :D - żałosny i smutny obraz współczesnej kobiety

do następnego weekendu, nie-pozdrawiam

Ja chodziłam do kobiety, ale prędzej czy później , bo w szpitalu trafi się na tego mężczyznę i wtedy już nie masz wpływu na to czy sobie tego życzysz czy nie. Ja ogólnie nie odczuwałam różnicy przy badaniu przez mężczyznę czy kobietę. 

chodziłam do mężczyzny ogolnie to ważne było dla mnie aby był dobry i przy porodach tez byli mężczyźni jakoś tak się trafilo , nie ma dla mnie znaczenia płeć. 
Na nfz miałam za każdym razem usg w pierwszej ciąży i 3 połówkowe odpłatne , w drugiej już chodziłam cała ciąże prywatnie , koszta nie małe ale ze względów zdrowotnych wolałam tak bo więcej się można dowiedzieć na NFZ mało co chcą mówić , badania nawet jak były złe to były dobre  , 5 min wizyty i następna . Może nie wszędzie ale u mnie tak było .  

kurde mi sie wydaje ze dopochwowe usg to tylko za pierwszym razem na poczatku ciązy miałam, niby nie było to tak dawno ale juz dokładnie nie pamiętam, potem na pewno tylko i wyłączie USG przez brzuch. Jak poprzedniego dnia byłam na badaniach prenatalnych to nawet usg przez brzuch nie miałam. 

Dopochwowe jest na początku bo nie hylo by widać na początku przez brzuch . Przez brzuch usg zazwyczaj po 15/17tc miałam 

Dokładnie ja chyba do 16 tyg miałam dopochwowo te badania a dopiero później miałam prze brzuch. 

Ja jakoś do 11/12 jak dobrze kojarzę. Potem już przez brzuch.

Heh no właśnie, co że dziewczyna będzie chodzić do kobiety jak przy porodzie trafi jej się lekarz i co...facet mu zabroni zbadać? 

Choć zależy od szpitala, jak trafi do takiego jak ja w drugim porodzie to lekarza na oczy nie ujrzy. Mnie prowadziła cały poród tylko położna ale w 1 porodzie dwóch lekarzy badało.

Ja byłam Tera na 12+5 i gina i w sumie się zdziwiłam że już mam USG przez brzuch. Wydawało mi się że we wcześniejszej ciąży miałam dłużej dopochwowo. Ale to dawno było. Mogło mi się już zapomnieć ;-)

magolijam, ostatnio też mnie to zdziwiło na usg, ale lekarz stwierdził, że zależy od dzieciątka, u nas dało się pomierzyć :)

Dawno mnie tu nie było :D 

A ponieważ odbiegamy od tematu "Ginekolog kobieta czy mężczyzna?", USG przez brzuch czy transwaginalne? Nie ten temat!!! Chociaż chyba przyjemniejsze dla niektórych jeśli trans waginalne robi facet :D brrrr, chyba ze wstydu bym się spaliła :D 

androlog = ginekolog dla faceta

andropauza podobno po 50 roku życia jest :D ale rozstrzał 17 latka do ginka i 50 latek do androloga :D

Wiem jesteśmy inne ale aż tak? Kurczaczek że ingerowanie przez kogoś w nienaruszonych narządach płciowych jest dbaniem o zdrowie pomimo tego ze w gabinetach tyle zarazków jest i nie wiadomo kto wcześniej siedział na fotelu i co ginek wcześniej dotykał :D o traumie w tak młodym wieku nie wspomnę, pamiętacie hasło "Zły dotyk boli całe życie" :D - * nie dotyczy mężczyzn ginekologów :D

"Po co facet idzie do androloga?

Oprócz badań możliwa jest rozmowa z lekarzem o nurtujących mężczyznę problemach. Leczy się zarówno przyczyny, jak i skutki schorzeń. Najczęstszą przyczyną wizyt u androloga jest andropauza, czyli okres obniżania się poziomu męskich hormonów płciowych. Wizyty dotyczą w dużej mierze również bezpłodności."

"Po co kobieta idzie do ginekologa?

Jeśli nie ma zauważalnych dolegliwości i wygląda na to, że dziecko rozwija się prawidłowo, do pierwszej wizyty u ginekologa warto zachęcić córkę po 17. urodzinach. Lekarz sprawdzi wówczas, czy jej narządy rodne i piersi, rozwijają się prawidłowo." - jakbym sama nie umiała określić ale to koniecznie profesjonalny mężczyzna ginekolog

dużo jest artykułów aby iść po pierwszej miesiączce czyli 12-14 lat. Sic jeszcze mamusie na forach szukają faceta ginekologa dla córusi :D

Wiecie że jest około 7000 ginekologów z czego > 70% to faceci?

Ale androlog to podobno jakaś niszowa specjalizacja, brak ich nawet w statystykach :D

"Warto zauważyć, że np. pakiet Prestige umożliwia dostęp do takich specjalistów jak lekarze relatywnie rzadkich dziedzin. To m.in.:

audiolog

foniatra

hipertensjolog

lekarz medycyny podróżnej

angiolog

androlog

balneolog

specjalista medycyny fizykalnej

flebolog."

pozostałe to nie mam pojęcia :D Kobiet andrologów to chyba na palcach jednej ręki można policzyć?

Moj pamietam w 12tc badał przez brzuch i w sumie duzo tam już danych powierzył ale jeszcze dodatkówo uznał ze trzeba jednak dopochwowe i wtedy wszystkie barania były bardziej miarodajne i nawet poznałam płeć tak wczesniE 

ja miałam robione dopochwowe jak była fasolka jak już urosła chyba do gdzieś 12 tygodnia to miałam robione normalnie przez brzuch  bo dzieciątko większe . 
Pierwsza wizyta jest chyba zawsze najtrudniejsza aby się przełamać .  
W pierwszej ciąży było dla mnie to dość krępujące a przy drugiej to już wiedziałam o co chodzi. 

Wiadomo tez ze chce się wiedziec czy wszystko sie dobrze rozwija czy nie ma żadnych wad . 

Chyba najgorzej dla mnie było jak rodziłam za pierwszym razem i stażyści się uczyli i każdy mnie badał ( wyraziłam zgodne bo stwierdziłam ze przecież to nasza przyszłość i muszą się na kim uczyć ) to było dosc krępujące . Te badania w ciąży co miesiąc to Pikus w porywaniu z tym co sie dzieje na porodówce . 

valentina masz racje ja sie włansie w spzitalu to już co innego i zabardzo kobieta która ma za chwile rodzić bądz jest na patologi nie ma zbytnio wyjscia , no chyba ze sie wypisze na własne życzenie do domu i uorodzi tam sama;D